Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ο καλός,ο κακός,ο άσχημος και ο καθυστερημένος

ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΩΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο κύβος ερρίφθη. Η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ έληξε στις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού με τρεις διεκδικητές.


Το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπεςΤον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε στο και...7' τον φάκελο με τις 50 υπογραφές, ωστόσο η υποψηφιότητά του κρίθηκε εκπρόθεσμη.

Aσθμαίνοντας ο πρώην υπουργός δήλωσε σοκαρισμένος από την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είπε με πικρία: «Δεν κατηγορώ κανέναν». Τόνισε, πάντως, με έμφαση πως η συγκέντρωση των υπογραφών ήταν για εκείνον το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει. 

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε «χωρίς καβγά» την ένστασή του το βράδυ της Παρασκευής, καθώς οι συνυποψήφιοί του δεν έχουν αντίρρηση να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του παρά την... καθυστέρηση.

Άφησε, πάντως, σαφείς αιχμές προς τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής λέγοντας ότι «τη ΝΔ την αγαπάμε, δεν θέλουμε να τη μικρύνουμε, θέλουμε να τη μεγαλώσουμε και να ανοίξουμε στον κόσμο. Αυτοί που πήραν την απόφαση έχουν και την ευθύνη».

Παρά την... περιπετειώδη διαδικασία, στελέχη της Συγγρού επισημαίνουν με νόημα ότι ανεξαρτήτου αποτελέσματος η ΝΔ χρειάζεται ισχυρή πολιτική παρουσία κοινοβουλευτικά, αλλά και μέσα στο κόμμα.

Σε μία δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία με τις αξιολογήσεις, τα εφαρμοστικά μέτρα και στη συνέχεια την κατάθεση του προϋπολογισμού, τόνιζαν ότι η παρουσία του αρχηγού στο κοινοβούλιο απαιτείται να είναι καθοριστική.

Εξίσου καθοριστική, αλλά και καταλύτης για την πορεία του κόμματος πρέπει να είναι η παγίωση τουΝομίζω ότι παραβίασα σηματοδότες για να καταθέσω την υποψηφιότητά μου, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά την κατάθεση του φακέλου με τις υπογραφές νέου προέδρου και μέσα στο κόμμα, ώστε να αποφευχθούν μετά τη διενέργεια των εκλογών φαινόμενα διάσπασης.

Φόβος υπάρχει διάχυτος και στη λεγόμενη ιστορική φρουρά, τους πρώην προέδρους, μετά και τις παρασκηνιακές συγκρούσεις των μηχανισμών του κόμματος τις ημέρες που προηγήθηκαν και έως τη λήξη της προθεσμίας.

Το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, θέμα που αποτελεί το πρώτο σημείο σύγκρουσης. Δεύτερο θέμα θα είναι η ελεύθερη ή όχι συμμετοχή των πολιτών στη ψηφοφορία.

Το σίγουρο είναι ότι με τη λήξη της προθεσμίας ανοίγουν διάφορα μέτωπα, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι «παρατάξεις» και οι κομματικοί μηχανισμοί.

Οι τρεις υποψήφιοι και ο αργοπορημένος ΆδωνιςΤο βράδυ της Πέμπτης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τις ευλογίες του Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε με συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο την υποψηφιότητά του.

«Ήταν προσωπική δική μου η απόφαση να κατέβω αρχηγός. Δεν ήταν απόφαση παρασκηνίου και προσυνεννόησης. Ο σκοπός μας στη ΝΔ δεν είναι να βρούμε κάποιον "αντί-Τσίπρα". Άμα ήταν έτσι, δεν θα ήμασταν ΝΔ. Ψάχνουμε κάποιον για αρχηγό για τη ΝΔ. Δηλώνω υποψήφιος μετά από συζήτηση με τη λαϊκή βάση, μετά από συζήτηση με τον ανώνυμο Νεοδημοκράτη και θα φροντίσω να φτάνει η φωνή του μέχρι και τον αρχηγό, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.


Στο... νήμα κατάφερε να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να είναι και εκείνος υποψήφιος. 

Λίγα λεπτά μετά τις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε και έληγε η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε με μοτοσικλέτα - ως συνεπιβάτης - στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και κρατώντας τα έγγραφα με τις υπογραφές, ανέβηκε τρέχοντας τις σκάλες!

«Παραβίασα σηματοδότες για να καταθέσω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως μετά την κατάθεση του φακέλου με τις υπογραφές, αλλά τελικά κηρύχθηκε εκπρόθεσμος...

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε σύμφωνα με πηγές ένσταση, η οποία θα εξεταστεί στις 09.30 το πρωί του Σαββάτου από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ιστορία... ο Βασίλης Τοκάκης, μέλος της Π.Ε της ΝΔ, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την 50η υπογραφή στην αίτηση υποψηφιότητας του Άδωνι Γεωργιάδη, 30 λεπτά πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας.

Δείτε το βίντεο:
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
O Τζιτζικώστας βγαίνει... μπροστά

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, δηλώνοντας «βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να αλλάξω όσα μας κρατούν στο χθες».

Ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ έκανε ακόμη λόγο για «παρακμή» της χώρας και «απογοήτευση από την έλλειψη οράματος» και συνδύασε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ με το μήνυμα της «αλλαγής νοοτροπίας» και της «επιβράβευσης της δημιουργικότητας» τονίζοντας ότι «οι μάχες θα δοθούν στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες».

Επίσημα υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε και επίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του, τόνισε πως προσβλέπει σε έναν δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο με τους συνυποψηφίους του για το μέλλον της ΝΔ.

«Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: ότι από τη στροφή της ΝΔ στην κοινωνία, το κόμμα μας θα βγει πολύ πιο ενωμένο και πολύ πιο ισχυρό». Σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ημερομηνία εκλογής του νέου προέδρου πρότεινε η ψηφοφορία να γίνει στις 15 Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος να εμπλακεί η κοινωνία.

«Ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι στηλιτεύσαμε το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της διεξαγωγής του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει τις «φωνές» περί γρήγορης διαδικασίας.

Επίσης, χαρακτήρισε πολιτική την υποψηφιότητά του, ενώ τόνισε εκ νέου ότι είναι εξαιρετικά υπερήφανος για το όνομά του, αλλά δεν πολιτεύεται ως ο διάδοχος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 


http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom