Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κρύβουν την αλήθεια Άδωνις - Βορίδης για τη σύμβαση με τον Π.Ο.Υ.

Γράφει ο Αιμίλιος Νεγκής

Αποκαλύπτουμε σήμερα την επίμαχη σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που προκάλεσε τη σφοδρή σύγκρουση Κουρουμπλή με Άδωνι και Βορίδη

Η σύμβαση ύψους 9.890.500 ευρώ υπεγράφη από τον Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιούλιο του 2013. Δείτε πώς Άδωνις και Βορίδης κρύβουν την αλήθεια για τη συνεργασία με τους Γερμανούς...

Πριν δούμε όμως τα «γκρίζα» σημεία της σύμβασης, έχει σημασία να επισημάνουμε ότι χθες ο κ. Κουρουμπλής είχε για το θέμα τρίωρη σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι του είπαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για το θέμα και την εξέλιξη του όλου έργου!

Επίσης, έχει αποφασίσει να συσταθεί ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για την οποία την ευθύνη θα έχει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και θα αναλάβει να αξιολογήσει τα μέχρι σήμερα παραδοτέα της σύμβασης. Αν εντοπιστούν αδυναμίες θα ζητηθεί να κατατεθούν εκ νέου...

Στο μεταξύ σήμερα ήταν προγραμματισμένη να γίνει συνάντηση του κ. Κουρουμπλή με τη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου για την Ευρώπη του ΠΟΥ κα Zsuzsanna Jakab. Όμως, η συνάντηση ματαιώθηκε κατόπιν αιτήματος της ιδίας, γεγονός που δείχνει ότι προς το παρόν ο ΠΟΥ επιθυμεί να αποφύγει την ένταση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι έχει παραδόσει το 60% του έργου και ως εκ τούτου ζητεί να πληρωθεί περίπου 6 εκατ. ευρώ! Από την άλλη, παράγοντες του υπουργείου μας έλεγαν χθες ότι εμφανίζεται να έχει παραδοθεί μόλις το 26% και ήδη ο ανάδοχος έχει λάβει περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναφέρουν και οι Άδωνις και Βορίδης στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν έπειτα από τις καταγγελίες του κ. Κουρουμπλή. Το στοιχείο αυτό πάντως εκθέτει και τους ίδιους, καθώς η ίδια η σύμβαση προβλέπει 8 χρονικά σημεία παράδοσης και πληρωμής του αναδόχου, ενώ το όλο έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015. Δηλαδή, ήδη, ο ανάδοχος είχε μείνει πολύ πίσω...

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα η σύμβαση ουδέποτε είχε δημοσιοποιηθεί και διατηρούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό. Ενώ την ίδια ώρα στη Διαύγεια καθημερινά δημοσιεύονται αποφάσεις για έγκριση δαπανών 15 και 20 ευρώ, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι παρέμενε μυστική η μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό σύμβαση του υπουργείου Υγείας!

Είχα θέσει ο ίδιος δημοσίως το θέμα, ζητώντας στοιχεία από τους Άδωνι και Βορίδη, αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση. Όπως φαίνεται βέβαια μόνο τυχαίο δεν ήταν... Πρώτα πρώτα, όπως έχει καταγγείλει ο κ. Κουρουμπλής η σύμβαση προβλέπει πράγματι ότι όλα τα παραδοτέα κείμενα θα είναι στην αγγλική γλώσσα και όχι στην ελληνική!

Το γεγονός αυτό είναι αν μη τι άλλο είναι προσβλητικό για τη χώρα και φυσικά δεν τιμά τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος την υπέγραψε και κατά τα άλλα δηλώνει λάτρης της ελληνικής γλώσσης και δη της αρχαιοελληνικής...

Από την άλλη και οι Άδωνις και Βορίδης έχουν δίκιο, όταν έλεγαν χθες ότι η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί με καμία γερμανική εταιρεία, αλλά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για την ακρίβεια φέρει την υπογραφή της κας Jakab.

Ωστόσο όπως θα δείτε πιο κάτω κρύβουν την αλήθεια...

Είναι γνωστό ότι το γερμανικό υπουργείο Υγείας είχε εμπλακεί στην «υποστήριξη» της μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος υγείας. Δείτε τι δήλωσε ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Υγείας Hermann Gröhe, όταν ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Wolfgang Zöller, ως εντεταλμένου για τη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της πολιτικής για την υγεία.

«Χαίρομαι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε έναν εξαιρετικό εμπειρογνώμονα του γερμανικού τομέα υγείας για να στηρίξει ως εντεταλμένος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας συμβουλευτικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της Γερμανικής Εταιρείας για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ)». Θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.griechenland.diplo.de/

Είναι φανερό ότι μπορεί η γερμανική εταιρεία GIZ να μην έχει υπογράψει τη σύμβαση, αλλά έχει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή της. Και γενικότερα, η Γερμανία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Δείτε τι έλεγε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης στις 22-7-2013 μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Klemens Semtner: ««Με μεγάλη χαρά καλωσόρισα στο γραφείο μου τον αναπληρωτή Πρέσβη της Γερμανικής Δημοκρατίας, διότι μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε μία πάρα πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας, του γερμανικού Υπουργείου Υγείας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ).». Ιδού και το πλήρες κείμενο: http://www.moh.gov.gr/

Μάλιστα, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2014, Gröhe και Άδωνις είχαν συνάντηση, έπειτα από την οποία ο πρώτος δήλωσε επί λέξει: «Tώρα τέθηκαν τα θεμέλια, ώστε σύντομα να υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες για να μπορέσει ο κόσμος στην Ελλάδα να απολαμβάνει βελτιωμένες παροχές υγείας».

Ερχόμαστε τώρα σε ένα από τα «γκρίζα» σημεία της σύμβασης.
Η παράδοση των παραδοτέων δεν γίνεται στο διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας, αλλά από μία επιτροπή, η οποία αποκαλείται Επιτροπή Οργάνωσης του Προγράμματος των Μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας. Το πρόγραμμα είχε τίτλο: «Υγεία εν Δράσει», το οποίο είχε ετοιμάσει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και «κληρονόμησε» ο Άδωνις...

Κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμό του έργου είχε ο κ. Χρυσόστομος Γούναρης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον κ. Λουκουρέντζο, υποδιοικητής της Α ΥΠΕ και επικεφαλής της Επιτελικής Επιτροπής Μεταρρύθμισης Υγείας το Σεπτέμβριο του 2012.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τοποθετήθηκε με 3ετή θητεία από το Μάκη Βορίδη στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΣΑΝ Α.Ε., της κρατικής εταιρείας που θα αναλάμβανε τη δημιουργία συστήματος αποζημείωσης των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Η συμβαση λοιπόν είχε 10 δράσεις:

$11. Οριζόντιος άξονας (1.341.000 ευρώ). Ο πυλώντας αυτός καλύπτει τη διαχείριση όλων των έργων και δράσεων της μεταρρύθμισης. Ενδεικτικά, οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται είναι εργαστήρια (workshops), σεμινάρια και συνέδρια κλπ.

$12. Σύστημα Αποζημείωσης νοσοκομείων (3.163.000 ευρώ). Αφορά τη μελέτη, δημιουργία και εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος DRG.

$13. ΕΟΠΥΥ (2.413.000 ευρώ). Αφορά την παροχή νομικών συμβουλών, τη μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας, το κόστος μελετών και εκθέσεων αξιολόγησης, το σχεδιασμό υποδομής πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.

$14. Διοίκηση νοσοκομείων (526.000 ευρώ). Αφορά στην πιλοτική εφαρμογή σε ένα νοσοκομείο ενός μοντέλου για την αποτελεσματική διαχείριση της αποθήκης, τη βελτίωση των διαδικασιών προμηθειών, την προώθηση δράσεων για την ορθή χρήση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και τη δημιουργία προωθητικών ενεργειών για την αύξηση χρήσης των γενοσήμων.

$15. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (849.000 ευρώ). Εδώ κυρίαρχος στόχος ήταν η καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στην οικοδόμηση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας.

$16. Σύστημα τιμολόγησης και αποζημείωσης φαρμάκων (481.500 ευρώ). Αφορά την ανάπτυξη Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, τη διενέργεια workshops, την ανάπτυξη συστήματος τιμολόγησης και αποζημείωσης φαρμάκων κλπ.

$17. Ανθρώπινοι πόροι (182.000 ευρώ). Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη και εγκατάσταση λογισμικού για την απογραφή του προσωπικού, για την κατάρτιση μελέτης και σχεδίου δράσης για τις εφημερίες των γιατρών κλπ.

$18. Ηλεκτρονική Υγεία (308.000 ευρώ). Καλύπτει μελέτες και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών, παροχή νομικών συμβουλών, μελέτη του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, ανάπτυξη βάσεων δεδομένων κλπ.

$19. Δημόσια Υγεία (306.000 ευρώ). Καλύπτει τη διαχείριση έργου για την αξιολόγηση, σύνταξη και ανάπτυξη προτάσεων, συστάσεων και σχεδίων, παροχή υπηρεσιών, εκθέσεων και μελετών κλπ.

$110.Τουρισμός Υγείας (321.000 ευρώ). Καλύπτει την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.

Προφανώς, θα έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε επιτέλους τι ακριβώς έχει γίνει απ’ όλα αυτά και ακόμη μεγαλύτερη αν έχει κάποια πρακτική αξία για τη βελτίωση του συστήματος υγείας της χώρας, το οποίο – γιατί να το κρύψωμε άλλωστε – είχε σοβαρές αδυναμίες και προ Μνημονίου...

Υ.Γ. Το πλήρες κείμενο της σύμβασης αναφέρει ότι εντός 2 μηνών θα πρέπει να καταρτιστεί λεπτομερές Σχέδιο Διαχείρισης του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις, τα παραδοτέα, το χρονοδιάγραμμα, τις δόσεις και την ανάλυση του κόστους. Σχέδιο το οποίο επίσης καλύπτει πυκνό πέπλο μυστηρίου. Θα το αναζητήσουμε και αυτό τις επόμενες ημέρες...

http://www.virus.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom