Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Τουρκία: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα - Προειδοποιούν ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία


Μεγαλώνουν οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία με τις ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία να εκδίδουν προειδοποιήσεις για τους πολίτες που ζουν στη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Γερμανία τονίζει χαρακτηριστικά πως «η καύση του Κορανίου μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Σουηδία αύξησε πρόσφατα τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγετε ιδιαίτερα σε πολυσύχναστο κοινό, μέρη και επισκέψεις θρησκευτικών χώρων λατρείας, να είστε προσεκτικοί όταν το κάνετε.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία που έστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς τους πολίτες της.

«Μετά τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου στην Ευρώπη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες της για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες σε χώρους λατρείας στην Τουρκία. Στοχεύοντας χώρους λατρείας ή χώρους όπου συχνάζονται από Δυτικούς, τρομοκράτες, μπορούν να επιτεθούν με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά η αμερικανική πρεσβείας.

Μάλιστα εξέδωσε και τις ακόλουθες προειδοποιήσεις:

-Να είστε σε επιφυλακή για μέρη που συχνάζουν οι δυτικοί. Αποφύγετε το πλήθος.
-Κρατήστε χαμηλό προφίλ.
-Να είστε ενήμεροι για το περιβάλλον σας.
-Παρακολουθήστε τα τοπικά μέσα για ενημερώσεις.
-Ακολουθήστε τον ιστότοπο της Πρεσβείας για τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις και μηνύματα για πολίτες των ΗΠΑ.

Φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα εξέφρασε και η Γαλλική Πρεσβεία στην Τουρκία που στηρίχθηκε στην αμερικανική προειδοποίηση. Μέ email τόνισε στους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα πως «όπως υπενθυμίζεται στην προειδοποίηση ασφαλείας που εξέδωσε το προξενείο των ΗΠΑ στις 27 Ιανουαρίου 2023, η συνάντηση, την οποία είναι γνωστό ότι επισκέπτονται ξένοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων χώρων λατρείας, ειδικά για Γάλλους που διαμένουν ή διέρχονται από την Τουρκία, ως κίνδυνος οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έχουν αυξηθεί και καλούνται να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή».

Μεγάλες αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Στοκχόλμη και σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια των οποίων αντίτυπα του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, κάηκαν από έναν εξτρεμιστή που ισχυρίζεται ότι διαμαρτύρεται κατ΄αυτόν τον τρόπο για το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα μπλοκάρει από τον Μάιο τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ένταξη της χώρας αυτής, όπως και της Φινλανδίας, απαιτώντας από τη Στοκχόλμη την έκδοση Κούρδων προσφύγων τους οποίους θεωρεί “τρομοκράτες”.

Τα περιστατικά αυτά καταγγέλθηκαν και καταδικάστηκαν από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και από τις δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στη “στήριξη” της Τουρκίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν επίσημα.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: