Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Παίζουν τον μουντζούρη


Πύργο της Βαβέλ θυμίζει το τελευταίο διάστημα το κυβερνών κόμμα, με υπουργούς και βουλευτές να επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου διελκυστίνδα, καταθέτοντας διαφορετικές αναγνώσεις σχετικά με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Σε εκλογές εντός Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ζυγίζοντας τα κέρδη και τους κινδύνους που ελοχεύει μία τέτοια κίνησηΤο Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα ληφθούν μετά τις 20 Αυγούστου, προσφέροντας... πεδίο δόξης λαμπρό στα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μέσω παρεμβάσεών τους «ερίζουν» για την αναγκαιότητα ή μη της προσφυγής στις κάλπες.

Με την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης να μοιάζει -υπό τις παρούσες συνθήκες- αδύνατη, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προσανατολίζεται σε εκλογές εντός Σεπτεμβρίου. Η φράση «όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα» ηχεί ολοένα και συχνότερα στις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από μέλη του στενού του περιβάλλοντος, με την επισήμανση ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αιφνιδίαζε τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, όσοι υποστηρίζουν ότι η πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά έναν ελιγμό που θα δικαιολογήσει τη διενέργεια εκλογών.
Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει με τον βρόχο των διαφωνούντων -ιδίως μετά την τελευταία ψηφοφορία όπου δεν κατάφερε να συσπειρώσει ούτε καν τους 121 βουλευτές που συνιστούν τύποις την δεδηλωμένη μιας κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου βρέθηκε ενώπιον διλήμματος:

- Είτε να πείσει παρασκηνιακά τους διαφωνούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Ποτάμι να δηλώσουν αποχή ή παρών ώστε να μπορέσει να μειώσει την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται και με 120+1 βουλευτές να περάσει τον σκόπελο.

- Είτε να ξεκαθαρίσει το τοπίο προκαλώντας εκλογές. Φέρεται να επέλεξε τη δεύτερη λύση, σύμφωνα με στενούς τους συνεργάτες. «Είναι αναπόφευκτες οι εκλογές, είτε τώρα είτε σε δύο μήνες» ήταν το σκεπτικό. Η μόνη ένσταση που διατυπώθηκε είναι μήπως υπάρξει αντίδραση από τους δανειστές, κάτι που δεν φαίνεται προς το παρόν.

Με τη διενέργεια εκλογών εντός Σεπτεμβρίου (ήδη ακούγονται ως πιθανές ημερομηνίες η 13η, η 20ή και η 27η του μήνα), ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο πλεονεκτήματα:

1. Στριμώχνει τους αντάρτες. Αν στο παιχνίδι του «μουντζούρη» οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας θελήσουν να αποφύγουν τις κατηγορίες για πτώση της κυβέρνησης και διαφοροποιήσουν την στάση τους, θα έχει κέρδος.

2. Ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αν καταψηφίσουν, θα μπορέσει να προχωρήσει με το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που τον ακολουθεί χωρίς τα προσκόμματα των «ανταρτών» και με άλλες συμμαχίες.

Πάντως τις οριστικές αποφάσεις θα τις λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πάρει στα χέρια τους τις κρυφές δημοσκοπήσεις στα τέλη Αυγούστου.

Μάχη χαρακωμάτων στα τηλεοπτικά πλατό
 
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε επιβεβλημένες τις εκλογές για λόγους πολιτικής σταθερότητας, άποψη στην οποία προσχώρησε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ζητεί μεν κάλπες, ωστόσο τις μεταθέτει για αργότερα. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερή και συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία για να ανακάμψει». «Η ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογές το φθινόπωρο, είναι μονόδρομος», πρόσθεσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

Στον αντίποδα, ο Δημήτρης Μάρδας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές, άποψη που δείχνει να συμμερίζεται η διαφωνούσα με το τρίτο Μνημόνιο Βασιλική Κατριβάνου, που ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι ο αριθμός 162 είναι ικανός να δώσει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, ενώ κάλεσε τους συντρόφους του να μην την ρίξουν.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχο της Αριστερής Πλατφόρμας δεν αποτελεί η πτώση της κυβέρνησης. «Θέλουμε να τη βγάλουμε από τον μνημονιακό δρόμο που είναι τραγικός για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι αυτό που προέχει είναι η άμεση διενέργεια συνεδρίου. 

«Την εξεύρεση λύσης μέσω μίας πλατειάς σύσκεψης, όπου θα ακουστεί η φωνή του λαού και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ» ζήτησε, εξάλλου, μέσω αιχμηρής του ανακοίνωσης ο Μανώλης Γλέζος, μέσω της οποίας κάλεσε την κυβέρνηση να μη λάβει βιαστικές πρωτοβουλίες.

«Η αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου, έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών. Ενώ κανένας δεν συμφωνεί με το τρίτο μνημόνιο που δένει και υποδουλώνει χειροπόδαρα τον Λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες, με τα ψευτοδιλήμματα απελπισίας και τρομολαγνείας που δημιουργεί, βασανίζει τους αγωνιστές, που δεν θέλουν να αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση. Συνέλθετε επιτέλους συναγωνιστές και σύντροφοι της ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος. Σταματήστε να βιάζετε τις συνειδήσεις, σταματήστε να διαγράφετε και να καταστρέφετε τις ελπίδες και τα οράματα», τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

«Στη Δημοκρατία, όταν εφαρμόζεται και λειτουργεί, δεν υπάρχουν αδιέξοδα», πρόσθεσε με νόημα.

Δεν φοβάται, αλλά... απεύχεται η αντιπολίτευση

Τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης φροντίζουν να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι δεν φοβούνται τις εκλογές, σπεύδουν να σημειώσουν ότι η προσφυγή στις κάλπες θα ανακόψει την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα μίας τέτοιας ενέργειας.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, το πρωί της Δευτέρας χαρακτήρισε «τακτικιστή» τον κ. Τσίπρα, τον οποίο και κατηγόρησε πως επιδιώκει να λύσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα δυναμιτίζοντας την πορεία της χώρας με εκλογές.

«Σκέφτεται ότι "θα κάνω εκλογές, θα είμαι πάλι πρώτος, θα περιορίσω τους αντάρτες, θα αλλάξω την Κωσταντοπούλου, και αν βγουν οι ΑΝΕΛ θα ξανακάνω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλιώς με κάποιον άλλο", αυτό δικαιολογεί εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μειμαράκης ο οποίος και τόνισε πως «εκλογές σημαίνουν ανακοπή της πορείας και πιθανά ένα νέο μνημόνιο».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας «ήξερε ότι είχε κάνει μια αχταρμά κοινοβουλευτική ομάδα για να αποσπάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ενώ επεσήμανε πως «είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα εσωκομματικό προσωπικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό εις γνώση σου ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα και που πιθανό και οι εταίροι δεν θα το δουν με καλό μάτι για 5η φορά εκλογές».

Ανήμερα της Παναγίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε από τα Χανιά ότι «εκείνο που προέχει είναι να λύσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, να σταθεροποιηθούμε και μετά να πάμε σε εκλογές για να λύσουμε τις διαφορές μας».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ, μέσω ανακοίνωσής του, κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δράσει και να μην αποδράσει με πρόωρες εκλογές και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom