Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

«ΑΦΩΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβλημα» - FREE Mobility διαμαρτυρία απο μαθητές Ειδικών Σχολείων σε 26 πόλεις της χώρας


Η δράση έγινε στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 26 Απριλίου και όλοι οι συμμετέχοντες στάθηκαν σιωπηλοί χωρίς να περπατούν για 10 λεπτά (12.00-12.10) μπροστά στον χώρο που είχαν επιλέξει, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη μέριμνας πρόσβασης για όλους.

Φέτος  για πρώτη φορά, οι μαθητές Ειδικών Σχολείων από 26 πόλεις της χώρας που μελέτησαν τα προβλήματα και κατέθεσαν λύσεις, με βάση τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις που ισχύουν σήμερα, πρότειναν και η Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY αποφάσισε την υλοποίηση της δράσης «ΑΦΩΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβλημα».Η ανάγκη για ελεύθερη μετακίνηση των πεζών -είτε με, είτε χωρίς κινητικά προβλήματα- στις πόλεις της Ελλάδας, γέννησε την ιδέα της πραγματοποίησης μιας δυνατής και γεμάτης νόημα εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Κυριακή 26 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι σε πολλά σημεία της χώρας από το EcoCity.

Όλοι οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία FREE Mobility, σε κάθε πόλη της χώρας, έστειλαν πρόσκληση στους συμπολίτες τους για να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήγασε από την παρεμπόδιση και την έλλειψη ελευθερίας μετακίνησης των πεζών που παρατηρείται στις πόλεις όλης της χώρας.


Η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα αυτοκίνητα και το άπλωμα των εμπορευμάτων, τα τραπεζοκαθίσματα, η κακή τοποθέτηση της σήμανσης σε συνδυασμό με τις κολώνες στους δρόμους και τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία των καταστημάτων, προκαλούν δυσκολία έως και αδυναμία ελεύθερης πρόσβασης στο 50% του πληθυσμού της χώρας.

Επίσης, τα παράνομα παρκαρίσματα επάνω σε διαβάσεις και σε ράμπες αναπήρων και τυφλών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, που κουράζει ακόμη και τους πολίτες που δεν έχουν πρόβλημα μετακίνησης αλλά είναι ευσυνείδητοι.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν  εκτός των μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία FREE Mobility Δήμοι, Σύλλογοι Γονέων, Τοπικές ΜΚΟ, Σύλλογοι Πολιτών, Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια), Φοιτητικές Ομάδες, Πρόσκοποι και πολλοί άλλοι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε ομάδαε επέλεξε ένα κτήριο στην πόλη της, που δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Είτε Δημόσιο κτήριο (Δημαρχείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Μουσεία, Ιατρεία, Σχολεία κ.ά), είτε Ιδιωτικός χώρος (Τράπεζα, Ταχυδρομείο, Τηλεφωνικά Κέντρα, Εμπορικά Καταστήματα, καφέ, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.).

Επίσης χώρους όπως οι Πλατείες που δεν έχουν ράμπες ή πεζοδρόμια που είτε καταλαμβάνονται παράνομα για εμπορικές χρήσεις, είτε είναι στενά και με προβλήματα.

Αύριο με την ολοκλήρωση των Εκστρατειών του ECOMOBILITY και του FREE MOBILITY, θα είναι αφιερωμένη στην Ελευθερία Μετακίνησης και στην ανάγκη εφαρμογής του Νόμου για την ισότητα των πολιτών στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: