Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αίρεται το φορολογικό απόρρητο,στο διαδίκτυο οι δηλώσεις

Πρόταση προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δημοσιοποιούνται βασικά στοιχεία της δήλωσης κάθε πολίτηOσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία άλλων φορολογουμένων σύμφωνα με το ΑΠΕ.
 

Το νέο στοιχείο που προκύπτει από την εγκύκλιο εφαρμογής του φορονόμου είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να ζητήσει την άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση βασικών στοιχείων της δήλωσης του κάθε φορολογουμένου μέσω του Διαδικτύου. 

Σύμφωνα με την πρόταση, σε όλους τους φορολογουμένους που θα πιστοποιηθούν στο σύστημα Τaxis- διαδικασία που διαρκεί πέντε λεπτά- θα δοθεί το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων φορολογουμένων. Βέβαια η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Ηδη στον φορολογικό νόμο έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα δημοσιοποίησης φορολογικών στοιχείων και καταλόγου φορολογουμένων που θα συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ μόνο για χρήση όσων έχουν έννομο συμφέρον (δικηγόροι, τράπεζες, ανακριτικές αρχές κ.ά.). 

Η λίστα που θα συντάσσεται γι΄ αυτόν τον σκοπό θα περιέχει:  

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης. 

β) Τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων. 

γ) Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. 

δ) Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και  


ε) Τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.  
Τώρα το υπουργείο επιδιώκει ο κατάλογος να δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.

Σχόλιο Ζείδωρον:Αυτό τώρα είναι καλό ή κακό;Τι έχει να κερδίσει ο καθένας από μας που θα γνωρίζει το τι εισπράττει ο γείτονάς του ή ο Α' κι ο Β' επώνυμος πολιτικός ή καλλιτέχνης;Απολύτως τίποτα,απλά οι πονηροί συμβουλάτορες του υπουργού θέλουν μ' αυτό τον τρόπο να μας κάνουν καταδότες.Ποντάροντας στο θυμικό μας πιστεύουν πως θα καταφέρουν να τσιμπήσουν τους φοροφυγάδες.Μα πόσο ανεγκέφαλοι μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι;Δίνουν στο πιάτο στοιχεία (οικονομική κατάσταση,διεύθυνση κατοικίας) στους παντός είδους κακοποιούς για να μπορούν να κλέβουν,να ληστεύουν,ν' απαγάγουν κλπ.

Το κράτος διαθέτει θεσμούς και υπηρεσίες ας τις βάλουν να δουλέψουν!

6 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα Δημητρη.
Δεν μπορω να πιστεψω οτι θα κανουν κατι τετοιο.
Ειναι δυνατον;;;

zeidoron dtsoukas είπε...

Kι όμως το σκέφτηκαν και μάλιστα το πρωί στο ράδιο 9 98,9fm εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ το θεωρούσε απολύτως φυσικό!
Θα βλέπουμε έλεγε πως ο πλουτισμός του διπλανού μας δεν δικαιολογείται από τη φορολογική του δήλωση κι άρα θα τον καταγγέλλουμε!!!Ψάχνουν για ρουφιάνους,απλό είναι Αντώνη μου.
Καλό απόγευμα!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ετεροχρονισμένα λόγω αντικειμενικής αδυναμίας μου.

Αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί ,σημαίνει ότι η ασφάλειά μας, το απόρρητο της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής περιέρχεται σε χέρια ηλιθίων. Δεν μπορώ να συλλάβω την πραγματική σκοπιμότητα ενός τέτοιου διαβήματος.
Μήπως τελικά μεθοδεύουν να οδηγήσουν ένα ολόκληρο λαό στην παθογένεια του συνδρόμου καταδίωξης;;;. Να περπατάμε και να φοβόμαστε ποιος και γιατί βαδίζει πίσω μας ή πλάι μας ; ΄Η να γίνουμε μια χώρα καταδοτών και εκβιαστών .
Μα τρελαθήκανε εντελώς οι άνθρωποι;;;
Ανησυχώ πάρα πολύ Δημήτρη κι ασφαλώς δεν είμαι η μόνη .
Ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Καλή σου νύχτα

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή μου έτσι κι αλλιώς πρέπει ν' ανησυχούμε για τα πάντα πια.Οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαστε όλοι ξετσίπωτοι σαν τους ίδιους και θα γίνουμε ρουφιάνοι τους και δεν καταλαβαίνουν πως έτσι παραδίνουν βορά στους κακοποιούς κάποιους ανθρώπους.Ευτυχώς που είμαστε φτωχοί και δεν κινδυνεύουμε άμεσα.
Καλημέρα,να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

http://elawyer.blogspot.com/2010/10/blog-post_19.html

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε σαφέστα και είναι αντισυνταγματικό!Το γράφει και στην ανάρτηση "Βέβαια η πρόταση είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει στη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων" αλλά και ο Παπακωνσταντίνου πρόταση κάνει προς την αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων.Το τι θα γίνει στην πράξη κανένας δεν το ξέρει.
Να είσαι καλά,καλημέρα!

Read more: Go to TOP and Bottom