Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Φόβος και τρόμος από το διπλό χτύπημα στη Νορβηγία!τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες






Τρόμος και φόβος στη Νορβηγία από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της 22ας Ιουλίου.Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι δύο πολύ σοβαρά.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από την ισχυρότατη έκρηξη σε Κυβερνητικό κτήριο,που συγκλόνισε το κέντρο του Οσλο,γύρω στις 15:30 το απόγευμα της Παρασκευής.Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον θάνατο έσπειρε παγιδευμένο αυτοκίνητο με 100 κιλά εκρηκτικά.Μετά την έκρηξη επικράτησε χάος και πανικός και η Αστυνομία συμβούλευσε τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Δυό ώρες μετά μερικά  χιλιόμετρα πιο πέρα από τη Νορβηγική πρωτεύσα, στο νησάκι Ουτόγια, άγνωστος άνδρας που είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό άνοιξε πυρ κατά του πλήθους ,πάνω από 700 άτομα ήταν παρόντα,σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος, την οποία θα επισκεπτόταν σήμερα Σάββατο ο Νορβηγός πρωθυπουργός. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς στην κατασκήνωση και ότι τα δύο περιστατικά πρέπει να σχετίζονται μεταξύ τους.

Η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα κι ενδεχομένως να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στο Κυβερνητικό κτήριο αλλά και περισσότεροι νεκροί στο νησάκι σύμφωνα με δηλώσεις  αυτόπτη μάρτυρα στην κρατική τηλεόραση.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ,που κατά πολλούς ήταν ο στόχος των δύο επιθέσεων,σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πρόσθεσε  πως όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς. Εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα κατά πόσον η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση αλλά επισήμανε ότι "θα βρούμε τους ενόχους" και πως "αυτοί που είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις δεν θα καταστρέψουν τη δημοκρατία μας". Ο κύριος Στόλτενμπεργκ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του είπε: "Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο" και αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται, έπειτα από συμβουλή της αστυνομίας.

Επίσης κάλεσε τους πολίτες να μην παραδοθούν στο φόβο λέγοντας ότι "είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να τρομοκρατηθούν γιατί ο σκοπός ενός τέτοιου είδους βίας είναι να δημιουργήσει φόβο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom