Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Πλήρες αδιέξοδο - Αγριος καυγάς Αναστασιάδη - Βελκουλέσκου! -Έφυγαν... καρέκλες στο προεδρικό!

....τώρα αν τα όσα μεταδίδονται από την Κύπρο είναι όντως αγανάκτηση του Κύπριου προέδρου ή ένα ακόμα θεατράκι επικοινωνιακής αντίστασης εν όψει του κρίσιμου Eurogroup δεν μπορούμε να το ξέρουμε!

- Εκτός εαυτού ο πρόεδρος της Κύπρου με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου 
- Αιτία οι συνεχείς απαιτήσεις της που οδήγησαν τα ξημερώματα σε νέα εμπλοκή 
- Δραματικές οι στιγμές στο προεδρικό μέγαρο 
- «Δε διαπραγματεύομαι άλλο μαζί σου» φέρεται να είπε ο Κύπριος πρόεδρος 
- Σήμερα παίζεται στις Βρυξέλλες και το Eurogroup η τελευταία πράξη του δράματος για την Κύπρο 

Βράδυ Σαββάτου. Η ώρα περασμένη. Τα νεύρα σπασμένα από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις. Από τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Κύπρος στην καταστροφή και την άτακτη χρεοκοπία.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους της τρόικας είχε φτάσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία. «Κούρεμα» 18%-20% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% για τις καταθέσεις άνω των 100.000€ στις υπόλοιπες τράπεζες.

Το θρίλερ μεταφέρθηκε στο προεδρικό μέγαρο και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Εκεί βρέθηκε και η τρόικα, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς. Και τότε, το κλίμα άλλαξε.

Με εντολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Ντέλια Βελκουλέσκου στύλωσε τα πόδια και προέβαλε νέες απαιτήσεις: «σπάσιμο» της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» και συγχώνευση του υγιούς τμήματος με το αντίστοιχο της Λαϊκής. Αυτό όμως θα σήμαινε πως Τράπεζα Κύπρου θα επωμιζόταν το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε πάρει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο κόκκινο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνούνταν να κάνει πίσω, οδηγώντας τις συζητήσεις σε ναυάγιο και την Κύπρο στο γκρεμό. Και τότε, ήρθε η έκρηξη του Νίκου Αναστασιάδη!

«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να είπε ο Κύπριος πρόεδρος στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Υπάρχουν πληροφορίες πως πάνω στα νεύρα του πέταξε και μια καρέκλα!

Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και ο πρόεδρος της Κύπρου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και το κρίσιμο Eurogroup χωρίς μια κατ’ αρχήν συμφωνία στα χέρια του. Η διαπραγμάτευση ξεκινά από το μηδέν και το βράδυ στις Βρυξέλλες θα είναι δραματικό. Ας ελπίσουμε πως θα δε είναι και καταστροφικό!
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: