Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Φεσώθηκαν για να αποζημιώσουν τους βαθύπλουτους κληρονόμους Ζωγράφου

ΔΑΝΕΙΟ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ
Η βιασύνη του πρώην δημάρχου Γ. Καζάκου να λάβει παράτυπα δάνειο από αυστριακή τράπεζα για να αγοράσει ο δήμος έκταση 11 στρ. από το κτήμα Ζωγρά­φου, χωρίς να στείλει τη σύμβαση για έλεγχο, τον έχει αφήσει εκτεθειμένο

Ο Δήμος Ζωγράφου έγινε γνωστός -μέχρι και την Ουάσιγκτον- την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα μας παραλίγο να μη λάβει την 5η δόση από το ΔΝΤ όταν στελέχη του Ταμείου διαπίστωσαν πως υπήρχε ένα καθυστερούμενο δάνειο από τον Δήμο προς την αυστριακή τράπεζα Communal, το οποίο αύξανε τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας κατά 25 εκ. ευρώ.



Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου για να αποκαλυφθεί ότι το δάνειο ήταν παράνομο και δεν μπορούσε να καταβληθεί καμία δόση από τη νέα διοίκηση του δήμου. Η "παρανομία" του δανείου αφορούσε το γεγονός ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί -όπως ορίζει ο νόμος- προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ένας έμπειρος δήμαρχος όπως ο Γ. Καζάκος βιάστηκε τόσο πολύ να λάβει το δάνειο των 25 εκ. ευρώ προκειμένου να αγοράσει έκταση 11 στρ. από τη Βίλα της οικογένειας Ζωγράφου, που δεν πραγματοποίησε τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, δεν συμπεριέλαβε στη σύμβαση εμπράγματες εγγυήσεις, ενώ η τοπική κοινωνία βοά από την καταγγελία πλαστογραφίας της υπογραφής ενός δημοτικού συμβούλου σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Η βίλα της οικογένειας Ζωγράφου έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής. Οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν να γίνει η βίλα κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ενώ οι εκπρόσωποι της οικογένειας προσπαθούν να αξιοποιήσουν εμπορικά τον χώρο.

Ως εκπρόσωπος της οικογένειας, απόγονος του Ιωάννη Ζωγράφου που από τις αρχές του 19ου είχε αγοράσει μια τεράστια έκταση στην οποία σήμερα βρίσκεται ο δήμος που έχει το επώνυμό του, εμφανίζεται η κοσμοπολίτισσα και βαθύπλουτη Αθηνά Ζωγράφου.

Η κ. Ζωγράφου ζει τον περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο. Φημολογείται ότι το 2007 αντιμετώπισε οικονομικό πρόβλημα και σκέφτηκε να πουλήσει στον δήμο τη βίλα της οικογένειας.

Στη συμφωνία που πρότεινε στον τότε δήμαρχο Γ. Καζάκο ήταν να πουληθεί το 50% της έκτασης όπου περιλαμβάνονται το κτίριο της βίλας και 11 στρ. πρασίνου και η υπόλοιπη έκταση να παραχωρηθεί στην οικογένεια για εμπορευματική χρήση (δημιουργία πάρκινγκ και καταστημάτων).
Ο πρώην δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση, την κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο και έλαβε την έγκριση. Η διοίκηση, χωρίς να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, υπέγραψε συμφωνία με την αυστριακή τράπεζα Communal Credit International Bank LTD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δανειακή σύμβαση η τράπεζα δεν απαιτούσε καμία εμπράγματη εγγύηση από τον δήμο. Ο πρώην δήμαρχος δεν απέστειλε τη σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα ταμεία του δήμου έλαβαν τα ποσά του δανείου εκ των οποίων κατέβαλαν 19,5 εκ. ευρώ στην κ. Αθηνά Ζωγράφου.

Οταν ήρθε η ώρα πληρωμής της πρώτης δόσης, ύψους 180.000 ευρώ, οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να καταβάλουν τα χρήματα με την αιτιολογία ότι δεν είχαν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο πρώην δήμαρχος Γ. Καζάκος ανέλαβε την ευθύνη και με προσωπική του εντολή καταβλήθηκε το ποσό της δόσης στην τράπεζα, γεγονός για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί καταλογισμός των ποσών.

Από ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο
"Στον αέρα" η παράνομη συμφωνία


Η αυστριακή τράπεζα που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα κρατικοποιήθηκε και η νέα διοίκηση διεκδίκησε την καταβολή των δόσεων από τη νέα διοίκηση του δήμου υπό τον Κ. Καλλίρη. Με δεδομένο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτηρίζει "μη νόμιμη" τη σύμβαση και μετά από απόφαση του ΣτΕ που απαγορεύει την οικοδόμηση μέρους της Βίλας Ζωγράφου, η συμφωνία που είχε πραγματοποιηθεί βρίσκεται "στον αέρα".

Για την ακρίβεια, βρίσκεται στα χέρια του υπ. Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καλείται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τη χρήση της έκτασης, στο οποίο πρέπει να συνεκτιμήσει την απόφαση του ΣτΕ. Σε περίπτωση που ο υπ. αποφασίσει να παραμείνει η Βίλα χώρος πρασίνου, τότε η συμφωνία μεταξύ δήμου και οικογένειας Ζωγράφου ακυρώνεται, γεγονός που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και την επιστροφή των χρημάτων του δανείου, όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ο νέος δήμαρχος, Κ. Καλλίρης, εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο -το οποίο αποδέχτηκε την πρόταση- να σταλεί προς έλεγχο η υπόθεση του δανείου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εάν από την έρευνα αποκαλυφθεί ότι ο πρώην δήμαρχος Γ. Καζάκος είχε πειθαρχικές ευθύνες για τη σύναψη του δανείου, τότε κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του δημοτικού συμβούλου και καταλογισμό του ποσού των 180.000 ευρώ.

ΧΡΟΝΙΚΟ
Το 1974 κηρύχθηκε απαλλοτρίωση για τη βίλα


Ο ιστορικός Δήμος Ζωγράφου φέρει ακόμα το όνομα του πρώτου κτηματία της περιοχής, του Ιωάννη Ζωγράφου, ο οποίος το 1902 αγόρασε μεγάλες εκτάσεις γης και μετά τις πούλησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αρχικά συνοικισμός και αργότερα ο γνωστός δήμος.

Ο Ιωάννης Ζωγράφος σε νεαρή ηλικία έφυγε από τα Καλάβρυτα, σπούδασε και έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, οικονομολόγος και βουλευτής με το κόμμα του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να πουλάει τμηματικά οικόπεδα της έκτασης και έτσι άρχισε να διαμορφώνεται ο οικισμός.

Τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν το 1919 και δέκα χρόνια μετά είχαν φτάσει τις 100 κατοικίες. Το 1974 αποφασίστηκε να κηρυχθεί απαλλοτρίωση σε διάφορα τμήματα, μεταξύ των οποίων και η βίλα Ζωγράφου, ενώ το 1978 οι απόγονοι του Ιωάννη Ζωγράφου αποφασίζουν να δωρίσουν στον δήμο μέρος της ιδιοκτησίας τους.

Από το 2003, οπότε και χαρακτηρίστηκαν το κτήμα και η βίλα Ζωγράφου ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αρχίζουν τα προβλήματα. Οι κληρονόμοι του κτήματος διαφωνούν με τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου. Εκτός της Αθηνάς Ζωγράφου τις ενστάσεις υπογράφουν οι Ολυμπία- Νταϊάννα Ζωγράφου, ο Ιωάννης-Ελντερ Ζωγράφος και η Αλεξία-Ελίζαμπεθ Ζωγράφου. Το 2006 ο δήμος συναινεί να αγοραστεί το 50% και στο υπόλοιπο να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο 45.000 τ.μ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom