Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Νεοχώρι Μεσολογγίου: Ρεκόρ αναβολών στην υπόθεση θανάτου της Στεφανίας Μουλαρά και του Ακη Κάκου

Αγανακτισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων - 5 χρόνια μετά την τραγωδία η υπόθεση δεν έχει φθάσει ακόμα στο ακροατήριο

Ρεκόρ αναβολών έχει κάνει η υπόθεση εκδίκασης για τον θάνατο της Στεφανίας Μουλαρά και του Άκη Κάκου από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, που έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε αύλακα.

Οι οικογένειες των δύο αδικοχαμένων παιδιών αισθάνονται αγανάκτηση που πέντε χρόνια μετά τα τραγικό περιστατικό η υπόθεση δεν έχει φθάσει ακόμα στο ακροατήριο. Η τελευταία αναβολή δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους και μετατέθηκε για τις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Το χρονικό της υπόθεσης

14 Οκτωβρίου 2018. Η 29χρονη Στεφανία Μουλαρά και ο 29χρονος Άκης Κάκος χάνουν τη ζωή τους και μια ακόμα επιβάτης τραυματίζεται, όταν μεθυσμένος και υπό την επήρεια ουσιών οδηγός ρίχνει το Ι.Χ που επέβαιναν σε κανάλι στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.

Η εισαγγελέας που αναλαμβάνει την υπόθεση δεν εφαρμόζει το νόμο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών και ασκεί δίωξη για ανθρωποκτονίες από …αμέλεια (πλημμέλημα). Ο δράστης ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο από την πρώτη στιγμή.

Η δίκη προσδιορίζεται για τις 20 Ιουνίου 2020, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου οπότε και ξεκινά ένα σήριαλ αναβολών, καμία από τι οποίες δεν προκλήθηκε από την μεριά των θυμάτων πλην όμως όλες σύμφωνα με τους κανόνες Δικαίου.

Δεύτερος προσδιορισμός 24 Φεβρουαρίου 2021, αναβολή.

Τρίτος προσδιορισμός 6 Απριλίου 2022, αναβολή.

Τέταρτος προσδιορισμός 12 Οκτωβρίου 2022, αναβολή.

Πέμπτος προσδιορισμός 18 Ιανουαρίου 2023.

Οι λόγοι της αναβολής ανά περίπτωση: ο COVID, η τοποθέτηση της υπόθεσης χαμηλά στο πινάκιο, ή αλλαγή δικηγόρου του δράστη και η ασθένεια του δράστη…. την παραμονή της δίκης.

Τέσσερις αναβολές και αποφυγή την τελευταία στιγμή και πέμπτης (τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας -εκκένωση κτιρίου- αναμονή να έρθουν σκυλιά από την Πάτρα για έλεγχο του κτιρίου).

Συνεδριάζει τελικά το Πλημμελειοδικείο και υιοθετώντας το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής κηρύσσει εαυτόν αναρμόδιο και παραπέμπει την υπόθεση να εκδικαστεί στο Εφετείο όχι ως πλημμέλημά, αλλά με βάση το νόμο για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών που επισύρει για κάθε θάνατο «ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μέχρι δέκα ετών» (νόμος 4139/2013 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών», Άρθρο 25)

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες από το συμβάν, ώστε οι τοξικολογικές εξετάσεις των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. που από τους πρώτους μήνες βρίσκονταν στη δικογραφία, στα χέρια της αρμόδιας εισαγγελέως, να ληφθούν επιτέλους υπ’ όψη.

Κράτος Δικαίου. Αργό αλλά δίκαιο. Η υπόθεση προσδιορίζεται να εκδικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Αγρινίου στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. Τη φορά αυτή η δίκη θα αναβληθεί λόγω κωλύματος δικηγόρου των θυμάτων για τις 14 Δεκεμβρίου. Φτάνουμε αισίως στα πέντε χρόνια και δύο μήνες από το συμβάν και το πρωτόδικο δεν έχει ξεκινήσει.

14 Δεκεμβρίου 2023: Οι Δικηγορικοί σύλλογοι ΔΕΝ δίνουν άδεια στους δικηγόρους να παραστούν και η υπόθεση θα αναβληθεί … λόγω φορολογικού νόμου, για τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Φτάνουμε πια εκεί που ξεκινήσαμε: 15 Φεβρουαρίου, η υπόθεση 14η στο πινάκιο, ξανά αποχή των δικηγόρων, νέα αναβολή και προσδιορισμός στις 19 Σεπτεμβρίου 2024: 5 χρόνια, 11 μήνες και 5 ημέρες μετά το συμβάν… ίσως ξεκινήσει η πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης.

Συμπωματικά την 15η Φεβρουαρίου η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, που συγκλίθηκε έκτακτα, «καταδίκασε» την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Αυτό από τους συγγενείς θεωρήθηκε σχήμα οξύμωρο καθώς βλέπουν ότι πέντε χρόνια μετά και η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ξεκινήσει.

Σε ανάρτηση της ιστοσελίδας του Πανελλήνιου Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…Λογική στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου απόφαση με υπαιτιότητα όχι των δικαστών, αλλά του άλλου συμπάσχοντος μέλους στην απόδοση Δικαιοσύνης των δικηγόρων.Βέβαια στο πινάκιο η υπόθεση βρίσκονταν στη θέση 14 γεγονός που σήμαινε πως και αποχή να μην υπήρχε και πάλι η υπόθεση δεν επρόκειτο να εκδικαστεί λόγω παρελεύσεως του ωραρίου. Απλά η ευθύνη για την αναβολή πήγε σε άλλον, όπως το μπαλάκι στο πινγκ πονγκ.

Το γεγονός βέβαια (14 στο πινάκιο) δεν είναι φοβερό και εναρμονίζεται κι αυτό απόλυτα με το κράτος Δικαίου. Καθένας με τη σειρά του. Θεμελιώδης αρχή του κράτους Δικαίου. Όλα καλά λοιπόν, ραντεβού τον Σεπτέμβρη όταν και θα εκδικαστεί η υπόθεση. Εκτός κι αν για κάποια λόγο αναβληθεί. Κράτος Δικαίου έχουμε, όλα είναι πιθανά….».

https://www.aixmi-news.gr/

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αναρτήσεις μας για τους δύο αδικοχαμένους νέους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom