Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αποκωδικοποιεί τη λίστα Βαρουφάκη το πολυνομοσχέδιο - Όλα τα μέτρα

Ποια τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο εξπρές της κυβέρνησης. Εκτός ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ . Ύστατη προσπάθεια για να πειστούν οι δανειστές

Γράφει η Μαρία Φούντα

Ηχηρό μήνυμα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και πραγματική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας επιχειρεί να στείλει στους δανειστές η κυβέρνηση, με το πολυνομοσχέδιο εξπρές που καταρτίζει, αμέσως μετά τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει έως σήμερα - εκτός απροόπτου - το πολυνομοσχέδιο, ώστε να το καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.
Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί εργαλείο πλήρους αποκωδικοποίησης και κοστολόγησης της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων - της γνωστής λίστας Βαρουφάκη - με παρεμβάσεις - μέτρα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, από κοινού με τις αποκρατικοποιήσεις.
Όπως ήδη αποκάλυψε η κυβέρνηση, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει μέτρα για δημοσιονομικά ζητήματα, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, «λοταρία» αποδείξεων, μεταρρύθμιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται, στον αντίποδα, οι «καυτές πατάτες» του ασφαλιστικού, των εργασιακών και των αυξήσεων στον ΦΠΑ, μέτρα τα οποία θα εξεταστούν διεξοδικά τον Ιούνιο.
Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο εξπρές της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:
- Πιο αυστηρά φορολογικά πρόστιμα.
Εάν διαπιστώνεται απόκρυψη εισοδήματος, θα ακυρώνονται πρόστιμα και φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.
- Παροχή μπόνους στους φορολογουμένους που θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους.
Τα μπόνους θα αφορούν φοροελαφρύνσεις ή προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων
- Εφαρμογή του μέτρου της τυχερής απόδειξης (λοταρία αποδείξεων) από το καλοκαίρι.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την περασμένη εβδομάδα, το Brussels Group έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ.
- Διενέργεια ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί πλαστά προφίλ, με στόχο τη διεξαγωγή  συναλλαγών με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες για φοροδιαφυγή.
- Προχωρά η σύσταση του σώματος ανειδίκευτων εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το σώμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού η σύνθεσή του θα ανανεώνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, μετά από εκπαίδευση.
Το σώμα θα στελεχωθεί από μη επαγγελματίες ελεγκτές (φοιτητές, συνταξιούχους).
- Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς, υψηλότερους των 1.500 ευρώ.
- Μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου σε πετρέλαιο, προϊόντα καπνού και αλκοόλ.
- Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από το τρέχον έτος και δη τον Ιούνιο.
Δεν αποκλείεται να εξεταστεί η επέκταση του φόρου στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (site) με στόχο την αύξηση των εσόδων.
- Τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες.
- Πλειστηριασμοί.
Χαμηλώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την προστασία περισσότερων δανειοληπτών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως η Αθήνα στοχεύει σε μεσοπρόθεσμη, ενδιαμέση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου, ή το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, όπως επισφράγισαν με τις δηλώσεις τους μετά το πέρας της παρθενικής σύσκεψης της νέας διαπραγματευτικής ομάδας, οι κ. κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, Ευ. Τσακαλώτος.
Την Τετάρτη άλλωστε ξεκινούν οι διά ζώσης συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της Δευτέρας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την Αθήνα.
Μένει να αποδειχθεί εάν η νέα απόπειρα κοστολόγησης της λίστας Βαρουφάκη θα πείσει αυτή τη φορά τους δανειστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom