Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Πρώτα αναδιάρθρωση χρέους και μετά δάνειο λέει το ΔΝΤ


Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, επικαλούμενο το υψηλό χρέος αλλά και τις ελλιπείς μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τους Financial Times και τον Πίτερ Σπίγκελ, στη δίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που διεξήχθη χθες, αναφέρθηκε ότι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Αθήνα, το Ταμείο όμως δεν θα λάβει οριστική απόφαση για τη συμμετοχή του σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες - ίσως στις αρχές του επόμενου έτους. 

Καθυστέρηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία, όπου αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως θα είναι δύσκολο για τη Μπούντεσταγκ να εγκρίνει ένα νέο πακέτο για την Αθήνα, δίχως τη συμμετοχή σε αυτό το ΔΝΤ.

Αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ έσπευσε πάντως να απαντήσει στο δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται στην τετρασέλιδη «αυστηρώς εμπιστευτική» περίληψη των αποτελεσμάτων της δίωρης συνεδρίασης, το υψηλό χρέος της Ελλάδας και η φτωχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης θα «ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει κατά νου το Ταμείο» - αλλά «δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε αυτό το στάδιο». 

Το Ταμείο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα σε δεύτερη φάση και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Σημείο - αγκάθι, αφού οι δανειστές και, κυρίως, το Βερολίνο απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα του ελληνκού χρέους.

Σύμφωνα με την περίληψη της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας στο Δ.Σ. του Ταμείου υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε το ΔΝΤ να κινηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». Αντ' αυτού, θα χρειαστεί να περάσουν ένα πακέτο 86 δισ. ευρώ από μία επιφυλακτική Μπούντεσταγκ σε λίγες εβδομάδες, δίχως τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Εάν πάντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των FT τότε τα πράγματα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο, ενώ ο στόχος της επίτευξης συμφωνίας έως την 20η Αυγούστου φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom