Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Μακρόνησος: Κλίμα συγκίνησης στην εκδήλωση τιμής στους αλύγιστους μακρονησιώτες (φωτο)


Πλήθος κόσμου, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας συμμετείχε στην επίσκεψη στη μαρτυρική Μακρόνησο που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενους και δολοφονημένους, που πέρασαν από το ελληνικό Νταχάου την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο λειτουργίας του.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Μακρονησιώτη, μίλησαν ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Μαριάννα Οργέττα, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ. 

Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα Μακρονησιωτών κρατουμένων παρουσίασαν με θεατρικό αναλόγιο  οι ηθοποιοί Δανάη ΑλισανδράτουΕιρήνη Λιγάτου και Γεωργία Καούκη, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και ξενάγηση από τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ στις εγκαταστάσεις που σώζονται ακόμη, όπως στους φούρνους του Α' ΕΤΟ, ενώ πολλοί ήταν και όσοι στάθηκαν στο μνημείο που έχει στήσει στο νησί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. 

Νωρίτερα στο μνημείο του Μακρονησιώτη καταθέσεις στεφάνων έγιναν από την ΠΕΚΑΜ, από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Β. Συρίγο, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ από τον Αντ. Μοχιανάκη, ενώ λουλούδια άφησαν και οι ανιψιές του κομμουνιστή ήρωα Δημήτρη Τατάκη. 

Στην ομιλία της η Μαριάννα Οργέττα αφού πρώτα αναφέρθηκε στην ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «το θανατονήσι αυτό σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε από το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας σε συνεργασία με τους Άγγλους και Αμερικάνους συμμάχους του» και επισημαίνοντας πως ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα των νεκρών μέχρι σήμερα παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της ΠΕΚΑΜ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ, να ανοίξουν τα αρχεία. 

Φαίνεται πως οι κυβερνήσεις της χώρας ελπίζουν πως μ΄ αυτόν τον τρόπο θα αποστιγματιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα για το πιο αποτρόπαιο έγκλημα,- την πιο μαζική ανθρωποκτονία στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που φέρνει τη δική του σφραγίδα».

Η πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ αναφέρθηκε ακόμη στη συμπλήρωση 75 χρόνων από το άνοιγμα της Μακρονήσου και στην προσπάθεια που κάνουν το αστικό πολιτικό σύστημα και οι ιδεολογικοί του ταγοί που επιχειρούν να κρύψουν, να διαστρεβλώσουν κι όταν δεν το καταφέρνουν να στρογγυλέψουν την ιστορική αλήθεια. 

Και τόνισε πως «Η Μακρόνησος συγκινεί, διδάσκει, εμπνέει. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν υπέκυψαν, δεν υπόγραψαν δήλωση μετανοίας για τα ιδανικά που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα - γι αυτό και διώχθηκαν. Δεν συμβιβάστηκαν με τις λογικές του «μικρότερου κακού», την καλλιέργεια της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας. Οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες αγωνιστές δεν έβαλαν τις διεκδικήσεις και τα οράματά τους μέσα στον στενό κορσέ του εφικτού. Γιατί αν συμβιβάζονταν μ΄ αυτές τις λογικές τότε δεν θα υπήρχαν οι ηρωικές σελίδες που έγραψαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Δεν θα υπήρχε το δέος και η συγκίνηση που δημιουργούν μέχρι σήμερα η υπεράνθρωπη στάση τους, αψηφώντας τα βασανιστήρια, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, τον θάνατο, αν αυτοί οι άνθρωποι δεν πίστευαν βαθιά πως η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος, οτι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και είναι στο χέρι των πολλών, των αδικημένων να έρθει, αρκεί να πιστέψουν στη δύναμη τους, στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα.»

Ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία της Μακρονήσου, για να υλοποιηθεί στην πράξη η Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε πριν 33 χρόνια και χαρακτηρίζει τη Μακρόνησο, ιστορικό τόπο – μνημείο της νεώτερης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στις διεκδικήσεις της Ενωσης για σύγχρονο λιμάνι, ώστε το νησί να είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο. 

Να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες από το Υπουργείο Πολιτισμού και να υλοποιηθεί η απόφαση του ΥΠ Περιβάλλοντος για τη δημιουργία λιμανιού. Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων.  Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότησή τους. Τοπική αναστήλωση τμημάτων των στρατοπέδων και κτιρίων που υπάρχουν. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, να επισκευαστεί ξανά και να χρησιμοποιηθεί ως Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Εγκατάσταση φυλάκων. Να ανοίξουν τα αρχεία του ΓΕΣ για να βγει στο φως η ιστορική αλήθεια για τη σφαγή της Μακρονήσου.

Οι Μακρονησιώτες νίκησαν τον αντίπαλο επιβεβαιώνοντας ότι οι επαναστατικές ιδέες έχουν απεριόριστη αντοχή

«Με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής στους Αλύγιστους της ταξικής πάλης Μακρονησιώτες τους ήρωες και τις ηρωίδες του Κόμματός μας, της εργατικής τάξης, του λαού μας, που έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της επαναστατικής πάλης της Ελλάδας στην περίοδο της Αντίστασης στην ναζιστική κατοχή για την απελευθέρωση και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» σημείωσε στην ομιλία του ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η Μακρόνησος διδάσκει τη σημασία και την αξία του ηρωισμού στις πιο αντίξοες συνθήκες, που απαιτούν υπέρβαση και αγνόηση του ίδιου του φόβου του θανάτου» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι Μακρονησιώτες, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, νίκησαν τον αντίπαλο επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι επαναστατικές ιδέες έχουν απεριόριστη αντοχή».

Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσης του ο Μ. Μακρής σημείωσε ότι διεξάγεται σε συνθήκες μεγάλης ενεργειακής κρίσης, της επερχόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην ΕΕ που μπορεί να χτυπήσει και την Ελλάδα και να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση σε αγαστή σύμπλευση με όλα τα αστικά κόμματα, προκειμένου να ενισχύσουν το κεφάλαιο, φορτώνουν το συνολικό κόστος αυτής της βάρβαρης πραγματικότητας στους λαούς». 

Παράλληλα τόνισε την άμεση και ζωτική ανάγκη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. «Να σταματήσει εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητήριο πολέμου. Η λαϊκή παρέμβαση είναι όσο ποτέ αναγκαία και είναι αυτή που μπορεί να επιβάλλει αυτές τις επιλογές» τόνισε.

Ο Μ. Μακρής επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν παντού εστίες αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου υπογραμμίζοντας ότι «σημαντικός σταθμός της εργατικής- λαϊκής πάλης είναι μπροστά μας, η γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και να διατρανώσει την θέληση των εργαζομένων να ζουν με βάση τις ανάγκες του, παλεύοντας κόντρα σε κυβέρνηση καπιταλιστές, ΕΕ και τα κόμματά τους».

Υπογράμμισε ότι «μπορούν να έρθουν τα κάτω-πάνω, αν αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, αν δυναμώσει η συμμετοχή στα σωματεία και στην διεκδικητική πάλη, αν επιλέξουμε τον δρόμο της αντεπίθεσης, της σύγκρουσης και της ανατροπής. Μπορούμε και πρέπει να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο τους καπιταλιστές, την εξουσία τους και τα κόμματα που τον υπηρετούν.

Λύση δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κυβερνήσεις συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή και ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ. Ο λαός τους έχει δοκιμάσει. Τώρα πανίσχυρο ΚΚΕ για να δυναμώσει η ταξική αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη, να οργανωθεί η κοινωνική συμμαχία για την εργατική εξουσία.

Να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ και να απαντήσουμε δυναμικά στην επίθεση του κεφαλαίου. Μπορούμε και θα γίνουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στους Αλύγιστους Μακρονησιώτες!». (Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ)







https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom