Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Der Spiegel: «Σκιώδης καγκελάριος του πόνου ο Σόιμπλε»


«Σκιώδη καγκελάριο του πόνου» χαρακτηρίζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο Γιάκομπ Όγκσταϊν, σε άρθρο του στο περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο πιο αγαπητός πολιτικός στη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα ο πιο μισητός στο εξωτερικό.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσιαζόταν ως βαθιά
ευρωπαϊστής και μετά απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ. Ο Σόιμπλε δεν άλλαξε γνώμη, απλώς επιθυμεί μια ενωμένη Ευρώπη αλλά υπό γερμανική κυριαρχία», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Όταν ο Γερμανός υπουργός απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, αυτό αποτέλεσε μια αλλαγή πορείας, όχι μόνο για τη δημοφιλία του, αλλά και για τον γερμανικό ρόλο στην Ευρώπη, εξηγεί ο Όγκσταϊν και προσθέτει:
«Αν η πορεία του Σόιμπλε από βαθιά ευρωπαϊστή σε έναν άνθρωπο που εκτοξεύει απειλές είναι και η πορεία της Γερμανίας, τότε αυτό είναι άσχημα νέα τόσο για το Βερολίνο όσο και για την Ευρώπη».

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρός όσο σήμερα. Δεν έχει να χάσει τίποτε και έχει ζήσει τα πάντα. Θεωρείται σκιώδης καγκελάριος, όμως είναι ένας σκιώδης καγκελάριος του πόνου», υποστηρίζει ο Όγκσταϊν, προσθέτοντας πως αν και στο παρελθόν ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πίστη του στη Γερμανίδα καγκελάριο, «τώρα φαίνεται να μην είναι καθόλου πιστός».

«Επέμεινε για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρόλο που η Μέρκελ είχε λάβει μια διαφορετική απόφαση. Ο λόγος: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατευθύνει το ευρωπαϊκό μέλλον προς μια άλλη πορεία από αυτή της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και του Χέλμουτ Κολ», εξηγεί ο αρθρογράφος. «Ο Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει την κρίση για την πρόοδο της Ευρώπης, όμως πρόκειται για μια άλλη, γερμανική Ευρώπη» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom