Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τζακ ποτ στα φρουτάκια ο ΟΠΑΠ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ-ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΕ 35.000 ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΖΟΓΟΥ

Προίκα και τις 35.000 άδειες παιγνιομηχανημάτων δίνει στον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση προκειμένου να τον πουλήσει σε καλύτερη τιμή, παρά τα ήξεις αφήξεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για την πώλησή του.

Με αλλαγές που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνεται μία και μόνο άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα στον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα διαθέτει τις 18.500 άδειες σε τρίτους ιδιώτες.

Το αιτιολογικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι η διάσπαση των αδειών μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Ετσι, ο ΟΠΑΠ παίρνει το σύνολο των 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs)! Εχει έρθει δε σε συμφωνία με τον ΟΔΙΕ και τα υπόλοιπα 50 πρακτορεία του να είναι και αυτά του ΟΠΑΠ. Στο σύνολο των πρακτορείων ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ θα εγκατασταθούν τα 16.500 μηχανήματα. Σε κάθε πρακτορείο θα εγκατασταθούν το πολύ μέχρι 3 μηχανήματα. Το ερώτημα που γεννάται είναι για τα υπόλοιπα 18.500 μηχανήματα, καθώς και αυτά περνούν στον ΟΠΑΠ!

Δεδομένου ότι το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί αγοραστή για τον ΟΠΑΠ, καθώς αναθέτει σε νομικό σύμβουλο να «διερευνήσει τη δυνατότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ (οι "Μετοχές")», το βέβαιο είναι ότι και η μία άδεια, που περιλαμβάνει τα 35.000 παιγνιομηχανήματα, θα περάσει στον ιδιώτη-αγοραστή. Ο νέος ιδιοκτήτης θα διαχειρίζεται τις 16.500 άδειες που ανήκουν στον ΟΠΑΠ και τις άλλες 18.500 που θα τις παραχωρεί σε 4-10 ιδιώτες, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και έναντι ανταλλάγματος. Ως εκ τούτου θα καρπώνεται και την ωφέλεια.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι με τις αλλαγές «ενισχύεται πάρα πολύ ο ΟΠΑΠ», με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, δεδομένου ότι εντάσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αποδώσουν έσοδα 1,7 δισ. ευρώ (400 εκατ. υπολογίζουν μόνο από την επέκταση των αδειών) μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα δει «ποια θα είναι η καλύτερη αξιοποίηση» του ΟΠΑΠ. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, όμως, πως θα πουληθεί λέγοντας: «Δεν έχουμε δεσμευτεί ότι θα πουλήσουμε τον ΟΠΑΠ. Εχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε έσοδα υπέρ του δημόσιου χρέους από τον ΟΠΑΠ».

Η πορεία του ΟΠΑΠ είναι προδιαγεγραμμένη, αφού με το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παραχωρήσει όχι μόνο το 100% της επέκτασης της σύμβασης και των νέων αδειών παιγνίων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και το 34% των μετοχών του μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς και το 100% των μετοχών του ΟΔΙΕ.

Αποψη την οποία υιοθετούσε προ εβδομάδας ο υπουργός, όταν έλεγε πως θα πωληθεί ο ΟΠΑΠ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Κυβερνητικοί κύκλοι, μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν «πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ» και διευκρίνιζαν πως τη μορφή και τον τρόπο θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αναφορικά με το διαδικτυακό στοίχημα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα οργανωθεί με άδειες που θα δοθούν από το Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες και οι ελληνικοί πάροχοι δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες μη νόμιμου διαδικτυακού στοιχήματος στη χώρα, δηλαδή δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές από ποσά συμμετοχής και απόδοση κερδών που προέρχονται από παίγνια χωρίς άδεια.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι πάροχοι Ιντερνετ δεν θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικές διαδικασίες σε μη νόμιμες εταιρείες, ο ιντερνετικός τζόγος.

Παράλληλα καθορίζονται και οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων, όπου πλέον θα είναι μακριά από χώρους συνάθροισης της νεολαίας, όπως σχολεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία και χώρους θρησκευτικής λατρείας. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom