Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Συνδυασμός καύσωνα και όζοντος πνίγουν την Αττική - Μέχρι την Παρασκευή στα ύψη ο υδράργυρος

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

Την υπέρβαση του ορίου συναγερμού του όζοντος σε τέσσερις σταθμούς μέτρησης συμβατικών ατμοσφαιρικών ρύπων στην Αττική το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η μείωση των τιμών αναμένεται μετά τη δύση του ηλίου.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 15:00 υπήρξε υπέρβαση του ορίου συναγερμού με μέγιστη ωριαία τιμή όζοντος:

263 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Θρακομακεδόνων
190 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Περιστερίου
167 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Νέας Σμύρνης και 
178 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Λιοσίων. 

Όπως έγινε γνωστό, στους δύο τελευταίους σταθμούς παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των τιμών, ενώ μέχρι τις 18:00 σημειώθηκε μέγιστη τιμή όζοντος 195 μg/m3 στο σταθμό μέτρησης Θρακομακεδόνων.

Οι οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για την προφύλαξη του πληθυσμού, αναφέρουν και τα εξής, μεταξύ άλλων: Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Ο καύσωνας αναμένεται να συνεχιστεί Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κατά τόπους η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα αίθριος με ασθενείς ανέμους θα είναι ο καιρός την Τετάρτη σε ολόκληρη τη χώρα, με τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεντρικής και της νότια ηπειρωτικής χώρας να φτάσει κατά τόπους έως και τους 40 βαθμούς κατά τόπους.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί ασθενείς με ένταση 3 έως 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 24 και 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη με τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί με ένταση 3 έως 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 37 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο υδράργυρος θα φτάσει έως 34 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ.

Αίθριος θα είναι ο καιρός και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σταΔωδεκάνησα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22-36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ από την Δευτέρα 27 Ιουλίου η οποία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους, από 39 έως 41 βαθμούς και στις νησιώτικες περιοχές θα κυμανθεί από 35 έως 37 βαθμούς, κυρίως στο Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 31 Ιουλίου και από τα βόρεια αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα το Σάββατο 1η Αυγούστου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom