Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η πρώτη πετρελαιοπηγή στην Ελλάδα ανακαλύφθηκε πριν από 60 χρόνια στην Αιτ/νία και παραμένει άγνωστη (βίντεο)


Μια άγνωστη σε πολλούς ιστορία από το μακρινό 1963 ήταν αυτή της ανακάλυψης της πρώτης πετρελαιοπηγής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο φαράγγι της Κλεισούρας, στην Αγία Ελεούσα, στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσιάζει το Up Stories.

Το Up Stories σε συνεργασία με τον φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Τσάκαλο και κατόπιν υποδείξεως του φίλου Λίνου Υφαντή μέσα από την ανάρτηση του στο ( https://www.agrinionews.gr/) παρουσιάζουν την άγνωστη πρώτη πετρελαιοπηγή στην ιστορία της Ελλάδας, η οποία ανακαλύφθηκε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γεώτρηση για άντληση υδρογοναθράκων πριν από περίπου 60 χρόνια.

Ναι καλά διαβάσατε "ο πόλεμος των υδρογοναθράκων και το κυνήγι του μαύρου χρυσού" στην χώρα μας ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια με αφετηρία την Αιτωλοακαρνανία και το φαράγγι της Κλεισούρας.

Η ιστορία

Στην περιοχή της ”Αγίας Λεούσας” στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας ανοίχτηκε η πρώτη πετρελαιοπηγή το 1963, όπου ανάβλυσε για πρώτη φορά πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Εκείνη την χρονιά ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Υπεδάφους Κ. Ζάχος ανέφερε ότι από την εποχή του Ηροδότου αναύλιζε πετρέλαιο στη Ζάκυνθο και, πως, πριν χρόνια ανάβλυζε ελάχιστο και κακής ποιότητας στην Θράκη.Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι βρέθηκε πετρέλαιο καλής ποιότητας σε βάθος 4.000 μέτρων.

Οι ελπίδες όμως για σπουδαίο κοίτασμα περιορίστηκαν όταν ο γενικός διευθυντής Μεταλλείων Αρ. Τσάκωνας δήλωσε ότι οι ποσότητες πετρελαίου που βρέθηκαν κρίθηκαν μη εκμεταλλεύσιμες, διότι ανά 3 ώρες αντλούταν μισός τόνος πετρελαίου, δηλαδή τέσσερις τόνοι ανά 24ωρο.

Διαβάστε στην Μηχανή του Χρόνου ολόκληρο το άρθρο με την ιστορία της πρώτης πετρελαιοπηγής στην Ελλάδα.

Up Stories

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom