Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Με ξεσηκωμό υποδέχονται Άδωνι και απογευματινά χειρουργεία στο «Παπαγεωργίου» (φωτο & βίντεο)

Κάλεσμα από την ΕΝΙΘ σε όλα τα σωματεία και φορείς της πόλης

Κινητοποίηση απέναντι στο επικοινωνιακό σόου Γεωργιάδη • Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης • Επιμένει αρνητικά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν δυναμική διαμαρτυρία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου σήμερα κάνει πρεμιέρα ένα ακόμη μέτρο κατά της δημόσιας δωρεάν Υγείας, αυτό τον απογευματινών χειρουργείων.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία και καταγγέλλουν ότι υπάρχουν πολλές κενές χειρουργικές κλίνες, αλλά αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις, επιλέγει την εφαρμογή του μέτρου αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους για να εξυπηρετηθούν. 

«Δεν θα τους περάσει. Οι υγειονομικοί είμαστε στα νοσοκομεία για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε όσους έχουν ανάγκη και όχι σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, προσθέτοντας πως η τρομακτική λίστα αναμονής, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, δεν ήρθε από τον ουρανό, αλλά είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας υγείας.

Η ΕΝΙΘ σε ανακοίνωσή τους σημειώνει ότι η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ προχωρά στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για τον λόγο αυτό έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (12.00-15.00) και έχει καλέσει για σήμερα γιατρούς, όλα τα σωματεία υγειονομικών, σωματεία και φορείς της πόλης στις 12.30 στο «Παπαγεωργίου» για να χαλάσει τη φιέστα του υπουργού Υγείας. 

Επιμένει αρνητικά η ΕΙΝΑΠ 

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν, γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών και φυσικά και άλλες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό, «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας».

«Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργεία, εδώ κι ενάμιση μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Προβληματικά» για τον ΙΣΘ τα απογευματινά χειρουργεία

Προβληματική, υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζει με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) τη λειτουργία του ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία. 

«Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθημερινά καθίσταται προβληματικότερη. Οι αποχωρήσεις γιατρών λόγω συνταξιοδοτήσεων, υπερεργασίας και χαμηλών αμοιβών είναι καθημερινές. Θέσεις γιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται δεν πληρούνται και βγαίνουν άγονες καθώς οι νέοι γιατροί υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να επισημάνουμε την υποστελέχωση των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων όπου οι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες "burnout"», αναφέρεται στην επιστολή του ΙΣΘ.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα δεν έχει ειδικά νοσοκομεία και οι αποφάσεις των διοικήσεων των ΥΠΕ για μετακινήσεις γιατρών του παθολογικού τομέα, σε δομές εκτός νοσοκομείου όπου εργάζονται, δημιουργεί μεγάλη δυσλειτουργία στα τμήματα που υπηρετούν και φυσικά διαταράσσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

«Υπό αυτές τις συνθήκες η εξαγγελθείσα λειτουργία του ΕΣΥ με χειρουργεία τις απογευματινές ώρες (αυτονόητη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) καθίσταται άκρως προβληματική», σημειώνει ο ΙΣΘ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις νέου προσωπικού στα νοσοκομεία, μετά από εξορθολογισμό των αμοιβών σε επίπεδα χωρών με ανάλογο ΑΕΠ της Ελλάδος.

Όσον αφορά την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής και ο ΙΣΘ αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) στα απογευματινά ιατρεία. Σε ότι αφορά την υλοποίηση του νόμου που προβλέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, ο ΙΣΘ σημειώνει ότι για να επιτύχει πρέπει να προβλέπει ξεκάθαρο εργασιακό καθεστώς εκείνων που θέλουν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom