Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ξανά στο εδώλιο ο Γιώργος Κοσκωτάς για ηθική αυτουργία σε απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Σιδέρη


Περίπου είκοσι χρόνια μετά την καταδίκη του για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα όλων των εποχών, που έμελλε να πάρει ακόμα και το όνομά του, ο Γιώργος Κοσκωτάς θα καθίσει ξανά στο εδώλιο.

της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Με το υπ' αριθμ. 2798/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, ο πάλαι ποτέ κραταιός τραπεζίτης παραπέμπεται, μαζί με τους Χρήστο Γρίβα και Ηρακλή Σηφακάκη, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, προκειμένου να δικαστούν για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορούνται σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2007 σε βάρος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και νυν επιχειρηματία Γιώργου Σιδέρη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «επιστρέφοντας στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο και ενώ στάθμευε το αυτοκίνητό του, εμφανίστηκαν τρία άγνωστα άτομα, τα οποία τον ανέμεναν στον υπόγειο χώρο στάθμευσης, φορώντας κουκούλες στο πρόσωπό τους και κρατώντας πιστόλια, και προσπάθησαν να ανοίξουν τις πόρτες του αυτοκινήτου, χωρίς να τα καταφέρουν.
Πυροβολισμοί

»Ενα από τα άτομα πυροβόλησε δύο φορές τον Σιδέρη έξω από το κλειστό παράθυρο της πόρτας του οδηγού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον αριστερό βραχίονα και την ωμοπλάτη, ενώ ταυτόχρονα του φώναζε: "Γιατί, ρε πούστη, δεν έδωσες τα λεφτά στον πρόεδρο Κοσκωτά;". Στη συνέχεια διέφυγαν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση».

Αποτέλεσμα αυτού του περιστατικού ήταν ο Γ. Σιδέρης να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη ότι μέχρι την ημέρα του επεισοδίου δεχόταν από τους τρεις κατηγορουμένους πιέσεις σχετικά με 14 μεζονέτες που ανήκαν στην Τράπεζα Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το 2006, με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, τα επίμαχα ακίνητα, που είχε κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο από την Τράπεζα Κρήτης, κατακυρώθηκαν στην ιδιοκτησία κατασκευαστικής εταιρείας. Στην εν λόγω εταιρεία, που το 2000 είχε αγοράσει μέσω πλειστηριασμού τα ακίνητα καταβάλλοντας 1,8 δισ. δρχ., μέτοχος ήταν ο Γ. Σιδέρης.

Οπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, «ο Κοσκωτάς, που ήταν πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, είχε ζητήσει από τον Γ. Σιδέρη να του δώσει ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε κάποιες μεζονέτες». Στην κατάθεσή του ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε πει: «Τον Απρίλιο του 2001, εγώ και ο συνέταιρός μου είχαμε υποσχεθεί στον Κοσκωτά ότι θα του δίναμε ή μία μεζονέτα ή κάποιο ποσό, το οποίο δεν είχαμε προσδιορίσει, εκείνος όμως μας ζητούσε να του δώσουμε δύο εκατ. ευρώ. Κατά το έτος 2004-2006, ο Γρίβας, ο Σηφακάκης και ο Κοσκωτάς με πίεζαν να δώσω ένα χρηματικό ποσό - εγώ δεν είχα αποκλείσει ότι θα του έδινα. Μετά τη δικαίωσή μας από τον Αρειο Πάγο το 2006, πιστεύω ότι ο Κοσκωτάς πίστεψε ότι δεν θα του δίναμε κανένα ποσό, έχασε την υπομονή του, εμείς όμως δεν είχαμε τέτοιο σκοπό, απλώς είχαμε καθυστερήσει. Τελευταία φορά που μίλησα τηλεφωνικώς μαζί του ήταν περίπου ένα χρόνο πριν από το συμβάν».

Κατά την απολογία του, πάντως, ο Γ. Κοσκωτάς αρνήθηκε την εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι προέβη υπέρ του Δημοσίου όταν έγινε ο πίνακας κατάταξης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παράδοση των ακινήτων 1-2 χρόνια. Ισχυρίστηκε ότι έχει βαφτίσει ένα παιδί του Ηρ. Σηφακάκη, αν και οι σχέσεις τους είναι τυπικές, ενώ δεν γνωρίζει καθόλου τον Χρ. Γρίβα. Αντίστοιχα, ο Χρ. Γρίβας χαρακτήρισε τελείως ψευδές το ότι τον είχε στείλει ο Γ. Κοσκωτάς να βρει τον Γ. Σιδέρη, ενώ ο Ηρ. Σηφακάκης εξήγησε ότι γνωρίζει τους δύο άντρες, αλλά ουδέποτε συνέβησαν όσα υποστηρίζει ο καταγγέλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom