Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Τμηματική εκταμίευση ανάλογα με την πρόοδο

Στην Αθήνα τεχνικές ομάδες των θεσμικών φορέων

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup όσον αφορά την Ελλάδα και η συνεδρίαση συνεχίζεται με άλλα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.  Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της ελληνικής αντιπροσωπείας. 

Παράλληλα και ανάλογα με την πρόοδο που θα υπάρξει θα γίνεται τμηματική εκταμίευση από τους δανειστές ώστε να καλυφθεί το χρηματοπιστωτικό κενό και να μην υπάρξει πρόβλημα στην χρηματοδότηση.

Η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στις Βρυξέλλες διαψεύδουν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Γ. Δραγασάκης βρίσκεται στην Αθήνα και επικεφαλής της κυβέρνησης στο Eurogroup είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης» αναφέρει σε ανακοίνωση της η αντιπροεδρία .

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και όχι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.


Real.gr ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ από realmedialive

Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και εφόσον σημειωθεί πρόοδος» και πρόσθεσε: «Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο».

Εξάλλου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση με αντικείμενο το Grexit από πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, η οποία απορρίφθηκε από τον πρόεδρό της Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση, και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά το τελευταίο Eurogroup έχουν γίνει πολύ λίγα, αναφορικά με τις τεχνικές διαβουλεύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχετικά με τον κατάλογο των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι προωθήθηκε για επεξεργασία στους θεσμούς και ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Μιας συζήτησης η οποία, όπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει πολύ σύντομα. «To κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα, παρά αύριο. Έχει δοθεί παράταση μόνο για τέσσερις μήνες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

Μοσκοβισι: Οι μεταρρυθμίσει θα πρέπει να γίνουν πράξη 
«Δεν μιλώ για την τρόικα αλλά για τους θεσμούς» απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση για το πως προχωρά η διαδικασία για το ελληνικό πρόγραμμα κατά την άφιξη του στο Eurogroup.

«Χρειαζόμαστε τεχνικές συζητήσεις πάνω στη λίστα μέτρων που έχει κατατεθεί από την Ελλάδα» συνέχισε ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων που υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το κοινοβούλιο και να ψηφιστούν».

«Στόχος μας η ανοικοδόμηση της Ελληνικής οικονομίας και η επαναφορά της στην πορεία ανάπτυξης» συνέχισε ο Πιερ Μοσκοβισί για να καταλήξει «είμαστε πολιτικό όργανο και δουλειά μας είναι να χτίσουμε την εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν για να πάρουμε αποφάσεις».


Real.gr eurogroup δηλώσεις από realmedialive

Για θετική εξέλιξη στο σημερινό Eurogroup μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ επιβεβαιώνοντας το πράσινο φως για τις μεταρρυθμίσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε ότι την Τετάρτη ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προσθέτοντας ότι "η ελληνική κυβέρνηση θα εμπλουτίσει και αυτές τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις με μία σειρά και από άλλες προτάσεις -εξειδικευμένες, επεξεργασμένες πορτάσεις- για να προχωρήσει η διαδικασία".
Δείτε το βίνετο του ΣΚΑΪ

Στην Αθήνα τεχνικές ομάδες των θεσμικών φορέων
«Οι θεσμικοί φορείς θα έχουν επαφές με την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και τεχνικές ομάδες των θεσμικών φορέων θα πάνε στην Αθήνα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου.
«Τη Δευτέρα μετά το τελευταίο Eurogroup πήραμε την απόφαση να υπάρξει μία επιμήκυνση του προγράμματος. Είχαμε μία σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα. Ιδίως, όσον αφορά στις διεργασίες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αρχίσει αφού είχαμε πάρει εκείνη την απόφαση», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε:
«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος να χαθεί. Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών φορέων πρέπει να αρχίσουν μεθαύριο, για να μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη αποτίμηση του προγράμματος».
«Οι θεσμικοί φορείς θα έχουν επαφές με την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και εκ παραλλήλου τεχνικές ομάδες των θεσμικών φορέων θα πάνε στην Αθήνα γιατί θα πρέπει να κοιτάξουν από κοινού τι έχει γίνει και τι υπολείπεται. Όλα αυτά από μεθαύριο.    
Υπογραμμίσαμε για άλλη μία φορά την ανάγκη μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών φορέων και υπογραμμίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες ούτε υπαναχώρησης σε στοιχεία τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει. Στοιχεία που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι αποδεκτά και σεβαστά από όλους», κατέληξε ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΡΙΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom