Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εντυπώσεις από την χθεσινοβραδυνή συναυλία των Πυξ-Λαξ (13-07-2011)

Έχω μεγαλώσει με τους Πυξ-Λαξ και τις παλιές επιτυχίες τους στα σχολικά και τα φοιτητικά μου χρόνια, οπότε στην ιδέα της γυναίκας μου να πάμε στο Ολυμπιακό Στάδιο χθες στο "re-union" της μπάντας αυτής δεν με βρήκε αντίθετο. Από την πρώτη στιγμή που πλησιάσαμε στο γήπεδο καταλάβαμε πως θα είχε πάρα πολύ κόσμο, καθώς είδαμε μέχρι και λεωφορεία που είχαν ΄ρθει από την επαρχία!! Δυσκολεύτηκα και ταλαιπωρήθηκα πολύ να αγοράσω εισιτήριο καθώς είχε μόνο δύο σημεία πώλησης, αλλά τελικώς βρεθήκαμε εγκαίρως στις κερκίδες του Σταδίου. Ο κόσμος πολύς (πάνω από 50.000 σίγουρα) και η διάθεση όλων ήταν πολύ ανεβασμένη από την πρώτη στιγμή. Στις κερκίδες βρίσκονταν οι μεγαλύτερες ηλικίες ενώ στην "αρένα" οι νεότεροι που ομολογουμένως είχαν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αδημονίας.
Δέκα λεπτά μετά την καθορισμένη ώρα έναρξης ξεκίνησε η συναυλία με ένα εντυπωσιακό σκηνικό όπου προσομοιωνόταν ένας παλμογράφος να καταγράφει χτύπους καρδιάς που επιταχύνονταν καθώς πλησίαζε η εκκίνηση. Λίγα λεπτά μετά οι Πυξ-Λαξ βρέθηκαν στην σκηνή τραγουδώντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους μπροστά σε ένα κοινό που τους αποθέωνε. Ο ήχος ήταν επιεικώς απαράδεκτος και τα πρώτα τρία τραγούδια κυριολεκτικά δεν τα ακούσαμε, καθώς ένας ακανόνιστος θόρυβος έφτανε στα αυτιά μας. Φυσικά η κατάσταση βελτιώθηκε στην συνέχεια, πάντως ο ήχος σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στα επίπεδα που όφειλε να είναι για τις υψηλές απαιτήσεις μιας τέτοιας συναυλίας. Θεωρώ την επιλογή των τραγουδιών αποτυχημένη, καθώς περιελάμβανε πάρα πολλά αργά και δυσνόητα τραγούδια (χρυσόψαρα στην γυάλα κτλ) ενώ δεν είχε κλασικά γρήγορα κομμάτια τη μπάντας που θα ξεσήκωναν τον κόσμο (λ.χ. "ακροβατώ", "έφυγες αλήτισσα κτλ)



Οι Πύξ-Λαξ, στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ήταν εντελώς υποτονικοί και δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε κανένα σημείο της συναυλίας. Ειδικά ο Μπάμπης Στόκας πρέπει να έκανε παγκόσμιο ρεκόρ ως βασικός τραγουδιστής σε συναυλία που δεν τραγούδησε ούτε μια συλλαβή. Στα μισά τραγούδια που είπε, απήγγειλε τα λόγια σαν σε σχολική εθνική εορτή, ενώ στα άλλα μισά έδινε τον λόγο...στο κοινό τόσο συχνά που καταντούσε εκνευριστικό απορρυθμίζοντας την αίσθηση του τραγουδιού στον ακροατή. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας σαφώς προσπάθησε πολύ περισσότερο από τον συνάδελφο του, αλλά γενικώς ήταν υποτονικός και φαινόταν λίγο...κουρασμένος. Γενικά η αίσθηση που απέπνεε η μπάντα ήταν αυτή της κούρασης, σαν να είχαν ταξιδέψει οδικώς από Αλεξανδρούπολη, να είχαν σταματήσει στον Λεβέντη για κρουασάν και τουαλέτα και είχαν φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο λίγες στιγμές πριν αρχίσει η συναυλία.

Η άλλη εντύπωση που αποκόμισα ήταν ότι μπροστά μου δεν βρισκόταν ένα συγκρότημα, αλλά δύο τρεις ξεχωριστοί οργανοπαίχτες που αναγκαστικά βρέθηκαν επί σκηνής. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο βασικοί τραγουδιστές δεν είπαν ούτε ένα τραγούδι μαζί, ενώ καλά-καλά δεν κοιτάζονταν καν, σαν να ήταν τσακωμένοι. Η κοπέλα με το ακορντεόν χαμογελούσε χαρούμενα και συνεχώς, αλλά αυτό δεν έφτανε για να αμβλύνει τις εντυπώσεις αποξένωσης που έβγαζαν οι δύο βασικοί τραγουδιστές του γκρούπ. Τελικώς η συναυλία ήταν τόσο απαίσια; Όχι ήταν πολύ επιτυχημένη λόγω της φοβερής ατμόσφαιρας και της συγκινητικής συμμετοχής του πλήθους που στην κυριολεξία πήρε από το χεράκι το "γκρουπ" και το ανέβασε (ενώ κανονικά όφειλε να γίνει το αντίθετο). Ο κόσμος ήταν φανταστικός, έδινε παλμό και πάθος, ενώ ακόμη και στην κερκίδα μας που ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μεγαλύτερος, υπήρχε πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και συμμετοχή (μας βοήθησε και το αλκοόλ λίγο, αλλά και χωρίς καύσιμα δεν πας πουθενά). Στον στίχο "πετάς τα ρούχα σου ψηλά" έβλεπες πάνω από 2000 μπλουζάκια καπέλα και ότι άλλο να πετάγονται ψηλά στον αέρα. Ο κόσμος το ένιωθε βαθιά (ίσως πιεσμένος και από τις καταστάσεις;) και έβγαζε μια δυναμική που σε ανέβαζε, σε ψυχαγωγούσε, σε έφτιαχνε.   
Μετά από ένα διωράκι, που οι καλύτερες στιγμές του ήταν προς το τέλος, η συναυλία τελείωσε με πυροτεχνήματα που υποδήλωναν μάλλον ότι οφείλαμε να αποχωρήσουμε και να μην "ζητάμε και άλλο". Έφυγα με την γυναίκα μου έχοντας ανάμεικτα συναισθήματα. Ευχαριστημένος για τις στιγμές που έζησα σε αυτές τις δύο ώρες, αλλά λυπημένος γιατί συνειδητοποιώ (για άλλη μια φορά) πως όταν κάτι καλό παρακμάζει καλύτερα θα ήταν να το αφήνουμε στην μνήμη του κοινού στο ύψος που βρισκόταν και να μην το βουλιάζουμε στην σύγχρονη του μετριότητα.
http://www.istorikathemata.com/



19 σχόλια:

ephee είπε...

Ζείδωρα, αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές μου ιδιοτροπίες που με κάνουν να απεχθάνομαι τους πυξ-λαξ, θα σου πω λίγα πράγματα που ίσως αγνοείς.
Έχουν ΚΛΕΨΕΙ ό,τι άκουγαν στην εφηβεία τους (λες κι όλοι οι υπόλοιποι μεγαλώσαμε στον Άρη και δε θα το καταλαβαίναμε), σε σημείο μάλιστα να έχουν αντιγράψει όχι μόνο μουσική, αλλά και βίντεο.
Είναι χωρισμένοι στα δύο όχι τώρα που (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) υποτίθεται διαλύθηκαν, αλλά από το πρώτο τους άλμπουμ, αφού αν έπαιρνες το δίσκο θα ανακάλυπτες πως η μία μεριά είχε τραγούδια μόνο του Στόκου, και η άλλη μόνο του Μπλιάχτσικα.
Ο δε "τραγουδιστής" απορώ γιατί εκπλήσσεται ο αρθρογράφος που μιλούσε αντί να τραγουδάει. Γιατί πότε τραγούδησε αυτός; Μια ζωή με το μικρόφωνο χωμένο στο στόμα να κρύβει τη φαλτσοσύνη και την αφωνία του είναι, κολπάκι που -μην τρελαθούμε δεν το σκέφτηκε και μόνος του- εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες ο έτερος άφωνος της παγκόσμιας σκηνής, o Robert Allen Zimmerman..
Aν δε σου θυμίζει κάτι το ονοματάκι, είναι επειδή έπρεπε να αλλαχτεί. Που ακούστηκε εβραίος να γράφει στίχους για τους ποπολάρους; Θα τον ξέρεις ώς Bob Dylan..

Tέλος, χαλάλι η μπύρα που έπεσε σχεδόν γεμάτη στο κεφάλι του Μπλιάχτσικα το '93.. Έτσι κι αλλιώς ήταν ζεστή!

Αυτά, και κουράγιο :)

zeidoron dtsoukas είπε...

Βλέπω και η μουσική σου παιδεία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο!χώρια που γνωρίζεις και από παρασκήνια.Μ' άρεσε το Μπλιάχτσικας,καλό πολύ καλό.
Καλό μεσημέρι Εφη!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς τα ίδια πράγματα σκεπτόμουν και εγώ στο τέλος της συναυλίας .

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα πιστευετε πως ο Στοκας και ο Πλιατσικας δεν εχουν φωνη???? μιλαμε σοβαρα τωρα? μαλλον πηγαμε σε αλλη συναυλια ο καθενας...ενα απο τα πραγματα που μου εμειναν απο τη χθεσινη βραδια ηταν η φωνη αυτων των ανθρωπων η οποια ηταν σαν να ακουγες play back....δεν νομιζω πως αυτοι οι χαρακτηρισμοι αρμοζουν σε αυτα τα ατομα που εχουν δειξει αυτα τα χρονια οτι υπαρχει και αυτη η μουσικη στην Ελλαδα....

ephee είπε...

Ανώνυμε, το γεγονός πως ΔΕΝ έχουν φωνή δεν είναι δικό μου προσωπικό συμπέρασμα, αλλά ανθρώπων που κάνουν μουσική για δεκαετίες.
Τη μουσική τους την εκτιμώ απεριόριστα,γιατί την άκουγα και πριν την πλασάρουν για δική τους.
Αλλά να χαρείς, μη μου τους κάνεις και αντιπροσωπευτικό μουσικό δείγμα της Ελλάδας, γιατί θα πέσουν ακόμα πιο χαμηλά οι άφωνοι με μεγάλες καριέρες όπως ο Καρράς που δε μπορεί να πάρει ανάσα χωρίς να τρομάξει το ακροατήριο.

Anticipointed είπε...

Αφού είναι τόσο "μάπα" κι εσεις τόσο ενημερωμένοι, που γνωρίζετε και τα παρασκήνια μάλιστα, γιατί δώσατε τα ωραία σας λεφτά και αφιερώσατε το χρόνο σας για μια τόσο άθλια συναυλία;; Θα έπρεπε να ξέρετε καλύτερα βρε παιδιά.. πώς την πατήσατε έτσι;;; Δεν νομίζω ότι ο κόσμος που γέμισε το στάδιο είναι τόσο χαζός, σεβαστό ο καθένας να έχει τη γνώμη και τα γούστα του αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα , σε τελική αμα δεν γουστάρετε κακώς πήγατε..... Γεμίσαμε πικρόχολους ειδικούς και καλλιτέχνες.. πραγματικά ανατρίασα με την αποκάλυψη για τον Bob Dylan...

Ανώνυμος είπε...

συγκρινουμε τον καρρα με τους πυξ λαξ????ελεος...θα συμφωνησω με τον anticipointed πραγματικα μην τα ισοπεδωνουμε ολα...

ephee είπε...

Anticipointed, παρεξήγησες. Δεν πήγα στη συγκεκριμένη συναυλία. Δε θα πήγαινα ούτε αν είχα λεφτά για πέταμα.
Η πρώτη και τελευταία φορά που τους είδα ήταν το '93.

Δεν νομίζω ότι ο κόσμος που γέμισε το στάδιο είναι τόσο χαζός
Αν με το "κόσμος" αναφέρεσαι στο κοινό που ακούει ό,τι παίζεται στο ραδιόφωνο και κάνει σταρ άτομα από τον Βας Βας μέχρι τον Οικονομόπουλο, θα σε πικράνω, αλλά ναι. Είναι τόσο χαζός.
Αυτό που κατάφεραν οι Πυξ Λαξ στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να παντρέψουν το σκυλάδικο με το ροκ, και να πάρουν κοινό και από τις δυο μεριές.

Ανώνυμε, εγώ τα ισοπέδωσα όλα συγκρίνοντας τον Καρρά με τους Πυξ Λαξ; Δε νομίζω.. Μάλλον οι ίδιοι το κατάφεραν αυτό. Μάλλον έχεις επιλεκτική μνήμη και τους θυμάσαι μόνο από πιο ροκ κομμάτια τους.

Shinigami είπε...

Στις 13/7 οι Πυξ Λαξ, είναι σίγουρο ότι δεν ήταν αυτοί που γνώρισε ο κόσμος αρχικά και σίγουρα δεν ήταν αυτοί που θα έπρεπε να είναι σε μία τόσο μεγάλη συναυλία.
http://anthropako.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη τα 75000 ατομα που ηταν εκει και δεν σταματησαν να τραγουδουν ακουν Οικονομοπουλο και Βας Βας??? αντε να δεχτω οτι υπηρχε ενα μικρο ποσοστο που πηγε απλα για να παει γιατι οπως και να το κανουμε παντου υπαρχει ενα τετοιο...αλλα πιστεψε με η πλειοψηφια πηγε γιατι αγαπαει αυτο το συγκροτημα και την μουσικη τους...και εγω ειμαι μια απο αυτους...αν εσυ να θεωρεις την μουσικη τους παντρεμα ροκ με σκυλαδικο και τους αντιπαθεις τοσο απορω γιατι ασχολεισαι μαζι τους...ασε εμας που τους αγαπαμε να το κανουμε και μαλιστα με τον καλυτερο τροπο που ξερουμε..με το να σηκωνουμε ολοκληρο οακα στον αερα.....

ephee είπε...

Ανώνυμη, η ενασχόληση (όχι ό,τι δικαιολογούμαι, απλά εξηγούμαι) είναι για να αποδείξω πως όντως το πλήθος που μάζεψαν και "σήκωσαν ολόκληρο οακα στον αέρα" οι πυξ λαξ, δεν απέχει και πολύ από τους γαύρους, που κάνουν ακριβώς το ίδιο ενώ το iq τους συναγωνίζεται αυτό μιας μαραμένης τουλίπας σε καταστολή.
Όση ενημέρωση έχει αυτός που πιστεύει στα αλέκιαστα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, άλλη τόση έχει κι αυτός που ακούγοντας πυξ λαξ δεν αναγνωρίζει μελωδίες άλλων.

Προτείνω αντί να ασχολείσαι με τους πυξ λαξ, να ακούσεις και τίποτα άλλο, εκτός από αυτά που παίζονται στα ελληνάδικα και στα ράδια. Στη χειρότερη περίπτωση, θα γλιτώσεις τον αναπτήρα που αδειάζεις στις μπαλάντες τους.

Ανώνυμος είπε...

πιστεψε με ακουω πολλα περισσοτερα και εγω ψαξει γενικα την μουσικη....οι πυξ λαξ ειναι απο τις λιγες ελληνικες μουσικες που ακουω γιατι κυριως ακουω ξενη ροκ μουσικη οποτε οι υποδειξεις ειναι περιττες...και η αναφορα στους οπαδους του ολυμπιακου τελειως ακυρη....

ephee είπε...

Λυπάμαι, δε μπορώ να πιστέψω πως υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με μουσική και ακούει (και μάλιστα πάει και σε συναυλίες τους) Πυξ Λαξ..
Επειδή μου την έχει δώσει κατακούτελα η ασχετοσύνη σου, κάνε μου τη χάρη να περάσεις αύριο από το http://ydemocpudnats.blogspot.com/
Αν θέλεις μπορείς να σχολιάσεις, αλλά όχι ανώνυμα.
Κάντο ακόμα κι αν δε μπεις στον κόπο να σχολιάσεις. Ίσως μάθεις πέντε πραγματάκια.

Ανώνυμος είπε...

τι να κανουμε υπαρχουν ανθρωποι με διαφορετικα γουστα και αποψεις...πρεπει καποια στιγμη να το δεχτεις αυτο....και ας κλεισουμε το θεμα εδω...

ephee είπε...

Οκ, ας το κλείσουμε εδώ, γιατί μου βάφτισες την άγνοια γούστο και άποψη.

mixalis είπε...

esi re file eidikos eisai?kai apo pou kai os pou den exei foni o stokas?tos tragikos eisai?ton exeis akousei pote live se kedro?arxitektoniki,stauro tou notou,passport?bale kanena videaki sto youtube kai akouse ton..an einai dinaton...oloi eidikoi giname,k xeroles...sigrinei ton karra me ton stoka...kaio stokas kata tin gnomi mou apo to kairo pou efige apo tous pix lax exelixthike..ton theoro tora kalitero tragoudisti apo toteto oti sindiase to rok me to bouzouki ego den to brisko oute kako oute asximo...to cd tragoudiste min drepeste einai kata ti gnomi mou apodixi autou...episis dne boro na katalabo tin ebatheia me to sigrotima auto,apo ti stigmi pou exeis na tous akouseis apo to 1993..mou thimizeis kati kollimenous gerous...alla fenete oti eisai koblexikos,giati profanos eisai mousikos,pou eixes mathei mia zoi na apotheonei ola ta xenoferta,kai se enoxlise pou esi apetixes na gineis kati edo stin ellada kai pou oloi mas apotheonoume ton stoka kai ton pliatsika..kai oxi esena...ton eidiko...

ephee είπε...

Μιχάλη, τα μπουζούκια στις ροκιές είναι ό,τι και το πήδημα στις ταινίες δράσης. Δεν τις κάνει καλύτερες, απλά παρηγορεί αυτούς που ήρθαν να δουν τον κώλο της πρωταγωνίστριας.
Και για να σου λύσω την απορία, όχι δεν είμαι ειδικός. Με το ζόρι παίζω μπάσο. Αν θες όμως, μπορώ να σε παραπέμψω σε ειδικούς. Πήγαινε βάλε ένα κομμάτι των πυξ λαξ σ'ένα τετράχρονο που μόλις ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, να δεις πόσες διασκευές θα σου βγάλει.
Αν δεν έχεις μάθει αγγλικά και σου είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις ξένη ροκ, δε σου φταίμε εμείς ("οι ειδικοί") για τα ξενόφερτα. Το μόνο που με λυπεί, είναι πως προφανώς, ούτε ελληνικά έμαθες ποτέ.
Αν θέλεις να αυτοαποκαλείσαι ροκάς, δε μπορείς να δηλώνεις θαυμαστής σκυλοροκάδικων. Το επιχείρημά σου περί ξενόφερτων πέφτει στο κενό για δύο λόγους.
1. Όπως και να το κάνεις, το ροκ είναι ξενόφερτο. Το γεγονός πως οι πυξ λαξ το εξελληνίζουν με αφήνει παγερά αδιάφορη μια που υπάρχουν άπειρες μπάντες που έκαναν το ίδιο πράγμα χωρίς να κλέψουν μελωδίες και χωρίς αγγλικό στίχο.
2. Όσα δεν πιάνει η μαϊμού, τα μεταφράζει, και τα χορεύει κρατώντας ντέφι..

Ανώνυμος είπε...

τυχαια βρεθηκα εδω αλλα μιας που ο σχολιασμος απο τον blogger ταιριαζε απολυτα με τις εντυπωσεις των φιλων μου και θαυμαστων των πυξ λαξ που πηγαν και επειδη εχω πεθανει στο γελιο με τα σχολια ephee(πες τα ανθρωπε μου!)θα σχολιασω το εξης....

οταν εχεις τοσα χρονια επιτυχιων στην πλατη σου ειναι ντροπη να κανεις τετοια εμφανιση!ειναι σα να λες στον κοσμο οτι εσφιξαν οι κωλοι με την κριση και ειπαμε να μαζεψουμε κανενα φραγκο....οφειλεις να κανεις ΤΟ σοου!
και δυστυχως η αληθεια ειναι αυτη...οι πυξ λαξ οντως δουλευουν με μουσικες αλλων,δεν εχω προβλημα με αυτο αλλα τουλαχιστον ας εισαι ειλικρινης και μην πουλας μπαρουφες στον κοσμο οτι εφερες ''ανατροπη'',''νεο ρευμα'' κλπ στην ελληνικη ροκ....

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ την μανία των Ελλήνων να θέλουν να κρίνουν τους πάντες και τα πάντα. Πες δεν πέρασα καλά ή πέρασα καλά και τέλος. Είναι χάλια φωνές, βάζει το μικρόφωνο στο στόμα, πήγαν για να βγάλουν λεφτά... τέτοιες αηδίες μόνο Έλληνες θα τις έγραφαν... 1. Αν σαρεσει πας, αν δεν σαρεσει δεν πας. 2. Οσοι ηταν στην αρένα άκουγαν καλά και διασκέδασαν, όσοι ήταν στις κερκίδες δεν άκουγαν καλά και είναι λογικό - Τα στάδια δεν είναι ιδανικά για συναυλίες ούτε για ηχογραφήσεις, απλά στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλους ιδανικούς συναυλιακούς χώρους 3. Οι ΠΥΞ ΛΑΞ έχουν σχετικά μεγαλώσει και έχουν χωρίσει, γιατι ως συγκρότημα φτάσαν σε κάποιο κορεσμό κάτι που είναι απολύτως αποδεκτό 4. Οι ΠΥΞ ΛΑΞ πάντα μετρημένοι και σοβαροί ήταν στην σκηνή και ποτέ δεν κοίταζε ο ένας στον άλλον ούτε κάνανε χαρούλες - Πάντα έτσι ήταν 5. Φάνηκε οτι οι άνθρωποι είχαν άγχος και επίσης ο Στόκας ήταν σε όλη την περιοδεία πολύ βραχνιασμένος και αυτο τον επιρρέασε λίγο γενικά. 6. Όσο αναφορά για τα λεφτά, οι άνθρωποι έδιναν το εισητήριο 11ευρώ για να πάνε όλοι - ποιά συναυλία θυμάστε εσείς με 11ευρώ τα τελευταία χρόνια? - Όπως και ναχει όμως, όσοι τουλάχιστον ήταν Αρένα και γουστάραν ΠΥΞ ΛΑΞ περάσαν πάρα πολύ καλά. Τέλος...

Read more: Go to TOP and Bottom