Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη αναίρεσε το βούλευμα για τη δίωξη Τροϊκανών του ΤΑΙΠΕΔ

Λίγες ώρες μετά την απειλή του αντιπροέδρου της Κομισιόν για μη καταβολή της δόσης

Στην αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος με το οποίο το συμβούλιο εφετών έδειχνε εδώλιο σε 3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων
σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, μια παραπομπή που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών , όπως φάνηκε από τη στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι στο τελευταίο Eurogroup.

Η δημοσιοποίηση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς επισημάνθηκε πως ήδη είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων όπως είχε ψηφιστεί παλαιότερα και για τα μελη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Αμέσως μετά την έκδοση του βουλεύματος 3 δικηγόροι κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο με τον αντεισαγγελέα να την κάνει δεκτή, καθώς έκρινε πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται προφανώς στη διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η αναίρεση αφορά και το αδίκημα της υπεξαίρεσης εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Οι συνήγοροι ειχαν προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση Ντομπρόφσκις

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις από τις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει ότι η καταβολή της δόσης θα πραγματοποιηθεί αφού λυθεί το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ.

O B. Nτομπρόβσκις ανέφερε συγκεκριμένα ότι την Τετάρτη, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και θεωρητικά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ποινική δίωξη τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «Τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».

iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΔΔηλαδη η ελληνικη δικαιοσυνη που επρεπε να ειναι αμειληκτη και
αδυσωπητη απεναντι στους κλεφτες του ελληνικου λαου ερχεται και
μας λεει`` Αφες αυτοις ξερουν τι κανουν μην τους πειραζεται``
Ε λοιπον εδω το πραγμα παραπαει Μ αυτα που κανει η δικαιοσυνη δι
νεται το δικαιωμα στον καθε ελληνα πολιτη να κανει οτι του αρεσει
και το αδικημα του να μενει ατιμωρητο και να παραγραφεται αμεσα

Read more: Go to TOP and Bottom