Στο παράνομο εμπόριο φαρμάκων σε Ευρώπη αλλά και Ασία θα εστιάσει τις έρευνές της η Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το κύκλωμα γιατρών και φαρμακοποιών που έκλεβε τον ΕΟΠΥΥ με υπερσυνταγογραφήσεις προωθούσε σκευάσματα στη διεθνή μαύρη αγορά.
Μέχρι στιγμής, από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, έχει διαπιστωθεί πως οι παράνομες συνταγογραφήσεις των μελών του κυκλώματος χρονολογούνται από το 2015.
Για τον λόγο αυτό οι έρευνες, τόσο της προανάκρισης όσο και της κύριας ανάκρισης που διεξάγονται από εισαγγελέα και ανακριτή, θα επεκταθούν σε βάθος δέκα ετών, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεκάδες γιατροί κατά καιρούς έβγαλαν ένα «παχυλό χαρτζιλίκι» μέσω αυτής της παράνομης δραστηριότητας που πλήττει άμεσα τους Έλληνες φορολογουμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι εμπλέκονται στις παράνομες συνταγογραφήσεις τουλάχιστον 100 γιατροί από το 2015. Για τον λόγο αυτό, η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί θα είναι χρονοβόρα, αναμένεται όμως να αυξήσει κατά πολύ τη λίστα των κατηγορουμένων, που μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 16 άτομα.
Η Interpol
Παράλληλα, από την Οικονομική Αστυνομία έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή τις Interpol, καθώς έχει διαπιστωθεί από τις έρευνες ότι ποσότητες συγκεκριμένου σκευάσματος μεταφέρονταν παράνομα από την Ελλάδα στην Κύπρο. Πρόκειται για το Ozempic, το γνωστό φάρμακο για διαβητικούς, το οποίο όμως χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ευρέως από άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, καθώς λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην απώλεια βάρους το Ozempic είναι περιζήτητο και συχνά διακινείται στη διεθνή μαύρη αγορά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της Κύπρου το Ozempic μεταφερόταν παράνομα στη Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, «ίχνη» παράνομου εμπορίου του σκευάσματος έχουν βρεθεί και σε αραβικές χώρες.
Η παράλληλη έρευνα που ήδη έχει ξεκινήσει με τη συνδρομή της Interpol έχει στόχο να διαπιστώσει αν προέρχονται από την Ελλάδα οι ποσότητες του Ozempic που διακινούνται παρανόμως σε διεθνές επίπεδο. Στη δικογραφία περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος κάθε μέλους των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που με τα έως τώρα στοιχεία (καθώς η έρευνα συνεχίζεται και από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) προκάλεσαν στον ΕΟΠΥΥ ζημιά που αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό ρόλο στην πρώτη εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε ο 51χρονος παθολόγος Ε.Κ. Ο συγκεκριμένος κατείχε θέση επιμελητή β’ γενικής ιατρικής, κλάδου ΕΣΥ, σε περιφερειακό ιατρείο της Στερεάς Ελλάδας από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι και τη σύλληψή του. Παράλληλα, δραστηριοποιείτο και στην Κύπρο ως γενικός ιατρός, επίσης σε δημόσια δομή, ως απόφοιτος από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας το 1999, όπως αναφέρεται στο σχετικό μητρώο.
Έδινε συνεντεύξεις!
Μάλιστα, ο παθολόγος μόλις τον περασμένο Αύγουστο έδινε συνεντεύξεις σε ελληνικές εφημερίδες, στις οποίες τόνιζε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας της Κύπρου, σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα…
Από την κατάθεση που έδωσε ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας στο κέντρο υγείας της Στερεάς Ελλάδας, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος απουσίαζε συχνά από τα καθήκοντά του, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι λόγω ανεπαρκούς εξυπηρέτησης.
Προφανώς αυτό συνέβαινε λόγω των υποχρεώσεων του παθολόγου και στην Κύπρο. Τα απαραίτητα για τη συνταγογράφηση ΑΜΚΑ διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν είτε από τον ίδιο (προηγούμενοι ασθενείς και συγγενείς του), είτε από αλλοδαπό συγκατηγορούμενό του, τον αποκαλούμενο « Μισέλ», αλλά και από τα ίδια τα φαρμακεία όπου εκτελούνταν οι συνταγές.
Οι ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσε ανήκαν συνήθως σε ανασφάλιστους κυρίως αλλοδαπούς- με μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η δαπάνη αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ασφαλισμένους που δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται για την έκδοση και την εκτέλεση κάθε συνταγής.
Ο 51χρονος φαίνεται να είχε ιδιαίτερη προτίμηση στο Ozempic, που χρησιμοποιείται από διαβητικούς αλλά και για την απώλεια βάρους, το οποίο εξήγαγε και στην Κύπρο. Από καταγεγραμμένη συνομιλία φαίνεται ο ίδιος να περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθεί, αναφερόμενος ενδεικτικά στο εν λόγω σκεύασμα: Συνταγογραφεί ψευδώς, πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασφαλισμένου, το εξάγει στην Κύπρο και εκεί το πουλά παράνομα σε τιμή που ορίζει ο ίδιος, υπολογίζοντας το κέρδος του ανά σκεύασμα στα 50 ευρώ!
Το Ozempic και κάποια άλλα συγκεκριμένα φάρμακα που περιλαμβάνουν ναρκωτικές ουσίες τα συνταγογραφούσε ενώ απουσίαζε από τη χώρα κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γονείς του. Συγκεκριμένα φαίνεται σε εφτά συγγενικά του πρόσωπα να έχει συνταγογραφήσει 3.105 συνταγές, με τη συνολική δαπάνη για τον φορέα να φτάνει τα 190.000 ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταξύ των συνταγογραφούμενων σε αυτούς φαρμακευτικών σκευασμάτων, το Olapine (ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών-ψυχοτρόπων φαρμάκων) εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς έχει συνταγογραφηθεί 69 φορές στη μητέρα του, 56 φορές στον πατέρα του, 31 φορές στη σύζυγό του, 18 φορές στον γιο του και 12 φορές στην κόρη του!
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε κληθεί για παροχή γραπτών εξηγήσεων και τον Νοέμβριο του 2022 από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ. Τότε είχε ελεγχθεί για το διάστημα Ιανουαρίου 2019-Μαΐου 2019 και είχαν διαπιστωθεί τα εξής: Αναγραφή φαρμάκων εκτός ειδικότητας, αναγραφή φαρμάκων που δεν αντιστοιχούν στη διάγνωση, αναγραφή δοσολογίας που δεν προβλέπεται από τον ΕΟΦ, υπέρβαση δοσολογίας, υπέρβαση κουτιών ανά μήνα, αναγραφή εμπορικής ονομασίας στο σχόλιο.
Η ζημιά που προκάλεσε ο συγκεκριμένος στον ΕΟΠΥΥ, βάσει όσων του αποδίδονται, είναι τουλάχιστον 3.017.311 ευρώ.
«Μισέλ», ο Μαροκινός
Ο Μαροκινός με το ψευδώνυμο «Μισέλ» αποτελεί κατά τη δικογραφία βασικό μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης με κατεξοχήν καθήκοντά του τον εντοπισμό των απαραίτητων για τη λειτουργία της οργάνωσης ΑΜΚΑ ασφαλισμένων, καθώς και την από κοινού οργάνωση και τον συντονισμό των εικονικών εκτελέσεων των συνταγών που εξέδιδε ο 51χρονος παθολόγος στα εμπλεκόμενα φαρμακεία.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος εμφανιζόταν, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ως γιατρός ή βοηθός του γιατρού, ανάλογα με ποιον μιλούσε.
Γνώριζε τη διαδικασία συνταγογράφησης και, εκτός από τον εφοδιασμό της οργάνωσης με ΑΜΚΑ, εκτύπωνε, υπέγραφε, έβαζε τη σφραγίδα του 51χρονου στις ψευδείς συνταγές που εξέδιδε ο τελευταίος και τις προσκόμιζε στα εμπλεκόμενα φαρμακεία προς εκτέλεση.
Φέρεται, δε, να διακινούσε φάρμακα που περιείχαν ναρκωτικές δραστικές ουσίες σε πιάτσες τοξικομανών. Η αμοιβή του ήταν ανάλογη με το είδος της συνταγής: 40 ευρώ για κάθε εξάμηνη συνταγή φαρμάκων και 10 ευρώ για κάθε δίμηνη. Ακόμη, για κάθε ΑΜΚΑ που προσέφερε στο κύκλωμα φαίνεται πως αμειβόταν με 400 ευρώ.
Ο γυναικολόγος
Βασικό ρόλο στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε 50χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος. Εργαζόταν σε δημοτικό ιατρείο του δήμου Αθηναίων και παράλληλα, από το 2017, σε κλινική φροντίδας ηλικιωμένων της πρωτεύουσας. Διατηρούσε και ιατρείο στον Κολωνό από το 2016.
Από την έρευνα προέκυψε ότι προέβαινε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 στην κατ’ εξακολούθηση έκδοση ψευδών ιατρικών συνταγών, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με ποσό που ανέρχεται τουλάχιστον στα 308.264 ευρώ. Διαπιστώθηκε ότι οι απαραίτητοι για τη συνταγογράφηση ΑΜΚΑ προέρχονταν είτε από τον ίδιο (προηγούμενοι ασθενείς του), είτε από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία της επιλογής του.
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την παρακολούθησή του προέκυψε ότι ο γυναικολόγος πήγαινε ο ίδιος στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, έκανε συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες ή τους υπαλλήλους, παρέδιδε έντυπες συνταγές και παραλάμβανε, κατά περίπτωση, τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μάλιστα σε μεγάλο αριθμό δεν ήταν της ειδικότητάς του.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, αν και μαιευτήρας γυναικολόγος, συνταγογραφούσε δερματολογικά σκευάσματα και σκευάσματα για το μυοσκελετικό σύστημα, ενώ εξέδιδε συνταγές και σε ΑΜΚΑ ανδρών. Παράλληλα, έχει εκδώσει και πλήθος συνταγών στους ΑΜΚΑ 92 ασφαλισμένων, στους οποίους διαπιστώθηκε ότι περιλαμβάνονταν και η σύζυγός του, καρδιολόγος και εμπλεκόμενη στην υπόθεση.
Όπως διαπιστώθηκε, οι συνταγές εκτελούνταν κατ’ επανάληψη σε συγκεκριμένα φαρμακεία, κανένα από τα οποία δεν βρισκόταν γεωγραφικά κοντά στην εργασία του. Και σε αυτόν τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ και διαπιστώθηκε ότι συνταγογραφούσε μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Ο έλεγχος αφορούσε το διάστημα Ιανουαρίου 2023-Μαρτίου 2024, καθώς υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η συνταγογράφηση πραγματοποιήθηκε εν αγνοία των ασθενών. Ο γιατρός κλήθηκε για παροχή εξηγήσεων και το αξιοσημείωτο είναι ότι τον μήνα που ακολούθησε μετά την κλήση η δαπάνη της συνταγογράφησής του μειώθηκε άνω του 45%. Μετά τον έλεγχο τού επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους περίπου 79.000 ευρώ.
Η καρδιολόγος
Ανάμεσα στους 17 κατηγορουμένους είναι και η 50χρονη σύζυγος του γυναικολόγου, καρδιολόγος που υπηρετεί στο «Ιπποκράτειο». Αναφέρεται στη δικογραφία ως μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης και σύμφωνα με την έρευνα το ποσό που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται κατά ελάχιστον στα 37.771 ευρώ.
Κατά τη δικογραφία, προέβαινε συστηματικά στην έκδοση εικονικών συνταγών σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων, ορισμένες φορές κοινών με αυτούς στους οποίους συνταγογραφούσε και ο σύζυγός της.
Η πλειονότητα των συνταγών που εξέδιδε εκτελείτο κατ’ επανάληψη στα ίδια φαρμακεία, τα οποία μάλιστα συμπίπτουν με αυτά που εκτελούσαν τις περισσότερες συνταγές του συζύγου της.
Ο «σύνδεσμος» και ο φαρμακοποιός με τις χρυσές ράβδους
Συνδετικός κρίκος των δύο εγκληματικών οργανώσεων φέρεται κατά τις Αρχές να είναι η 57χρονη Π.Θ. Η συγκεκριμένη κατηγορούμενη εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία με την ειδικότητα του ιατρικού επισκέπτη από τον Νοέμβριο του 2016.
Τα σκευάσματα της εν λόγω εταιρείας φαίνεται να συνταγογραφούνταν και εκτελούνταν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα από όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς και φαρμακεία των δύο εγκληματικών οργανώσεων, συγκριτικά με αυτά άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Φέρεται, δε, να παρείχε και ΑΜΚΑ ασφαλισμένων στους εμπλεκόμενους γιατρούς, με σκοπό την ψευδή συνταγογράφηση των εν λόγω σκευασμάτων.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα εντοπίστηκαν τουλάχιστον πέντε ασφαλισμένοι στους οποίους οι εμπλεκόμενοι γιατροί τους τα είχαν συνταγογραφήσει αλλά ουδέποτε τα έλαβαν. Ωστόσο, κομβικός ήταν ο ρόλος και των ιδιοκτητών φαρμακείων από τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν ολόκληρες κούτες με φάρμακα, όπως αποδείχθηκε από τις παρακολουθήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Έπειτα από έρευνες που έγιναν στις οικίες τους αλλά και σε τραπεζικές θυρίδες διαπιστώθηκε ότι ένας από αυτούς είχε στην κατοχή του δύο ράβδους χρυσού, συνολικού βάρους ενός κιλού, αλλά και 109 χρυσές λίρες!
Στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα οκτώ ιδιοκτητών και υπαλλήλων φαρμακείων στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι και στην Αγία Βαρβάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου