Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Νέα εμπλοκή στις Βρυξέλλες – "Πόλεμος" Αθήνας - δανειστών για την επιστροφή της τρόικας

Πρωτοφανής επίθεση Σόιμπλε κατά Βαρουφάκη

Εμπλοκή παρουσιάστηκε ξαφνικά στις Βρυξέλλες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άμεση επιστροφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη στην Αθήνα.
Ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε πράγματι σήμερα, όχι όμως γιατην Αθήνα, αλλά για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
O κ. Χουλιαράκης αναχώρησε για την Αθήνα, ώστε να είναι παρών στο ενδεχόμενο να φθάσουν στην Αθήνα στελέχη των θεσμών.
Αφορμή για το γεγονός αυτό αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών για την έδρα επί της οποίας θα λάβουν χώρα οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, σε τεχνικό επίπεδο.
Ήδη από το απόγευμα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τεχνικούς συμβούλους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκαθίστανται από την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υποστηρίζοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως την Τετάρτη θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ και δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει πώς ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απέσπασε το “ΟΚ” του Γιάννη Βαρουφάκη για την αποστολή των τεχνικών κλιμακίων.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει στο περιθώριο του Eurogroup ότι «θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο, τότε η διαδικασία δεν θα αρχίσει» και επιμένει στην θέση αυτή.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η διαφωνία αυτή συνδέεται και με το θέμα της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Πρωτοφανής επίθεση Σόιμπλε κατά Βαρουφάκη

- Το Μαξίμου διέψευσε δημοσιεύματα για παρουσία τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους
- Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με νέες δηλώσεις καλεί την Αθήνα να δεχτεί τους θεσμούς στην Αθήνα από αύριο κιόλας
- Το Μαξίμου προσπαθεί να μην επαναληφθούν οι σκηνές με τις παρελάσεις της τρόικας στο υπουργείο
- Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε πως χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν θα εκταμιευτεί καμία δόση
- Σκληραίνοντας τη στάση του το Βερολίνο δια στόματος Σόιμπλε επανέφερε τη λέξη Μνημόνια

Τα σύννεφα μεταξύ Μαξίμου και δανειστών δεν φάνηκαν από χτες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά σήμερα πλέον είναι εμφανές το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, κάτι που φαίνεται από τις σκληρότατες δηλώσεις εκατέρωθεν, με τους περισσότερους τουλάχιστον πολίτες να μην έχουν καταλάβει τι θα συμβεί τελικά μετά το Eurogroup.

Το θολό τοπίο ξεκινά από το εάν τελικά θα έρθει η τρόικα ή οι θεσμοί ή τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, με τον κ. Βαρουφάκη να δηλώνει πως είναι ευπρόσδεκτοι οι εκπρόσωποι των θεσμών, αλλά με το Μαξίμου να θεωρεί απαγορευτικό να υπάρξουν παρόμοιες με το παρελθόν παρελάσεις αξιωματούχων στα υπουργεία.

Μαλιστα, το Μαξίμου ήδη διέψευσε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως θα υπάρχει παρουσία τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο του κράτος, που είναι και ο παραδοσιακός πρώτος σταθμός.

Δυσκολότερη κάνει την κατάσταση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας σε ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και συγκεκριμένα αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες και τους οικονομικους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος του Ecofin προειδοποίησε πως εάν η Αθήνα δεν προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις τότε δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ.

Το κλίμα είχε δυναμιτίσει νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος εξερχόμενος του Ecofin προχώρησε σε μία πρωτοφανή επίθεση κατά του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κάτι που δείχνει πλέον πως υπάρχει ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε τον Έλληνα ομόλογό του πως χειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο τα μέσα ενημέρωσης και πως ψάχνει για εχθρούς, με αφορμή φυσικά τον ντόρο που προκλήθηκε από την συνέντευξη που έδωσε ο "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, στην οποία έκανε λόγο για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτός από τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του προν τον κ. Βαρουφάκη ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση και εκτός από την τρόικα επανέφερε και τον όρο Μνημόνιο.

Η αήθης επίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την οργή του Μαξίμου που απάντησε μέσω του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος σημείωσε πως "η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη".

Μάλιστα, ο κ. Παππάς κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε πως είναι βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ σημείωσε πως οι σκληρές του δηλώσεις απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom