Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το βαθύ ρήγμα στο κόμμα!

Την Πέμπτη οι αποφάσεις  για το συνέδριο

Κι όμως δεν είναι ψέμα. Το σενάριο για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εντός του Σαββατοκύριακου είναι μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το κόμμα και πώς αυτό θα πορευτεί μετά το εσωτερικό "αντάρτικο" από την Αριστερή Πλατφόρμα η οποία όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με τη δική της πορεία μακριά από το κυβερνών κόμμα.

Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μία ιδέα που βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά όμως περιορισμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα ευρωπαϊκή πορεία ή όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κίνηση δείχνει να έχει ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο πως εάν η προεδρική πτέρυγα το δεχθεί σημαίνει πως θα έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να αποφύγουν μία δυσάρεστη έκπληξη.

Μάλιστα, θεωρούν πως όλα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για αυτό και την Πέμπτη θα αποφασίσουν εάν το κόμμα πάει σε ένα διαρκές συνέδριο ή σε ένα έκτακτο μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου θα γίνει και το εσωτερικό δημοψήφισμα.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι την επιλογή της ρήξης φαίνεται να έχει κάνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της ΚΟ και ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, οι οποίες συνίστανται στο εντός ή εκτός ευρώ -και αυτό, όπως είπε, είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε κομματικό επίπεδο.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί ένα διαρκές συνέδριο, προκειμένου να μην υπάρξει εγγραφή νέων μελών, κάτι που δεν επιθυμεί η προεδρική πτέρυγα που επιθυμεί και νέους συνέδρους, έτσι ώστε να μειωθεί η δύναμη της μειοψηφίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας προτείνει την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, ενώ στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συμμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

Έτσι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί την Πέμπτη να λάβει αποφάσεις για την σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Κείμενο διαφωνίας από την Αριστερή Πλατφόρμα
Υπέρ της διεξαγωγής διαρκούς συνεδρίου τάσσονται με κοινή δήλωσή τους τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο συνέδριο.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι κ.κ. Αντ. Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σοφία Παπαδόγιαννη που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα και καλούν αρχικά την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3 και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

«Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν οι τρεις υπογράφοντες.

«Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό - προοδευτικό της πρόγραμμα. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», αναφέρουν

«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του», σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom