Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Στο σκαμνί oι "32" για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

ΣΕ ΔΙΚΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΚΗ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 32 άτομα μεταξύ των οποίων πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, στρατιωτικοί και επιχειρηματίες για ακόμη μία «αμαρτωλή» υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορά την προμήθεια από το Πολεμικό Ναυτικό των γερμανικών υποβρυχίων.

Η δικογραφία που αποκαλύπτει τη ροή μαύρου χρήματος άνω των
60 εκατομμυρίων ευρώ ως μίζες στην υπόθεση των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου με τη γερμανική HDW-FERROSTAAL οδηγεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 32, από τους αρχικά, 37 κατηγορουμένους.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του κάνει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Ευστάθιου Βεργώνη παραπέμποντας μεταξύ άλλων τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο και Παύλο Νικολαϊδη, τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Σπύρο Τραυλό, τον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, τον εφοπλιστή Μιχαήλ Ματαντό, τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινό, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, το νομικό Σπύρο Μεταξά, τον άλλοτε συνεργάτη του Μ. Ματαντού Αντώνη Χάγιας καθώς και το Γιώργο Νικολάου.

Οι Εφέτες με το βούλευμα τους, κρίνουν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας , δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Κατά την δικογραφία που σχηματίστηκε από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς Γ.Μαλλή και Γ.Σταυρόπουλο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη “μαύρων χρηματικών ποσών” που φέρεται συνολικά να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιριών.

Με το βούλευμα τους οι Εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης , Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στην φυλακή του άλλοτε στελέχους του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα διατάσσεται η αποφυλάκιση του Γιάννη Μπέλτσιου με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό τμήμα.

Τέλος οι Εφέτες με το βούλευμα τους αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατομμύρια στις 500 χιλιάδες της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκιση του.

Νέα υπόθεση με παράνομες προμήθειες στο Yπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μετά τα υποβρύχια, σειρά παίρνουν τα αντιαρματικά ΚΟΡΝΕΤ-Ε, μια σύμβαση που φέρεται να προσέφερε ως «μίζα» περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ποινική δίωξη που άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, η δικογραφία αυτή περνά στα χέρια των ανακριτών διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου..

Οι δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται να καλέσουν σε απολογία τον ήδη προφυλακισμένο πρώην διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα και τον αντιπρόσωπο της εταιρίας ΚΒΡ Κωνσταντίνο Δαφέρμο.

Οι δυο κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περι καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ακόμη και ισόβια καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Καθοριστική για την πορεία της έρευνας ήταν η αποκαλυπτική ομολογία του κατηγορούμενου Αντώνη Κάντα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βελνηκεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, φέρονται να διακινήθηκαν 3 εκ. δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκ. δολάρια. Ο Αντώνης Κάντας, έχει ισχυριστεί πως έλαβε από τον συγκατηγορούμενο του επιχειρηματία παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε «μίζα» 3 εκ. ευρώ. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3% εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom