Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

"Φρένο" από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες για αγορές εντόκων γραμματίων

Αγκαλίτσες,φιλάκια,κουβεντούλα,δείπνα,αλλά ο μπαμπούλας του χρέους,παραμένει μπαμπούλας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας συντονίζονται απέναντι στο ελληνικό δημόσιο όσον αφορά την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές εντόκων γραμματίων. 

Τραπεζικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση σε Αθήνα και Φρανκφούρτη υποστηρίζουν ότι ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή στις ελληνικές τράπεζες η οποία τις δεσμεύει όσο αφορά το όριο κατοχής εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους: "Αυτό είναι συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής. Ως κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ και η ΤτΕ ήδη κατέστησαν σαφές ότι περαιτέρω έντοκα γραμμάτια δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως εξασφαλίσεις.

Ως εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ και η ΤτΕ δίνουν οδηγίες στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος για προληπτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις είναι προς την ίδια κατεύθυνση".

Η σύσταση προς τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την συμμετοχή τους σε έντοκα γραμμάτια δημιουργεί επιπλέον περιορισμούς στον εσωτερικό δανεισμό της κυβέρνησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή όσο αφορά την ρευστότητα του συστήματος στο τέλος του μήνα. Ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Οργανισμός (SSM) με επιστολή του προ μηνός είχε κάνει ανάλογη σύσταση στις ελληνικές τράπεζες η οποία όμως δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ σημαντικός αριθμός μελών του Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, είχε θέσει θέμα νομικής κατοχύρωσης της δέσμευσης των τραπεζών όσο αφορά το όριο κατοχής εντόκων γραμματίων.

Η απόφαση αυτή, αν και είχε γίνει γενικά αποδεκτή, δεν είχε ενεργοποιηθεί καθώς επίκειτο η πολυμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Δημοσίευμα των FT επιβεβαιώνει επικαλούμενο δικές του πηγές την συγκεκριμένη κίνηση της ΕΚΤ, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Στην ΤτΕ, σε ανεπίσημη βάση, αρμόδια στελέχη της επιβεβαιώνουν στο Capital.gr την πληροφορία ότι η κίνηση αυτή βρισκόταν σε εκκρεμότητα από την περασμένη Τετάρτη.

Νωρίτερα οι FT μετέδωσαν τα εξής:

Η ΕΚΤ αναμένεται να καταστήσει παράνομο για τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την κατοχή τους σε κρατικό χρέος σε μία κίνηση που θα περιορίσει δραστικά μία βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα και θα αυξήσει τον κίνδυνο μίας αθέτησης πληρωμών, μεταδίδουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος που επικαλούνται οι FT, το Δ.Σ. και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν να περάσουν μία πρόταση που κατατέθηκε από τις εποπτικές αρχές στην Κεντρική Τράπεζα για να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι πρόσφατες προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει στις ελληνικές τράπεζες κατά της αύξησης του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων γραμματίων που κατέχουν.

Ένα άτομο κοντά στις συνομιλίες δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στην πλευρά της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η σχετική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του ζητήματος.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom