Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ετοιμοι οι «χαλκουνάδες» στο Αγρίνιο για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (βίντεο)


Η προετοιμασία των χαλκουνάδων του Αγρινίου ολοκληρώνεται και όλα πλέον προμηνύουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής που στο κέντρο της πόλης,στην πλατεία Δημάδη,θα αναβιώσει το μοναδικό έθιμο,που τώρα πια συγκεντρώνει πανελλήνιο ενδιαφέρον.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η τεράστια προβολή του εθίμου από τα ΜΜΕ το έχει κάνει γνωστό στο πανελλήνιο, με αποτέλεσμα αρκετοί επισκέπτες να έρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας για να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα.

Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει μετά το τέλος της περιφοράς των επιταφίων των ενοριών της πόλης του Αγρινίου, που θα καταλήξουν στην πλατεία Δημοκρατίας. Αμέσως μετά ανάβουν τα χαλκούνια στην πλατεία Δημάδη σε χώρο περιφραγμένο, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα, αλλά και με την παρουσία της Αστυνομίας, για να αποφευχθεί τυχόν ρίψη κροτίδων κλπ εκρηκτικών που δεν έχουν σχέση με το έθιμο.

Τα χαλκούνια είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων που οι ρίζες του φτάνουν στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα σωλήνα ο οποίος περιέχει μπαρούτι που αναφλέγεται και μ' αυτό τον τρόπο οι Αγρινιώτες κατάφερναν να κρατάνε τους αλλόθρησκους μακριά από την περιφορά του επιταφίου τη Μ. Παρασκευή.

Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στα πλαίσια τώρα ενός "πολέμου" που λάμβανε χώρα ανάμεσα σε 2 κυρίως ομάδες ενοριών. Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας.

Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντιόνταν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του '90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του Δήμου Αγρινίου.

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο λαμβάνει χώρα στην πλατεία Μαρίας Δημάδη,αμέσως μετά την περιφορά των Επιταφίων σαν μια γιορτή επίδειξης και χωρίς την ύπαρξη πια αντιμαχόμενων ομάδων...

Το βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το αρχείο του agriniopress.gr και παρουσιάζει τον τρόπο κατασκευής του χαλκουνιού, από την οικογένεια Γιωτόπουλου:

Ακόμα ένα βίντεο με τον τρόπο κατασκευής του χαλκουνιού, και πάλι από την οικογένεια Γιωτόπουλου(μετρ του είδους),που δημοσιεύτηκε στο cityvoice.gr


Κι ΕΔΩ χαλκούναδες εν δράσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom