Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πόλεμος για τον "μαύρο χρυσό"

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΗΠΑ-ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

του Κώστα Μπετινάκη

Η παραγωγή περί τα 10 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως δεν είναι ο μόνος λόγος που καθιστά τη Σαουδική Αραβία… Κεντρική Τράπεζα Πετρελαίου.

Βασικός ενεργειακός παίκτης, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επηρεάζει την τιμή του «μαύρου χρυσού», διατηρώντας χαμηλά το κόστος αγοράς του βαρελιούΤο βασίλειο των Σαούντ στην έρημο της Αραβικής Χερσονήσου ελέγχει απόλυτα την παγκόσμια πετρελαιαγορά εδώ και δεκαετίες. Θεωρείται ο κύριος παράγοντας που κατόρθωσε να επιβάλει την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου από τα 110 δολάρια/βαρέλι, όπου κυμαινόταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Βασική αιτία διαμόρφωσης της υφιστάμενης τιμής του «μαύρου χρυσού» ήταν η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ που οδήγησε το πετρέλαιο, τύπου Brent, σε αρνητικό ρεκόρ.

Έτσι, οι χώρες παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ (όπως η Ρωσία, ο Καναδάς, ακόμη και οι ΗΠΑ) δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν ευνοϊκή για αυτές τιμή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η οικονομία τους. Φυσικά, η Ουάσινγκτον «παίζει» το πολιτικο-οικονομικό τους παιχνίδι εναντίον της Μόσχας μέσω της Σαουδικής Αραβίας. Μπορεί οι απώλειες στα έσοδα από τη χαμηλή τιμή να είναι σημαντικές, ωστόσο τα κέρδη στη γεωπολιτική σκακιέρα είναι πολλαπλάσια.

Άγνωστο πώς θα κινηθεί η αγορά

Οι αναλυτές δυσκολεύονται να προβλέψουν πού θα οδηγήσει αυτή η τακτική, επειδή η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου αποτελείται από πολλές διαφορετικές ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του «μαύρου χρυσού», και όχι από καρτέλ κρατών που λαμβάνουν αποφάσεις για την τιμή της αγοράς.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι της Σαουδικής Αραβίας «παγώνει» τις επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιοΓια τον λόγο αυτόν δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο κόστος του κάθε βαρελιού στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι θα μετριασθούν πολύ και οι επενδύσεις στην άντληση πετρελαίου με τη μέθοδο «φράνκιν» (παραγωγή καυσίμου από σχιστόλιθους), παρόλο που είχε διαφημιστεί τόσο πολύ στις ΗΠΑ. Ορισμένοι, μάλιστα, είχαν πει ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ακόμα και σε ενεργειακή επάρκεια.

Η «Credit Suisse» υπολογίζει ότι στην περίπτωση που διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα πέραν των 75 δολαρίων/ βαρέλι, το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς, τότε θα αναζωογονηθεί εκ νέου η άντληση με τη μέθοδο αυτή στην αμερικανική αγορά.

Έως τώρα οι χαμηλές τιμές ευνοούν την Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία. Και αυτό θα συνεχίζει να ισχύει όσο η τιμή παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια. Η υποχώρηση της διεθνούς τιμής, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», συρρικνώνει τα κέρδη των εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας, σχεδόν κατά 20%. Την ίδια στιγμή, για το σύνολο των εταιρειών του «S&P-500» τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν μόλις 1,1% (η χειρότερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom