Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Δεν σβήνεται μονοκονδυλιά η ιστορία των Περιπτέρων (φωτο ρετρό)


Η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ μέσω των Υπουργών τους; κ. κ . Στουρνάρα και Χατζηδάκη με νομοθετικά εγκλήματα «έσβησαν τα φώτα» από τον ιστορικό κλάδο των Περιπτερούχων, για να οφελήσουν τις αλυσίδες πολυεθνικών. (γράφαμε το 2014 Τέλος και ο θεσμός των περίπτερων στην Ελλάδα με το πολυνομοσχέδιο !)


Αυτό το επάγγελμα που εμείς το ζούμε από μέσα το θεωρούμε κοινωνικό λειτούργημα στη καθημερινότητα του Έλληνα αλλά και στα έσοδα του..... Ελληνικού Δημοσίου.

Γενιές και γενιές μεγάλωσαν μέσα στα ξύλινα κουβούκλια,κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν, μεγάλοι καλλιτέχνες τραγούδησαν και μεγάλους επιχειρηματίες και πολιτικούς ανέδειξαν το Περίπτερο του 1,50 x 1,70.

Η σύγχρονοι γενίτσαροι του τόπου δεν το σεβάστηκαν διότι αυτές τις εντολές είχαν καθώς δεν είχαν καμία επαφή με την καθημερινότητα που λέμε πεζοδρόμιο και ιστό κοινωνίας.

Μια ιστορική αναδρομή ισως είναι καλό να γίνει για όλους τους πολιτικούς, τους νέους επιχειρηματίες, τους προμηθευτές μας αλλά και τους λεγόμενους golden boys των Καπνοβιομηχανιών.

Τα περίπτερα. όπως τα ξέρουμε, είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία, η οποία όμως παρέχει ευκολία και πρακτικότητα στην καθημερινότητα, και τη δικιά μας και των τουριστών.

Η λέξη «περίπτερο» είναι σε χρήση από την αρχαιότητα, ως επιθετικός προσδιορισμός. Συγκεκριμένα, ο ναός που περιβαλλόταν από κίονες σε όλες του τις πλευρές ονομαζόταν «περίπτερος ναός».Στην αρχή λοιπόν, ήταν μικρά καπνοπωλεία, τα οποία εμφανίστηκαν αμέσως μετά την πρώτη ίδρυση του Ελληνικού κράτους στο Ναύπλιο και λίγο μετά το ήρθαν και στην Αθήνα.

Σιγά-σιγά τα προϊόντα που πωλούσαν πλήθαιναν και έτσι έφτασε στις προθήκες τους το πρώτο φιλολογικό περιοδικό, το «Ίρις» το οποίο πωλούνταν προς 25 λεπτά.
Κεντρική Πλατεία Αγρινίου 

Από το 1889 ξεκίνησε η χορήγηση αδειών σε τραυματίες πολέμου και έτσι ξαφνικά ο αριθμός τους μεγάλωσε κατά πολύ. Την εποχή εκείνη, ο μόνος τρόπος ενημέρωσης ήταν οι εφημερίδες, οι οποίες πολύ γρήγορα έγιναν μέρος της γκάμας των περιπτέρων, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911. Το 1914 η όψη των περιπτέρων γίνεται ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα: 0,70×0,70 μ. Ένα μικρό πρόχειρα κατασκευασμένο ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα, προσπαθούσε να καλύψει τις ελάχιστες οικονομικές ανάγκες της εποχής και να δώσει μια ανάσα σε ανθρώπους που είχαν δώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους για την Ελλάδα.

Μοντέλο της εποχής του 1960 φωτογραφίζεται σε περίπτερο


ΑΘΗΝΑ 1965


Mini market της εποχής 1960


Πλατεία Αμερικής , δεξία το θέατρο Κοκκίνη και αριστερά το περίπτερο στο βάθος το Cine Attika. Δίπλα ακριβώς απο το περίπτερο οι παλιοί θάλαμοι του ΟΤΕ


Οδός Κωνσταντινουπόλεως


Αθήνα – Οδός Σταδίου


Τηλέφωνο για το κοινό – Ανάρτηση Εφημερίδων Ελληνικού και Ξένου τύπου


Αγορά χύμα τσιγάρα


Χατζηχρήστος – Λαός και Κολωνάκι


Περιπτεράς της εποχής


Κλασσικό περίπτερο της εποχής με τηλέφωνο για το κοινό


Πλατεία Κυψέλης 1950. Στο βάθος ο βράχος που έγινε ο κινηματογράφος ΡΟΞΥ


Κεντρικό Περίπτερο με πρώτο εμόρευμα τον Ελληνικό Τύπο


Στιγμιότυπο απο την ταινεία ΜΕΛΠΩ με την Σπεράντζα Βρανά και την Άννα Ματζουράνη 1958


Στέκι της νεολαίας το Περίπτερο της γειτονιάς


Κεντρικό Περίπτερο της Αθήνα Επισκευάζονται και γεμίζονται στυλό διαρκέιας


Η ηθοποιός Υβον Σάμσων, παίρνει την εφημερίδα της απο Περίπτερο 1957


Ανάπηρος πολέμου με δικαίωμα εκμετάλευσης σε Περίπτερο (το αριστερό του πόδι κομμένο)


ο κ. Γεωργάκας απο αυτό το πολυπερίπτερο ξεκίνησε και έφτιαξε το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ. Τελικά τον έκαψαν και τον κατέστρεψαν και αυτόν όπως όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Το σχέδιο είχε μπεί απο παλιά σε εφαρμογή…


Περίπτερο με μόνο Ξένο τύπο


Πατέρας και κόρη σε αναμνηστική φωτογραφία της εποχής


Παπάς σε περίπτερο ενημερώνεται για τα νεα της εποχής 1965


Περίπτερο σε παλιά Ελληνική ταινεία με Ρίζο και Σταυρίδη


Περίπτερο με υπαίθρια διαφήμιση γάλα ΚΛΙΜ


Κέρκυρα 1940 Περίπτερο. Περιπτεράς – Παγωτατζής και κουλουρτζής


Περίπτερο της εποχής


Στερεά Ελλάδα – Καστράκι – 1959. Στο βάθος τα τσιμέντα ΟΛΥΜΠΟΣ


Κεντρικό Περίπτερο
Πλατεία Θέρμο Αιτωλ/νίας


Περίπτερο με διαφήμιση ΙΟΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ. Διαχρονική σχέση

Η ιστορία συνεχίζεται

Γεώργιος Π. Δούκας
Πρόεδρος Συνδικάτου Επανγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής

ΠΗΓΗ

NEWS PRESS AGRINIO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom