Γράφουν:Ειρήνη Πλουμπίδη – Ελένη Παλαιολόγου
Την Παρασκευή 24/4 πραγματοποιήθηκε η δίκη των 3 αγωνιστών της «επιτροπής αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του Λαού» (Γιώργου Πλουμπίδη, Σταύρου Σεργίου και Διονύση Τζανετάτου) η οποία έληξε με την πανηγυρική αθώωση και των τριών κατηγορουμένων.
Η αίθουσα ήταν γεμάτη από αλληλέγγυους συμπαραστάτες στους τρεις αγωνιστές, που άκουσαν την απόφαση απαλλαγής από όλες τις κατηγορίες με μεγάλη χαρά και νιώθοντας δικαίωση.
Ο μηνυτής πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος δεν κατάφερε να στηρίξει το σαθρό και ψευδές κατηγορητήριο του. Η Πρόεδρος και η εισαγγελέας του δικαστηρίου κατάλαβαν από την αρχή σχεδόν της δίκης ότι ο Γ. Καζάκος δεν είχε καμία απόδειξη για όσα ισχυριζόταν: ότι δηλαδή οι τρεις κατηγορούμενοι προξένησαν φθορές κλπ στη Βίλα Ζωγράφου κατά τη διάρκεια φεστιβάλ το 2010*, έκλεψαν ρεύμα κ.ά. Επίσης, οι δικηγόροι της επιτροπής έκαναν πολύ καλή δουλειά αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και τις ανεπάρκειες στο κατηγορητήριο Καζάκου.
Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της δίκης είναι τα ακόλουθα:
Γ. Καζάκος: «Είναι στη φύση της ιδεολογίας τους οι φθορές»
Σε ερώτηση της εισαγγελέως γιατί οι τρεις κατηγορούμενοι, εφόσον συμμετείχαν στην επιτροπή για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του κτηρίου και του χώρου θα προχωρούσαν σε καταστροφές, η απάντηση του Καζάκου άφησε την αίθουσα άφωνη: «Είναι στη φύση της ιδεολογίας τους αυτά τα πράγματα»
Το γεγονός ότι ο κ. Καζάκος θεωρεί υπεύθυνους καταστροφών όσους αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη τους και διεκδικούν τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις δεν μας προκαλεί έκπληξη. Δεν ξεχνάμε ότι ήταν ο Δήμαρχος που διορίστηκε από τη Χούντα στο Δήμο Ζωγράφου κατά την επταετία…
Γ. Καζάκος: «Η κοινή λογική θέλει να έκλεψαν το ρεύμα»
Σε ερώτηση των δικηγόρων των 3 αγωνιστών πώς ξέρει ο κ. Καζάκος ότι οι κατηγορούμενοι έκλεψαν ρεύμα για να πραγματοποιήσουν το φεστιβάλ, αυτός απάντησε ότι δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν διαφορετικά τα μεγάφωνα. Οι δικηγόροι επέμεναν ρωτώντας τον κ. Καζάκο πώς ήξερε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε γεννήτρια ή άλλο μέσο και ο κ. Καζάκος απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί γεννήτρια στο χώρο, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου οι οποίοι παρακολουθούσαν περιμετρικά τη Βίλα Ζωγράφου δεν αντιλήφθηκαν κάτι τέτοιο και ότι «είναι η κοινή λογική να έκλεψαν το ρεύμα».
Η τύχη δεν ήταν με το μέρος του κ. Καζάκου… Γιατί για τη γεννήτρια που είχε νοικιαστεί για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ είχαν κρατηθεί όλες οι σχετικές αποδείξεις οι οποίες και κατατέθηκαν στο δικαστήριο προς υπεράσπιση των τριών συναγωνιστών.
Γ. Καζάκος: «Από τότε που έκανα τη μήνυση σταμάτησαν και ησυχάσαμε»
Κατά την ομιλία του στο δικαστήριο ο Γ. Καζάκος ανέφερε ότι η επιτροπή για Βίλα Ζωγράφου είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Δήμο (πράγματι μας έβρισκε συνέχεια μπροστά του) και ότι από τότε που υπεβλήθη η μήνυση τα προβλήματα σταμάτησαν. Ο πρώην Δήμαρχος παραδέχτηκε δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς, ότι προχώρησε σε μήνυση, όχι γιατί είχε στοιχεία εναντίον των αγωνιστών, αλλά για να κάμψει την αγωνιστική δράση της επιτροπής.
Ωστόσο η θέση ότι μετά τη μήνυση Καζάκου αναχαιτίστηκε η δράση της επιτροπής είναι ψευδής. Μάλιστα την περίοδο λίγο μετά την κατάθεση της μήνυσης δημοσιεύτηκαν μια σειρά αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις οι οποίες δικαίωσαν τον αγώνα των κατοίκων και της επιτροπής.
– Η απόφαση του ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) η οποία εκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2010 και γνωμοδοτεί υπέρ του χαρακτηρισμού του κτήματος ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου.
– Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις παρατυπίες κατά τη διαδικασία λήψης του δανείου,
– Πορίσματα των ελεγκτών – επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για διοικητικές ευθύνες της διοίκησης Καζάκου
– Και τελικά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου το οικοδομικό τετράγωνο εντός του οποίου βρίσκεται η Βίλα Ζωγράφου.
Γ. Καζάκος: «Ρήμαξαν και το info»
Ο Γ. Καζάκος αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στην κατάληψη που είχε πραγματοποιηθεί στο πρώην info-cafe στην πλατεία Γαρδένιας, λέγοντας ότι: «η ίδια ομάδα ατόμων ρήμαξε και το info-cafe, δεν άφησε ούτε τα υδραυλικά.»
Το 2009 είχε πραγματοποιηθεί κατάληψη στο πρώην info-café πάνω στην πλατεία Γαρδένια, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο, και είχε δημιουργηθεί ο «αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Γαρδένια».
Δεν θα αναλύσουμε εδώ την κατάληψη του info-café (Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ, εδώ,εδώ και εδώ ). Θα αναφέρουμε μόνο ότι η κατάληψη αυτή είχε ανοιχτές τις πόρτες στην πλατεία Γαρδένια, ο καθένας μπορούσε να δει τι συμβαίνει μέσα, δεν έκανε αποκλεισμούς αλλά αντιθέτως καλούσε όλους τους Ζωγραφιώτες να συμμετέχουν, ενώ οι συμμετέχοντες στην κατάληψη όχι μόνο δεν έκαναν ζημιές, αλλά προχώρησαν σε συντήρηση και επισκευές στο χώρο. Ένα χώρο που επί Δημαρχίας Καζάκου ο προηγούμενος ενοικιαστής είχε ρημάξει και είχε εγκαταλείψει αφήνοντας πίσω του πολλά φέσια…
Γ. Καζάκος: «Δεν πληρώνεται ο δικηγόρος»
Βέβαια υπήρξαν και τα κωμικοτραγικά… Σε παρατήρηση της Προέδρου προς τον Γ. Καζάκο να αφήσει το δικηγόρο των κατηγορούμενων να κάνει τη δουλειά του, ο Γ. Καζάκος απάντησε: «Δεν πληρώνεται ο δικηγόρος για τη δουλειά που κάνει»…
Οι δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους 3 αγωνιστές της επιτροπής κατοίκων, αποτελούσαν κομμάτι του κινήματος και δεν θέλησαν να πάρουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους. Αυτό που ο κ. Καζάκος εκτόξευσε σαν κατηγορία, εμείς θεωρούμε ότι είναι προς τιμήν των δικηγόρων. Την ίδια στιγμή είναι μια στάση που αποτελεί «κοινό τόπο» και «κοινή λογική» στα κινήματα και την αριστερά – αμφότερα εντελώς άγνωστα στον κ. Καζάκο.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης
Καλεσμένοι ως μάρτυρες υπεράσπισης ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ψαρρέα, ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, η δημοτική σύμβουλος με το ΜΑΖΙ Έφη Βαμβακά και η δημοτική σύμβουλος με το ΚσΠ Ράνια Νεναδάκη. Δεν χρειάστηκε να καταθέσουν καθώς οι αντιφάσεις και η έλλειψη αποδείξεων που να στηρίζει το κατηγορητήριο Καζάκου είχε πείσει το Προεδρείο του Δικαστηρίου για την αθωότητα των 3 αγωνιστών.
Κατά την αποχώρηση μας από το δικαστήριο κυριάρχησε ένα σύνθημα:
«Ούτε με ΜΑΤ ούτε με μηνύσεις, Καζάκο δεν κατάφερες τη Βίλα να την χτίσεις»
* Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο 4-5-6 Ιουνίου 2010 στα πλαίσια της δράσης της επιτροπής για την ενημέρωση των κατοίκων ενάντια στα σχέδια εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης του κτήματος. Κυρίως με στόχο να ανοίξει ο χώρος στο λαό του Ζωγράφου, να αποκτήσουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά έναν χώρο σπάνιας ομορφιάς και ο οποίος παρέμενε περιφραγμένος μακριά από τα βλέμματα να απαξιώνεται.
https://xekinimazografou.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου