Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Αγρίνιο: Εντυπωσιακή η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Β.Φρούντζου "Η θεωρία του Xάους στην Aνθρώπινη Ιστορία" (φωτο)


Εντυπωσιακή η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Β. Φρούντζου "Η θεωρία του χάους στην ανθρώπινη Ιστορία",που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 ,στην γενέτειρα του συγγραφέα στο Αγρίνιο.

Η αίθουσα του βιβλιοπωλείου Βιβλιοτρόπιο, όπου και έγινε, γέμισε ασφυκτικά και με την παρουσία πολλών γνωστών μελών της Αγρινιώτικης κοινωνίας, τόσο από τον πολιτιστικό τομέα αλλά και από ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής ζωής.

Ο Γεώργιος Φρούντζος παρουσίασε το βιβλίο του, που δίνει την απάντηση του στο ερώτημα "τι εινα κόσμος και τι είναι ιστορία" μετά από μελέτη και στοχασμό άνω των 30 ετών και 15 χρόνια συγγραφής, με την πλούσια βιβλιογραφία των 250 βιβλίων.

Την συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο γνωστός και έγκυρος Αγρινιώτης δημοσιογράφος Πάνος Τσακανικας.

Το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα, που από την έναρξη, αρχικά της φιλοσοφίας και αργότερα της επιστήμης, απασχολεί κάθε άνθρωπο, τι είναι ο κόσμος και τι είναι η ιστορία. Αυτό γίνεται μέσα από την οπτική, της πολύ σύγχρονης Θεωρίας του Χάους, της μεγαλύτερης ίσως επιστημονικής επανάστασης των τελευταίων 50 χρόνων.

Στην προσπάθεια αυτής της προσέγγισης χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης, όπως την Συστημική θεωρία, την θεωρία της πληροφορίας, τα κοινωνικά δίκτυα, την θεωρία των αποφάσεων. Εργαλεία και Θεωρίες που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης σκέψης και διδάσκονται σε πολλά και σημαντικά ΜΒΑ διεθνώς.

Με ιστορικά παραδείγματα αναδεικνύει την σχέση αυτών με την ιστορία, παρουσιάζεται ο πολυπαραγοντικός χαρακτήρας των ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, αμφισβητείται η απλή γραμμική σχέση μιας αιτίας ενός αποτελέσματος και η απλή ντετερμινιστική ερμηνεία των γεγονότων.

Αναδεικνύεται η πολυπαραγοντοντική μη γραμμική εξέλιξη τους, ερμηνεύεται το απρόοπτο και η λεγόμενη τύχη ενώ τονίζει την πιθανολογική και στοχαστική φύση των ανθρώπινων συμπεριφορών.

Εμφανίζεται ο σημαντικός ρόλος της πληροφορίας, της ανάδρασης αυτής (feedback) και της ανθρώπινης δημιουργικότητας που συγκροτούν το ανθρώπινο φαντασιακό στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Παρουσιάζεται έτσι η διαφοροποιημένη αλληλεπίδραση των δυνάμεων που διαμορφώνουν την πορεία των πολιτισμών. Το βιβλίο, στο τελευταίο μέρος του, φωτίζει την σκέψη του σκοτεινού Εφέσιου, φιλοσόφου των μεταβολών, Ηράκλειτου, με τα σύγχρονα αυτά φώτα, παρουσιάζοντας τον Ηράκλειτο ως τον πρώτο φιλόσοφο του Χάους. .

Αυτό γίνεται με την ίδια έννοια που και ο Δημόκριτος μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος φιλόσοφος, που διατύπωσε την ατομική θεωρία. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να προσεχθεί και να διαβαστεί με ενδιαφέρον.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom