Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες κράτησης της Βίκυς Σταμάτη - Φωτορεπορτάζ από τη "Φωλιά του Κούκου"!

Αν η Δικαιοσύνη έδειχνε τα ίδια αντανακλαστικά για όλους τους κοινούς θνητούς πόσο καλύτερος θα 'ταν ο κόσμος μας!

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη,διέταξε έρευνα για τις συνθήκες κράτησής της στο Δρομοκαΐτειο, την ώρα που η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου απευθύνει έκκληση μέσω του "Πρώτου Θέματος" στον πρωθυπουργό να ενισχύσει την κινητοποίηση για την αποφυλάκισή της.

Συμπληρώνει 442 ημέρες στο Δρομοκαΐτειο, έχοντας καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Μεταφέρθηκε εκεί από την πτέρυγα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού καθώς οι ψυχίατροι που την παρακολουθούν διαπίστωσαν ότι πάσχει από βαριάς μορφής κατάθλιψη.

Οι συνθήκες κράτησής της, αλλά κυρίως οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για επιθέσεις που δέχεται από άλλους τρόφιμους προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

«Η ίδια η κυρία Σταμάτη κάνει διαρκώς σχέδια για το πώς θα πεθάνει», κατέθεσαν γιατροί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών και έτσι η άλλοτε βασίλισσα των κοσμικών σαλονιών βρέθηκε φρουρούμενη στο ψυχιατρείο αντιμέτωπη με τις συνέπειες των επιλογών της και του συζύγου της που συνθέτουν μια πολύκροτη υπόθεση, γνωστή και ως «σκάνδαλο του αιώνα».

Το πρωτοσέλιδο του «ΘΕΜΑτος» για τη σκληρή καθημερινότητα της Βίκυς Σταμάτη στη «Φωλιά του κούκου» προκάλεσε αίσθηση και ποικίλα σχόλια στην κοινή γνώμη 

Η υπόθεση, που έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω της υπεροψίας, της μεγαλομανίας και της απληστίας των πρωταγωνιστών της, τελικά τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τον ψυχικό κόσμο του 9χρονου γιου τους. Είναι η παράπλευρη και συνάμα πιο σημαντική απώλεια για το ζεύγος Τσοχατζόπουλου - ακόμα και από την απώλεια της ελευθερίας τους. 

Τώρα η Βίκυ Σταμάτη έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη νέα κυβέρνηση. Πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών, θα ευαισθητοποιηθεί και θα παρέμβει προκειμένου να βρεθεί ξανά κοντά στο παιδί της. 

Το μήνυμα πάνω στην πόρτα
Στο μεταξύ έρευνα για τις συνθήκες κράτησης της Βίκυς Σταμάτη διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έπειτα από τις καταγγελίες της περί κακομεταχείρισης και επιθέσεων που δέχεται από άλλους τροφίμους στο Δρομοκαΐτειο. Για τις συνθήκες κράτησης της συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου είχε αναφερθεί στη στήλη του στα «Νέα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, για να ακολουθήσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος» για τη ζωή της μέσα στο δωμάτιο-κελί της ψυχιατρικής κλινικής. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τον κ. Παπαχρήστο να καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ προσεχώς αναμένεται να κληθούν και άλλοι μάρτυρες προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Μας ξεναγεί στο δωμάτιο-κελί και μας δείχνει τους ζωγραφισμένους με ακατάληπτες φράσεις και σχέδια τοίχους του. Κατευθύνεται προς την πόρτα πάνω στην οποία έχει γράψει μερικά λόγια που αφορούν τον κ. Τσίπρα. «Θέλω να έρθετε λίγο εδώ να δείτε κάτι», επιμένει και μας παροτρύνει να την ακολουθήσουμε. 


Στο κρεβάτι χαμένη στις σκέψεις της και με το βλέμμα καρφωμένο στο ταβάνι


«Απευθύνεται στον πρωθυπουργό», εξηγεί και με το δάχτυλό της υποδεικνύει ένα μήνυμα που έχει γράψει πάνω στην πόρτα. 

«Εχω εμπιστοσύνη σε αυτή τη νέα κατάσταση ξέρετε», λέει καθώς ξαφνικά φεύγει από εκεί και κατευθύνεται σε άλλα σημεία του δωματίου υποδεικνύοντας με το χέρι της έναν από τους τοίχους του. Είναι ζωγραφισμένος με φράσεις και μηνύματα που αφορούν στη δικαστική της υπόθεση. 

Και συμπληρώνει: «Εχω εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός θα κοιτάξει με σοβαρότητα το θέμα μου, που δεν είναι άλλο από τον γιο μου που αυτή τη στιγμή μεγαλώνει χωρίς μητέρα και πατέρα. Δεν πιστεύετε ότι αυτό είναι αρκετά σκληρό για μία μάνα; Να αποχωρίζεται τόσο βίαια το παιδί της;». 

Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντάς τη να πει με παράπονο ότι καταφέρνει να βλέπει το παιδί της μαζί με τους γονείς της μόνο τις ώρες του επισκεπτηρίου, οι οποίοι φυσικά έχουν αναλάβει προσωρινά την κηδεμονία του. 

Εξομολογείται ότι ο μικρός Ακης «έχει πλέον κουραστεί» να τη συναντά στην ψυχιατρική κλινική. 

«Πλέον δεν αντιδρά, δεν λέει τίποτα, μόνο ότι είναι πολύ κουρασμένος και πως του λείπω. Μεγαλώνουμε χώρια. Ξέρετε τι σημαίνει να μεγαλώνουμε μαζί αλλά όχι κοντά; Δεν μπορείτε να ξέρετε γιατί δεν το βιώνετε», λέει απηυδησμένη. 


Καθισμένη στο πάτωμα με μοναδική συντροφιά το λούτρινο αρκουδάκι της, η Βίκυ Σταμάτη βλέπει τον χρόνο να περνάει αργά και βασανιστικά

 Η συζήτηση γυρνάει στην πολιτική. «Ελπίζω να τους φωτίσει ο Θεός», σχολιάζει για τα μέλη της κυβέρνησης. Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στη χώρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στις εξελίξεις της υπόθεσής της, απαντά: «Γιατί να μην έχουμε θετικά αποτελέσματα; Εδώ υπάρχει ένας υπεραθώος άνθρωπος (σ.σ.: εννοεί τον εαυτό της)».

Τη ρωτάμε αν πιστεύει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. «Για μένα είναι 100% βέβαιο ότι θα δικαιωθώ. Θα σας δώσω όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πώς με αντιμετωπίζουν. 

Αρκεί να σας πω ότι στην τελευταία συνεδρίαση, όταν και προσκομίστηκαν στην εισαγγελέα τα έγγραφα τα οποία πανηγυρικά με αθωώνουν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε: “Τώρα διακόπτουμε γιατί κρυώνουμε, γιατί κάνει κρύο σήμερα”. Δηλαδή θέλω να σας πω ότι το δικαστήριο ξεκίνησε 10 παρά 15’ ή 10.15’ και διακόπηκε μέσα σε μία ώρα και ένα τέταρτο με το επιχείρημα ότι κάνει κρύο!». 


«Είμαι λίγο καλύτερα»
Συνεχίζοντας αναφέρεται στην παρούσα ψυχολογική της κατάσταση. Ισχυρίζεται ότι αισθάνεται λίγο καλύτερα απ’ ό,τι τον πρώτο καιρό, επικαλούμενη και μια πρόσφατη συζήτηση που είχε με μια νεαρή τρόφιμο της ψυχιατρικής κλινικής: «Θα έλεγα ότι είμαι λίγο καλύτερα από τον πρώτο καιρό γιατί στην αρχή ήμουν ένα κουρέλι όπως μου είπε πρόσφατα και μια νέα τρόφιμος. Οτι δηλαδή τον πρώτο καιρό ήμουν ένα χτικιό όταν εμφανιζόμουν στο δικαστήριο. Οταν τη ρώτησα πώς είμαι τώρα, μου απάντησε: “Δεν έχετε καμία σχέση με το πλάσμα που περιφερόταν από πλάνο σε πλάνο, από κανάλι σε κανάλι”». 



Εξω από το κελί-δωμάτιο του Δρομοκαΐτειου σε στιγμές περισυλλογής 

Στο ερώτημα αν της λείπει η παλιά της ζωή, απαντά ότι το μόνο που της λείπει είναι η οικογένειά της. Μάλιστα αντιδρά αν επιμείνεις για τη ζωή της πριν τη φυλακή, τις εξεζητημένες και πανάκριβες αγορές της, τότε που την αποκαλούσαν «Μαρία Αντουανέτα» επειδή φερόταν δεσποτικά στις πωλήτριες των μπουτίκ και τις οικιακές βοηθούς της: 

«Δεν υπήρχε αυτό. Μην το ξαναπείτε. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο πρόσωπό μου, στην προσωπικότητά μου. Δεν είμαι αυτό που παρουσίασαν και βάφτισαν ως “σκάνδαλο του αιώνα”, αλλά χρειαζόντουσαν θύματα. Μέσα σε αυτά τα θύματα έπρεπε να συμπεριλάβουν και μένα. Ξύπνησα στη φυλακή κάποια μέρα χωρίς να ξέρω το γιατί. Αρκεί που το ήξεραν αυτοί. Δεν μου το εξήγησαν ποτέ. Δεν υπήρχε “παλιά ζωή” όπως το εννοείτε». Και προσθέτει: «Μην ακούτε όλα όσα λένε ορισμένοι για μένα. Εγώ δεν θα υποστηρίξω αυτή τη φωνή. Δεν θα μιλήσω γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εκείνοι θα πρέπει να απολογηθούν και όχι εγώ γι’ αυτούς. Να ανατρέξουν σε άλλα σκάνδαλα και σε άλλες καταστάσεις πολύ κακές, οι οποίες έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Η χώρα οδεύει προς τον θάνατο, ή μάλλον όδευε μέχρι χθες». 



«Δεν είμαι αυτό που παρουσίασαν και βάφτισαν ως “σκάνδαλο του αιώνα”», λέει στο «ΘΕΜΑ» η Βίκυ Σταμάτη 

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom