Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Φρίκη στα Σεπόλια: Η «μαύρη λίστα» - Πόσοι κρύβονται πίσω από τον βιασμό και τη μαστροπεία


Κρίσιμες απαντήσεις και κομβικής σημασίας στοιχεία αναμένει η ανακρίτρια από τα ηλεκτρονικά ίχνη συσκευών των συλληφθέντων που θα οδηγήσουν σε νέους κατηγορουμένους.

Πόσα άραγε είναι ακόμα τα πρόσωπα που κρύβονται στις ανεξερεύνητες και άγνωστες πτυχές της δυσώδους υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας με θύμα το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό;

Το παιδί αυτό, που στην πιο τρυφερή του ηλικία γνώρισε και έζησε τον εφιάλτη και τη φρίκη στα χέρια του 53χρονου Ηλία Μίχου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή, είναι το μοναδικό ή υπάρχουν και άλλα ανήλικα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης;

Πότε και πώς γράφτηκε άραγε η αρχή της ιστορίας αυτής που τις τελευταίες μέρες είναι το κυρίαρχο θέμα στην εσωτερική επικαιρότητα;

Τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση του Κολωνού είναι πολλά... 

Η κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη όλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά και αναμένει τη διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης, όχι με όρους «κλειδαρότρυπας», αλλά θεσμικά από τις δικαστικές Αρχές, που έχουν και την αποκλειστική αρμοδιότητα για την απόδοση ποινικών ευθυνών και την τιμωρία όλων εκείνων που έχουν διαπράξει μια σειρά από αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας εις βάρος της ανήλικης.

Βούλευμα

Ο πρώτος κύκλος της ανακριτικής διαδικασίας έκλεισε με πέντε κατηγορουμένους στη φυλακή και έναν ακόμα να αναμένει την κρίση της Δικαιοσύνης για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. 

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους μάλιστα, που με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα οδηγήθηκαν στη φυλακή, είναι και η 37χρονη μητέρα της ανήλικης, η οποία συνελήφθη και προφυλακίστηκε για μαστροπεία εις βάρος του ίδιου της του παιδιού, αδίκημα του οποίου η ηθική απαξία είναι βαρύτερη από την ποινική λόγω της σχέσης μητέρας και κόρης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας θα εκδώσουν το βούλευμά τους, με το οποίο θα «λύσουν» τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του έκτου κατηγορουμένου, ο οποίος φέρεται να ήταν στην αποκαλούμενη «μαύρη λίστα» των πελατών που είχαν γενετήσιες πράξεις με την ανήλικη έναντι αμοιβής.

Ρίχνουν τις ευθύνες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι μέχρι σήμερα, υπερασπιζόμενοι εαυτούς, δεν αρκέστηκαν να αποποιηθούν το μερίδιο της ποινικής ευθύνης που τους έφερε αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, αλλά επιχείρησαν να μετακυλίσουν το βάρος της στο ανήλικο κορίτσι, επαναθυματοποιώντας το πρόσωπο εκείνο που κατά τεκμήριο είναι το μεγαλύτερο θύμα της ιστορίας.

Ωστόσο, οι προβολείς είναι πια στραμμένοι στις επόμενες κινήσεις της δικαστικής λειτουργού, η οποία έχει πλήρη γνώση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. 

Κρίσιμες απαντήσεις και κομβικής σημασίας στοιχεία αναμένει η ανακρίτρια από την αξιολόγηση των ευρημάτων που έχουν φτάσει και έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ασφάλειας, τα οποία έχουν αναλάβει να αποκρυπτογραφήσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη συσκευών των συλληφθέντων. Ιχνη που είναι ικανά να οδηγήσουν σε νέους κατηγορουμένους, γεγονός που θα σημαίνει την αύξηση του αριθμού των κατηγορουμένων.

Σημαντικά στοιχεία προσδοκούν οι Αρχές ότι θα αντλήσουν και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και από το άνοιγμα των λογαριασμών, ώστε με ασφάλεια να φτάσουν στην ταυτότητα και άλλων προσώπων που, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα χρόνου να περάσουν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στο κτίριο 10 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Συμπληρωματική κατάθεση

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν κριθεί αναγκαίο, σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, χωρίς «ρωγμές» για την προστασία της ανήλικης, η 12χρονη να χρειαστεί να δώσει συμπληρωματική κατάθεση εισφέροντας πληροφορίες και στοιχεία υπό το φως των αποκαλύψεων και των νέων δεδομένων που σχεδόν καθημερινά προστίθενται στη δικογραφία.

Και βέβαια αυτό που προέχει είναι, όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν, να μην ξεχαστεί η ιστορία και κυρίως να βρεθούν οι αναγκαίες υπηρεσίες και φορείς που θα σταθούν δίπλα στο παιδί βοηθώντας το να αντιμετωπίσει τα σωματικά και ψυχικά του τραύματα.

Μίνα Μουστάκα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom