Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Βροχή» άσχετων τροπολογιών στο ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση - Δείτε 6 εξ' αυτών


Η «καλή νομοθέτηση» ως πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση, γίνεται ζητούμενο με το καλημέρα, στην έναρξη κιόλας της περιόδου που ασκεί κυβερνητική εξουσία: 

Δεν είναι μόνο που το πρώτο νομοσχέδιο, το σχετικό με την ανθρωπιστική κρίση, εμπεριέχει σειρά διατάξεων που είναι άσχετες και αφορούν ζητήματα κυβερνητικής και κρατικής λειτουργίας.

Χτες με υπογραφές υπουργών, κατατέθηκαν κιόλας έξι τροπολογίες
μέσω των οποίων ρυθμίζονται –πλην ουσιαστικά δύο- άσχετα με το σύνολο του σχεδίου νόμου θέματα, ενώ ήδη από προχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος προανήγγειλε ακόμα 14 τροπολογίες όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στην Ολομέλεια!

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα αυτό η Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού επανέλαβε ότι το φαινόμενο των μη συναφών με τα νομοσχέδια τροπολογιών δεν θα επαναληφθεί, σημείωσε ότι όπως φαίνεται από έναν πρώτο έλεγχο, ορισμένες από τις έξι πρώτες τροπολογίες φαίνονται «απολύτως συναφείς» με το σχέδιο νόμου στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της η κα Κωνσταντοπούλου είχε πει στην Ολομέλεια: «Αποτελεί δέσμευσή μου από τη θέση της Προέδρου της Βουλής ότι δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες, ούτε άσχετες με το αντικείμενο των νομοσχεδίων διατάξεις».

Οι χθεσινές τροπολογίες αφορούν:

1) «Επανακαθορισμό του πλαισίου παροχής υπηρεσιών σίτισης στους υπηκόους τρίτων χωρών, που παραμένουν προσωρινά στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας».

2) «Παροχή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ για συγκεκριμένη περίοδο από 1/3/2015 έως 29/2/2016 για παροχές ασθένειας σε είδος στους εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ». (Είναι και οι μοναδικές «σχετικές» με άρθρα του νομοσχεδίου τροπολογίες)

3) «Θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας»

4) «Ρυθμίσεις σχετικά με την καταβολή φορολογικών οφειλών, άμεση απόδοση των χρηματικών διαθεσίμων του ΤΧΣ στο ελληνικό Δημόσιο και την αξιοποίηση των κεφαλαίων των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων»

5) «Ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών» και

6) «Ρυθμίσεις θεμάτων ΝΕΡΙΤ».

Σημειώνεται ότι αιτιολογώντας την επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει άσχετες προς το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου διατάξεις, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης είχε ζητήσει από τη Βουλή την κατανόηση, καθώς υπάρχουν –όπως είπε- υποθέσεις που χρήζουν εκτάκτως άμεσης ρύθμισης, προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια και να επιλυθούν προβλήματα λειτουργίας της κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών. Και είχε δεσμευτεί ότι το φαινόμενο δεν θα είχε συνέχεια. Ως που ήρθε το «τσουνάμι» των υπουργικών τροπολογιών.

Επισυνάπτονται οι έξι τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom