Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

"Σκόνταψαν" στον Παπαντωνίου για την προμήθεια των Leopard - Στη βουλή η δικογραφία - Ο ρόλος γνωστού επιχειρηματία


της Άννας Κανδύλη

Στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου «σκόνταψε» η δικαστική έρευνα για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν
τυχόν ποινικές ευθύνες του, το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης.

Ο φάκελος διαβιβάζεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που είχε διαταχθεί από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΥ

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του δημοσίου αλλά και σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου που είχε το ρόλο του μεσάζοντα, για ηθική αυτουργία στην απιστία του Γ.Παπαντωνίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι εισαγγελείς Παπανδρέου-Ελευθεριάνος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, έβαλαν στο "μικροσκόπιο" την υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Όπως προβλέπονταν, στην περίπτωση των Leopard τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της προμήθειας "μαμούθ" του κύριου υλικού, με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Ωστόσο από την έρευνα τους οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον κατηγορούμενο επιχειρηματία για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η κύρια ανάκριση, για τα μη πολιτικά πρόσωπα, θα διενεργηθεί από ανακριτή του Ν.4022 κατά της διαφθοράς.
http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom