Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο Δαφέρμος, τα Κορνέτ και η απολογία του Mr "Mίζα"

ΕΠΙΤΑΓΗ 800.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΜΒΑΣΜΑ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ "ΕΚΑΨΑΝ" ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ

Μία επιταγή 800.000 ευρώ και ένα έμβασμα 980.000 ευρώ είναι αυτά που κατά το κατηγορητήριο συνδέουν τον έμπορο όπλων Κωνσταντίνο Δαφέρμο με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, αποκαλούμενο «μίστερ μίζα», Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Δαφέρμος, ο οποίος συνελήφθη με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Νικ. Τσιρώνη, ζήτησε μεν προθεσμία, αλλά δεν του εδόθη, και έτσι απολογείται σήμερα.

Ο έμπορος όπλων θα δώσει απαντήσεις στο κατηγορητήριο που του προσάπτει, με βάση τις απολογίες Κάντα και τις απαντήσεις των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από την Αυστρία και την Ελβετία, μίζες σχεδόν 3 εκατομμυρίων για τα εξοπλιστικά Κορνέτ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τις απολογίες του γιου του επιχειρηματία και ακόμη ενός προσώπου που συνελήφθησαν ως μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που όμως φαίνεται πως δεν συνδέονται με τα εξοπλιστικά.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρεία Σκόρπιονς του κ. Δαφέρμου στην Αυστρία έφυγε μια επιταγή των 800.000 ευρώ προς άλλη εταιρεία (που εικάζεται από τις Αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από εκεί κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία.

Ο Κάντας είχε υποστηρίξει τότε πως του δόθηκαν και χρήματα σε μετρητά, αλλά δικαστικές πηγές θεωρούν το ποσό των 3 εκατομμυρίων μάλλον υπερβολικό.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως από τις απαντήσεις δικαστικών συνδρομών προκύπτουν δύο επιταγές των 800.000 ευρώ: η μία στις 17-02-2002, που πράγματι φεύγει από την εταιρεία του Δαφέρμου αλλά κατά πηγές της υπεράσπισης δεν καταλήγει σε λογαριασμό του Κάντα αλλά σε άγνωστο αποδέκτη, και μία άλλη με την ίδια ημερομηνία και ίδιο ποσό, που δεν φεύγει από την εταιρεία του Δαφέρμου αλλά από άγνωστη πηγή και η οποία καταλήγει όμως στον Κάντα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως υπάρχει μια διαδρομή χρήματος, συγκεκριμένα 980.000 ευρώ, που καταλήγουν στον Κάντα, και δη σε λογαριασμό που έχει δώσει ο ίδιος στην ανάκριση και έχει πει ότι προέρχονται από τον Δαφέρμο για τα Κορνέτ. Τι θα απαντήσει σε όλα αυτά ο έμπορος όπλων παραμένει άγνωστο.

Πάντως, την περασμένη Τετάρτη, όταν οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο επιχειρηματίας εξέφρασε σε ιδιωτικές συνομιλίες με δημοσιογράφους την πεποίθηση πως τα ρωσικά αντιαρματικά Κορνέτ ήταν το καλύτερο οπλικό σύστημα που πήρε ποτέ η χώρα και πως η τιμή της σύμβασης ήταν απολύτως ευνοϊκή για την Ελλάδα.

«Είμαι αθώος. Η σύμβαση είναι πολλαπλώς επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο. Αν βρεθεί έστω και ένας να πει και να αποδείξει πως υπάρχει ζημία του Δημοσίου έστω κι ένα ευρώ από τη σύμβαση αυτή, τότε ας πάω ισόβια. Υποδεέστερα όπλα πουλήθηκαν σε πολλαπλάσια τιμή στη Ρουμανία» φέρεται να ισχυρίζεται ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος χαρακτηρίζει το Κορνέτ ως «το καλύτερο οπλικό σύστημα».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom