Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Καταπέλτης η Εισαγγελέας: Ενοχος ο Παπακωνσταντίνου για τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ - Δεν έχει επέλθει παραγραφή


Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δυο κακουργηματικά αδικήματα που κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ξένη Δημητρίου.

«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται, αλλά και η στάση του με απογοήτευσε». «Αν έδειχνε ειλικρινή μεταμέλεια», είπε η εισαγγελέας, «η Δικαιοσύνη θα του φερόταν ανάλογα».

Η κυρία εισαγγελέας τόνισε επίσης στην αγόρευσή της ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου...

Ένα προς ένα τα τα 58 αρχεία που ανοίχτηκαν επεσήμανε η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου αναφέροντας ότι πολλά από αυτά, ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, ένα Παπακωνσταντίνου, και άλλα με άλλα ονόματα, αλλά και αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά, αναφέροντας ενδεικτικά τονλογαριασμό με τα 500 εκ. δολλάρια.

«Ολα αυτά, τόνισε η εισαγγελέας, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα και διερωτήθηκε:¨«Ποιός άλλος εκτός από τον κατηγορούμενο θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιός αλλος εκτός από τον ίδιο και τον συνεργάτη του Αγγελόπουλο ήξερε ποιά ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oυτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος,ήξερε ποιοί είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…».

Και πρόσθεσε με νόημα.
«Ποιός άλλος από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;»

Δεν έχει επέλθει παραγραφή αδικημάτων
Δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αγόρευση της στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι δεν είναι ευχάριστη η θέση της, καθώς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση του κατηγορούμενου ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κράτους, πλην όμως εκ της υποχρεώσεως της έχει αυτό το δυσάρεστο καθήκον.

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι στενοχωριέται γιατί θα πει πράγματα που θίγουν το κράτος ως οργανισμό «που δεν λειτουργεί σωστά».

Η κυρία Δημητρίου κατά την αγόρευσή της, κατ” αρχάς αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων λόγω της τότε διακοπής της Βουλής και κατέληξε ότι δεν έχει επέλθει η παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Το άγιο φως και η λίστα

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου παρομοίωσε τον τρόπο μεταφοράς του cd με τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία στη χώρα μας, με αυτόν του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας: «Αυτό που ακολουθεί δεν ξέρω εάν έχει συμβεί στα έγγραφα που έρχονται από άλλες φίλιες χώρες. Μας παραπέμπουν στην ιερότητα που έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ…. Ο υπάλληλος του κ. Χαλαστάνη παραδίδει το cd στην κ. Χατζή. ….

Το βράδυ της 29ης ο κ. υπουργός επιστρέφει στο γραφείο του και του παραδίδει το φάκελλο με το έγγραφο. Και τότε της λέει ότι αυτά είναι τα στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό. Του το αφήνει και εκείνος κλείνεται μόνος στο γραφείο…. Τις μεταμεσονύχτιες ώρες, 30 9-2010 έχουν ανοιχθεί 24 αρχεία, από τη μία μετά το μεσάνυχτα έως τις 1.54 από τον χρήστη με το όνομα windows USER. Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι είναι ο δικός του υπολογιστής».

Οι αντιφάσεις

Η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της τεκμηρίωσε μία προς μία τις αντιφάσεις στις οποίες έπεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου:

Αντιφάσεις για το σε ποιον έδωσε το CD: «Τέλος Δεκεμβρίου ο κ. Αγγελόπουλος καλείται από τον κατηγορούμενο ο οποίος του δίνει ένα CD να βρει τους 20 πλουσιότερους καταθέτες της λίστας και το σύνολό των καταθέσεων τους. Ο κ. Αγγελόπουλος όπως είπε μετέγραψε το υλικό στον υπολογιστή του και μετά από μία εβδομάδα τοποθετεί το CD σε ένα φάκελλο και τον δίνει στον υπουργό μαζί με το συμπέρασμά του. Στην αυτοπρόσωπη παρουσία του ο κ. κατηγορούμενος πέφτει σε αντιφάσεις. Ενώ αρχικά λέει ότι το έδωσε στον Αγγελόπουλο, στη συνέχεια λέει ότι δεν θυμάται σε ποιον το έδωσε από τους γραμματείς του. Θυμάται επιλεκτικά, για ότι κάνει… Το CD ήρθε αστραπή, το περιμέναμε πως και πως, και μετά δεν θυμάται σε ποιον έδωσε αυτό το CD….».

Αντιφάσεις για το ύψος των καταθέσεων: «Μας είπε ο κ. κατηγορούμενος ότι οι 20 καταθέτες είχαν δυο δις δολάρια, δηλαδή περίπου το μισό του συνόλου των καταθέσεων…. Ομως από το ΣΔΟΕ προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι είχαν 1,5 δις δολάρια… Δεν καταλαβαίνω που εξυπηρετούν τόσες ανακρίβειες. Ανακρίβεια ως προς το χρόνο που του παρέδωσε το CD ο κ. Αγγελόπουλος, το ποσό που είναι μεγαλύτερο, 4 δισ. Δολάρια….. Αυτή η λίστα είχε νούμερα, είχε καταθέσεις, αλλά ήταν παλιές…. Μπορεί να είχαν αλλάξει οι αριθμοί. Από αυτές τις καταθέσεις θα μπορούσαμε να καταλάβουμε εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι φοροφυγάδες, ….. Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτή η προσπάθεια να αλλάξουμε τις ημερομηνίες, να αλλάξουμε τα ποσά….».

Για το ότι δεν είπε πού είναι το έγγραφο που συνόδευε το CD και πού είναι ο υπολογιστής του Αγγελόπουλου: «Ο κατηγορούμενος τελικά δεν έχει ούτε το CD αυτό που πήραμε με τέτοια ευλάβεια και τέτοια ιερότητα, που το έστειλαν οι Γαλλικές αρχές επισημότητα, αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που το συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Γ. Αγγελόπoυλου, όπου θα μπορούσαμε να βρούμε τα δεδομένα. Που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος δύο τρία αρχεία όπως είπε εκείνο το βράδυ της 29ης Ιουνίου…. ».

Για την ανεκτικότητά του με την γραμματέα του: «Δεν θυμάται ούτε τη γραμματέας που της έδωσε το CD για να το αντιγράψει. Και αυτός πήρε το usb. Δεν το θυμάται, ώστε να εξεταστεί και ο υπολογιστής της γραμματέως όπου έγινε η αντιγραφή του CD σε usb. Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή την γραμματέα, όταν η απώλεια του τον έχει φέρει σε αυτή τη δύσκολη ΄θέση που βρίσκεται σήμερα. Δεν έφερε κανένα στοιχείο στην ανάκριση. Πού είναι οι τυπωμένες σελίδες του κ. Αγγελόπουλου;».

Για τα περί ελέγχου της λίστας: «Στις αρχές του Γενάρη του 2011 παραδίδει στον κ. Καπελέρη τα 20 ονόματα για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.. και να τον ενημερώσει. Εκανε τον έλεγχο, και είπε ότι υπήρχε πράγματι λόγος να ελεγχθούν περαιτέρω τα ονόματα για φοροδιαφυγή. Ακολούθησε η σύσκεψη του Γενάρη….Η λίστα ήταν πολύτιμη πληροφοριών για να δούμε τι έχει συμβεί με αυτούς τους καταθέτες. Μετά τη σύσκεψη θα αποφάσιζε τί θα έκανε… Είπε θα διενεργηθεί έλεγχος, όχι ΚΑΝΤΕ έλεγχο… Δεν δόθηκε εντολή σε κανέναν για περαιτέρω έλεγχο. Ποιος θα τον έκανε από τη στιγμή που επιφυλάσσεται ο υπουργός για το ποιο όργανο θα έκανε τελικά την έρευνα;».

Οι κατηγορίες
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός, κατά την σημερινή 11η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο για τον τρόπο διεύθυνσης της ακροαματική διαδικασίας ενώ συνεχάρη τους συνηγόρους του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκη Βασιλακόπουλο, Βασίλη Δημακόπουλο και Παναγιώτη Κουρελέα για την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία τους κατά την αποδεικτική διαδικασία της δίκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που μεταφράζεται ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι:
1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και
2) της απόπειρας απιστίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom