Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οργή και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία στη ναυτική βάση στη Κύπρο



Θρήνος και αμέτρητα «γιατί» ακολουθούν τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη ναυτική βάση του Ζυγίου, στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας είναι πολλά, ενώ οι παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς δεν στάθηκαν ικανές να κατευνάσουν την οργή για το γεγονός ότι 98 κοντέινερ με πυρομαχικά παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες επί δυόμισι χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Νικόλαου Ιωαννίδη, γιου του διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, που σκοτώθηκε στην έκρηξη. 

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics


Όπως κατήγγειλε ο κ. Ιωαννίδης, ο πατέρας του είχε ζητήσει επανειλημμένως τη μετακίνηση των εκρηκτικών από τη ναυτική βάση ή τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το σχετικό αίτημα το είχε υποβάλει γραπτώς, με επιστολές του προς την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

«Επανειλημμένες οχλήσεις στις οποίες προέβη ο πατέρας μου και άλλοι αξιωματικοί για καταστροφή ή απομάκρυνση των εκρηκτικών έπεσαν στο κενό» είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ.

Όπως αποκάλυψε, πρόσφατα ο πατέρας του είχε εκφράσει στην οικογένειά του την ανησυχία του για τα εκρηκτικά. Τους είχε πει, μάλιστα, για μια μικρή έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα και προκάλεσε τρύπα στα εμπορευματοκιβώτια.

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια, ενώ όπως είπε οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία. «Γιατί αμέλησαν οι υπεύθυνοι αρμόδιοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις των ειδικών, των αξιωματικών, των επικεφαλής της βάσης, του Ναυτικού, όλων αυτών που ήξεραν; Αγνόησαν επιδεικτικά τις εκκλήσεις και τις αναφορές τους και το τέλος που είχαν επήλθε ως φυσική νομοτέλεια» δήλωσε.

24 φωτογραφίες


Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η φύλαξη των κοντέινερ είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά, τονίζοντας ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει κατά πόσο υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών.

Ο κ. Στεφάνου περιορίστηκε να πει ότι έγιναν διάφορες επισημάνσεις και ότι την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για το θέμα, ενώ στη συνέχεια έγινε έρευνα επιτόπου και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για την προστασία του υλικού.

Να σημειωθεί ότι ομάδα Ελλήνων πυροτεχνουργών των Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρνακα προκειμένου να βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». 
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Τι αποκαλύπτει ο Wikileaks για τα πυρομαχικά
Το παρασκήνιο, πριν την εκφόρτωση των 98 κοντέινερ από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσιεγκορσκ» στις αρχές του 2009, αποκαλύπτουν διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks.

Σύμφωνα με αυτά, ο ΟΗΕ ενθάρρυνε την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τη συνεργασία με άλλα κράτη μέλη ώστε να τη βοηθήσουν στην αποθήκευση, την ασφαλή φύλαξη, τη μεταφορά ή ακόμα και για να «ξεφορτωθούν» τα μοιραία πυρομαχικά.

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι αρμόδιοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του φορτίου από τα τέλη Ιανουαρίου 2009, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετέθησαν τουλάχιστον τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για να μην παραμείνουν τα εκρηκτικά στην Κύπρο.

Ωστόσο, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ να προχωρήσει η επιχείρηση με γρήγορους ρυθμούς, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να αποθηκευτούν στον πλησιέστερο προς το λιμάνι της Λεμεσού ναύσταθμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 98 κοντέινερ με τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 από το ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Μόντσιεγκορσκ», το οποίο είχε ξεκινήσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom