Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Ποια βήματα έχουν γίνει για να βρεθούν αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη


Η Εκτελεστική Διευθύνουσα Ομάδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων (MSSG) συναντήθηκε χθες για να συζητήσει την πρόοδο που σημειώθηκε και να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ελλείψεις αντιβιοτικών φαρμάκων που περιέχουν αμοξυκιλλίνη (μόνη και σε συνδυασμό με κλαβουλανικό οξύ) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού έχει οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση για αμοξυκιλλίνη, η οποία σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην παραγωγή και των προκλήσεων της παραγωγικής ικανότητας, παρουσιάζει ελλείψεις που επηρεάζουν τα περισσότερα κράτη μέλη. 

Η χώρα μας είναι ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων μέσα στην εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι τα αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα και να είναι δυσεύρετα.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια ομάδα MSSG σημείωσε κάποια πρόοδο από την έναρξη των προσπαθειών παρακολούθησης και μετριασμού των ελλείψεων:

  • Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη, έχει παρατηρηθεί τάση ομαλοποίησης σε ορισμένα κράτη μέλη, ενώ αναγνωρίζεται ότι ορισμένα άλλα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα αυτών και άλλων αντιβιοτικών.
  • Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συναντήθηκαν με τα κύρια μέρη που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αμοξυκιλλίνης για να παράσχουν ρυθμιστική υποστήριξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα (π.χ. μέσω γρήγορων διαδικασιών για την εφαρμογή αλλαγών σε εναλλακτικές πηγές πρώτων υλών, εγκαταστάσεις παραγωγής, υλικά συσκευασίας, κ.ά.). Εξέτασαν, επίσης, τη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κρατών μελών. Ο EMA έχει λάβει θετικά σχόλια από μεγάλους κατασκευαστές και η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.
  • Χρησιμοποιώντας ορισμένες κανονιστικές ευελιξίες, όπως η έκτακτη προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που ενδέχεται να μην εγκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος της ΕΕ ή πλήρεις ή μερικές εξαιρέσεις από ορισμένες απαιτήσεις επισήμανσης και συσκευασίας φαρμάκων, πολλές αρμόδιες εθνικές αρχές κατάφεραν να μετριάσουν ορισμένες ελλείψεις.
  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένουν ότι η κορύφωση των λοιμώξεων θα αρχίσει να υποχωρεί σύντομα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει την τρέχουσα αυξημένη ζήτηση για αντιβιοτικά. Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει τόσο στους ασθενείς όσο και στους επαγγελματίες υγείας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο είναι σε έλλειψη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν για ορισμένους από τους δείκτες από πολλά κράτη μέλη, η MSSG θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται επί του παρόντος σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν αποτέλεσμα.Ετσι, δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει αυτές τις προσπάθειες για την έγκαιρη επίλυση της κατάστασης. 

Ο ΕΜΑ τονίζει πως είναι σημαντικό τα αντιβιοτικά να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αποφευχθεί η μικροβιακή αντοχή. 

Υπενθυμίζει δε ότι τα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της αμοξυκιλλίνης, θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι κατάλληλα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, καταστάσεις στις οποίες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom