Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ο Τουρισμός στον αυτόματο πιλότο και η Κουντουρά…φωτογραφίζεται


Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος
Μέσα στον ορυμαγδό της διαπραγμάτευσης, τα τελεσίγραφα, τα μαρτύρια της σταγόνας και της προσμονής για τελική συμφωνία με τους δανειστές, ο ελληνικός Τουρισμός καλείται να σταθεί όρθιος και να αποτελέσει για άλλη μια χρονιά στυλοβάτης της οικονομίας.

Φέτος όμως έχει την ατυχία να έχει τρεις αντιπάλους.
Ο πρώτος υπήρξε η πολιτική αστάθεια ακριβώς πάνω στη περίοδο των κρατήσεων. Ο δεύτερος είναι η οικονομική αβεβαιότητα που φτάνει στα όρια της απελπισίας. Και ο τρίτος είναι μια ανεπαρκέστατη πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Τουρισμού. Και εξηγούμαι.

Από την πρώτη στιγμή ήταν λάθος η επιλογή της ενσωμάτωσης του Υπουργείου Τουρισμού στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Είναι πρακτικά αδύνατον ένας υπουργός να μπορεί να προΐσταται με αποτελεσματικότητα και συνέπεια τόσων διαφορετικών μεταξύ τους δομών.

Τώρα αν ο κύριος Σταθάκης κάνει σωστά τη δουλειά του είναι ένα άλλο θέμα. Πόσο μάλλον όταν κάτω από την σκέπη ενός υπερυπουργείου συνυπάρχουν οι δυο βασικοί πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Όσες φορές όμως προσπαθήσαμε να καταργήσουμε δομές δια της συγχωνεύσεως διαφορετικών μεταξύ τους υπουργείων σπάσαμε τα μούτρα μας και οι μόνοι που στο τέλος ωφελήθηκαν ήταν οι μάστορες που άλλαζαν κάθε λίγο και λιγάκι τις μαρκίζες έξω από τα Υπουργεία…

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν ξεκίνησε με ένα λάθος. Να αφαιρέσει από τον ελληνικό Τουρισμό την αυτονομία του. Και έπραξε σχεδόν ταυτόχρονα και ένα δεύτερο λάθος. Να δώσει το χαρτοφυλάκιο σε μια βουλευτή που ουδεμία σχέση είχε με το αντικείμενο, ποτέ της δεν είχε αναλάβει κρατικό-διοικητικό αξίωμα (άρα να γνωρίζει εμπειρικά από δημόσια διοίκηση), και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επιστημονική ή επαγγελματική επαφή με τον ελληνικό τουρισμό που να την καθιστά την πλέον κατάλληλη για να γίνει υπουργός Τουρισμού.

Κανείς δεν λέει προφανώς ότι σε κάθε υπουργείο θα πρέπει να πηγαίνουν οι ειδήμονες. Σε ένα τόσο εξειδικευμένο Υπουργείο όμως απαιτείται και εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Γνώση η οποία αμφιβάλλω αν η κυρία Κουντουρά κατάφερε να την αποκτήσει στην Γυμναστική Ακαδημία από την οποία αποφοίτησε ή στον χώρο του μόντελιγκ όπου και διέπρεψε διεθνώς κάνοντας μας «εθνικά υπερήφανους».

Μιλάμε για το Υπουργείο-βιτρίνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Για το Υπουργείο εκείνο που καλείται να προσελκύσει και πάλι φέτος πάνω από 16 εκατομμύρια τουρίστες, για να μην δούμε τα ποσοστά ανεργίας να εκτοξεύονται πάνω από 30%.

Από μια υπουργό σε συνθήκες κρίσης δεν περιμένουμε να ακολουθήσει απλά την πεπατημένη. Απαιτούμε και πλάνο επικοινωνιακής προβολής της χώρας τόσο διαδικτυακά όσο και τηλεοπτικά. Απαιτούμε στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της επικοινωνιακής ένδειας της χώρας μας στο εξωτερικό. Ενεργοποίηση των κατά τόπους γραφείων του ΕΟΤ.

Σύμπραξη με το Υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες μας για την δημιουργία κοινών δράσεων. Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού για επιτάχυνση μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων στο εξωτερικό.

Πρόσκληση των κορυφαίων tour operatorsνα επισκεφθούν την Ελλάδα και να έχουν μια πρώτη εικόνα του τι πουλάνε. Δίκτυο συμμαχιών με διεθνείς προσωπικότητες για να στηρίξουν εθελοντικά το brand που λέγεται Ελλάδα!

Αυτά περιμένουμε από έναν Υπουργό Τουρισμού. Και όχι 4-5 επισκέψεις σε διεθνείς εκθέσεις και 10 εθιμοτυπικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, πρέσβεις και κλαδικές οργανώσεις. Αυτό το έκαναν και οι προηγούμενοι και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτυχία. Μπορεί να το κάνει επίσης και ένας απλός Γενικός Γραμματέας…

Αντί να βλέπουμε πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω, ακούμε προτάσεις να επιβληθεί ειδικός φόρος πολυτελείας στα μεγάλα ξενοδοχεία ή ακόμα αλλαγή του φορολογικού συντελεστή στον ξενοδοχειακό τομέα. Μέτρα που φέρεται να τα έχει προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση, μέλος της οποίας, απ όσο γνωρίζω, είναι και η κυρία Κουντουρά.

Είναι όμως εμφανές για πιο λόγο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Είναι από τα ελάχιστα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Στο πρόσωπο της εξαργυρώνεται με τον καλύτερο τρόπο η εμπιστοσύνη που έδειξε στον Πάνο Καμμένο τους δύσκολους μήνες πριν από τις εκλογές. Εκείνη την περίοδο όπου όλοι προεξοφλούσαν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα έμπαιναν στην Βουλή. Και η εμπιστοσύνη στην πολιτική συχνά ανταμείβεται.

Ο ελληνικός λαός είναι όμως πλέον πολύ αυστηρός με τις επιλογές αυτών που καλούνται να διαχειριστούν την καθημερινότητα, την εργασία και την προοπτική του. Και είναι καιρός κάποιοι υπουργοί να βγουν από το απυρόβλητο στο οποίο βρίσκονται επειδή απλά δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Γιατί η απραξία είναι ένδειξη αδυναμίας πλέον και όχι αφετηρία ανέλιξης στον πολιτικό στίβο.

Υ.Γ.: Η φωτογραφία δείχνει την κυρία Κουντουρά πανευτυχή να ποζάρει μπροστά από την αφίσα του Greek TourismForum της Σαουδικής Αραβίας. Δεν υπεκλάπη από κάπου. Βγήκε σε δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ! Η απήχηση που είχε η συγκεκριμένη φωτογραφία στα ελληνικά μέσα συγκριτικά με αυτή που είχε το Greek Tourism Forum αποδεικνύει τελικά οτι εκεί στο Υπουργείο Τουρισμού μάλλον κάτι δεν κάνουν σωστά…

http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom