Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λυκουρέντζος: Ευχαριστώ την τρόικα!


Μόνο «ζήτω η τρόικα» δεν είπε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012, με θέμα «Επανεξετάζοντας και αναθεωρώντας το Μνημόνιο - Οι επιπτώσεις στην υγεία και την περίθαλψη», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα.

Θυμίζοντας τον Κ. Σημίτη που ως πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Βουλής το 1996, μετά την τραγωδία των Ιμίων, το επαίσχυντο «ευχαριστώ» προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:
«Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους ηγέτες και τους πολίτες των κρατών-μελών για την έμπρακτη συμπαράστασή τους τόσο με τη γενναία χρηματοδότηση της Ελλάδος όσο και για τη στήριξή τους μέσω της “Task Force” στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανάπτυξης συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς του υπουργείου Υγείας». Και πρόσθεσε: «Διαφωνώ πλήρως με εκείνους οι οποίοι σε μια εντυπωσιακή επίδειξη λαϊκισμού θεωρούν τους φίλους εταίρους και δανειστές μας ως υπαίτιους για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας μας», για να σημειώσει στη συνέχεια: «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και εμείς έχουμε την ευθύνη, η πολιτική ηγεσία και η κοινωνία, να εργαστούμε για την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση».

Αυτή η στάση του υπουργού δεν θεωρείται πάντως άσχετη με τις αρνητικές διαθέσεις της τρόικας απέναντί του. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι με τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος προφανώς επιχειρεί, εν όψει της επίσκεψής τους στο υπουργείο Υγείας, να τους εξευμενίσει. Ο κ. Λυκουρέντζος ήταν μάλιστα ένας από του υπουργούς που κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να λάβει οδηγίες για τις περικοπές στον χώρο της Υγείας.

Στη χθεσινή ομιλία του ο υπουργός κατηγόρησε επίσης ανοιχτά τους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς ότι υπονομεύουν την κοινωνική ειρήνη και τόνισε ότι τα προνόμια που έχουν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι πολλά: «Είναι οι πρώτοι που πληρώνονται, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, και παράλληλα διαθέτουν στα καταστήματά τους πολλά προϊόντα που δεν είναι αυστηρά φαρμακευτικά». Πολλοί παρευρισκόμενοι ερμήνευσαν αυτή την αναφορά ως διεύρυνση του χώρου διακίνησης του φαρμάκου. Δηλαδή φαρμακευτικά σκευάσματα να μπορούν να διατίθεται και από άλλα καταστήματα, όπως π.χ. τα σούπερ μάρκετ, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από φαρμακοποιούς. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Υγείας διευκρίνισαν ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του υπουργού. Και μπορεί ο υπουργός να μη διευκρίνισε το θέμα διάθεσης φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο απείλησε ανοιχτά τους φαρμακοποιούς ότι, εάν δεν άρουν τις κινητοποιήσεις τους, «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς διάθεσης των φάρμακων υπό το βάρος της ακαμψίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας των φαρμακοποιών».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, «φιλελευθεροποίηση» σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός που θα αρχίσει άμεσα να χορηγεί φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται απευθείας από το υπερ-Ταμείο.

Οσον αφορά το καυτό θέμα της έλλειψης ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός εξήγησε ότι τα έσοδα που εισπράττει ο οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι αρκετά, εξαιτίας της βαθιάς παρατεταμένης ύφεσης της τελευταίας πενταετίας.

Ο κ. Λυκουρέντζος σχολίασε και το αρνητικό ρεκόρ της συνταγογράφησης: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι είναι περίοδος διακοπών, είχαμε 4.717.000 συνταγές τον μήνα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια κακώς νοούμενη σχέση μεταξύ γιατρών, ασθενών και φαρμακευτικής δαπάνης. Να ξέρετε ότι κάθε ευρύ που δαπανάται για αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη απουσιάζει από τους μισθούς και τις συντάξεις».

Για μία ακόμη φορά ο υπουργός επανέλαβε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για την υγεία και αναφέρθηκε στη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα και στις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Ηδη από τον χειμώνα η τρόικα πιέζει να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη από 2,88 δισ. ευρώ που είχε προϋπολογιστει για φέτος στα 2,1 δισ., ενώ έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες συγχωνεύσεις 600 κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ρίτα Μελά
http://www.dimokratianews.gr

Διαβάστε κι αυτό για τον εν λόγω κύριο
Της υγείας το κάγκελο έγινε στην Καλαμάτα όταν ο Λυκουρέντζος "εγκαινίασε" αξονικό τομογράφο (βίντεο)



Σαν ειδηση, προκαλεί γέλιο, αλλά και οργή!
Ο "Υπουργός" πήγε στην Καλαμάτα, για να "εγκαινιάσει" έναν αξονικό τομογράφο!!.
Σε μια εποχή, που δεν λειτουργεί ΤΙΠΟΤΑ σε όλη τη χώρα στον χώρο Υγείας.
Που η αγορά των φαρμάκων είναι χαστούκι σε κάθε εργαζόμενο.
Έρχεται ο "Υπουργός",που είναι "Υπουργός", όχι λόγω προσόντων, αλλά γιατί είναι εδω και χρόνια "κομματικά πιστός", "ευπειθής", έχει περάσει από όλα τα κομματικά γραφεία....
Και κυρίως, γιατί είναι αποφασισμένος να προστατέψει τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των Μεγαλοεργολάβων, των κρατικοδίαιτων χορηγών.
Πήρε λοιπόν τα χουντοκάναλα, και πήγε να ¨εγκαινιάσει"!!
Πήρε βέβαια την απάντηση από τους εργαζόμενους.
http://kepparou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom