Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Σαρώνει το κύμα ακρίβειας: Τα νοικοκυριά πλήρωσαν 40 δισ. ευρώ φόρους μέσα σε 9 μήνες!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 9ΜΗΝΟ ΓΕΝΑΡΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Απογειώνεται μήνα με τον μήνα η φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει αλλά και την είσπραξη δεκάδων φόρων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στα λαϊκά στρώματα. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2022.

Ηταν δε το έναυσμα ώστε η κυβέρνηση να επιχειρήσει να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στον λαό για μερικά ψίχουλα ακόμα, που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» απέναντι στις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το που ανακοινώθηκε ότι τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 40,6 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 4,902 δισ. ή 13,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022), ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων οι οποίες «ανοίγουν» έναν ακόμα κύκλο για κάποια «pass» και επιδοτήσεις (πετρέλαιο κίνησης, fuel pass κ.λπ.) που, όπως έχει αποδειχτεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, δεν ακουμπούν ούτε κατ' ελάχιστο τις βασικές αιτίες του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας και της ακρίβειας.

Την ώρα λοιπόν που οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ακρίβεια στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, στα καύσιμα εξαϋλώνουν το λαϊκό εισόδημα και τα νοικοκυριά έχουν αποφασίσει να μη βάλουν σταγόνα πετρελαίου για να ζεσταθούν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή πήρε το 9μηνο 5 δισ. επιπλέον από αυτά που υπολόγιζε, μέσω της είσπραξης των άδικων φόρων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,960 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,008 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,203 δισ. ευρώ ή 13,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,348 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,120 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 40,644 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,902 δισ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Για τον φετινό Σεπτέμβρη, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,776 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 492 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,541 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 279 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,909 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 609 εκατ. ευρώ ή 11% έναντι του στόχου.

Τα «επιτεύγματά» τους αφορούν τους ομίλους

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το «επίτευγμα» αυτό οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ, τους πιο άδικους δηλαδή έμμεσους φόρους, που τους φορτώνεται εξολοκλήρου ο λαός, στις εφάπαξ πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων στην προσπάθεια των λαϊκών στρωμάτων να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, όπως και στην πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, που η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τάχα θα καταργούσαν. 

Ολα αυτά δηλαδή που συνιστούν τη διαχρονική φορολεηλασία, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν πάνω από το 95% των συνολικών έμμεσων και άμεσων φόρων, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «ευκολίες» πληρωμών για τα συμβολικά ποσά που δίνουν, και κάθε τόσο διαγραφές χρεών.

Θυμίζουμε εντελώς ενδεικτικά ότι μόνο τους τελευταίους 9 μήνες, το διάστημα δηλαδή που ο λαός «μάτωνε» από την καταβολή φόρων, η κυβέρνηση ψήφισε μεταξύ άλλων:

-- Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, ο οποίος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει κίνητρα, επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές στους ομίλους, ύψους 11 δισ. ευρώ!

-- Νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν «στον θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης! Αυτήν τη ρύθμιση την ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

-- Μια σειρά από νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Απαλλάσσει τις ναυτιλιακές εταιρείες πλοίων αναψυχής από κάθε φόρο, τέλος και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, την ώρα που η φοροληστεία των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων έχει χτυπήσει «κόκκινο».

-- Την επικαιροποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προετοιμάζει το έδαφος για νέο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

-- Νομοσχέδιο για τα «Επιχειρηματικά Πάρκα», με το οποίο προσφέρει νέο πακέτο πλουσιοπάροχων προνομίων, φοροαπαλλαγών και κάθε είδους κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και για τη μετεγκατάστασή τους στα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία θα μπορούν πλέον να χωροθετούνται ακόμα και σε αιγιαλούς, δάση, περιοχές NATURA κ.α.

-- Τον νέο κλιματικό νόμο, που με πρόσχημα την «πράσινη μετάβαση» και την «κλιματική ουδετερότητα» φορτώνει με νέα, «πράσινα» χαράτσια τους εργαζόμενους.

Στις συμπληγάδες της ακρίβειας

Αυτά την ώρα που η μία πίσω από την άλλη πέφτουν έξω και οι κυβερνητικές «εκτιμήσεις» περί «αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού», με την ακρίβεια να τσακίζει το έτσι κι αλλιώς συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα και ό,τι απομένει από τη φοροληστεία.

Ετσι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» με τα 51 προϊόντα που θα πωλούνται απλά με ...μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, άλλο ένα μέτρο δηλαδή με σύντομη ημερομηνία λήξης και που ούτε κατά διάνοια δεν ανακουφίζει από τις συνέπειες της πολιτικής τους, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβρη σημείωσε νέα αύξηση σκαρφαλώνοντας στο 12% από 11,4% τον Αύγουστο, εξαιτίας κυρίως των αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας και του φυσικού αερίου που κατέγραψαν νέα ανατίμηση - ρεκόρ κατά 332%! 

Την ίδια ώρα τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι το 80% του εισοδήματός των φτωχών νοικοκυριών πηγαίνουν σε διατροφή και ενοίκιο, ενώ κόβουν κόβουν ακόμα και από βασικά είδη διατροφής όπως τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσει των οποίων έπεσαν το πρώτο 8μηνο του έτους κατά 5%.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ κινούμενος ανοδικά με 3,5%, σε σύγκριση με τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.

«Κερασάκι» στην τούρτα η προμήθεια πετρελαίου, που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς αφού η τιμή των 1,40 ευρώ/λίτρο με την οποία ξεκίνησε η διάθεση, από 1,15 περίπου πέρυσι, δεν μπορεί να καλυφθεί από το ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κάνουν λόγο για σχετική αύξηση των παραγγελιών στη Βόρεια Ελλάδα, η γενική εικόνα όμως είναι ότι οι αγορές γίνονται με μεγάλο «δισταγμό». 

Παρά την ψευτοεπιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, που δίνεται μέχρι στιγμής, με χρήματα από τη φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, η τιμή του πετρελαίου είναι στο 1,5 ευρώ, ωστόσο όταν υπάρχουν ο απαράδεκτος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανακούφιση για τους εργαζόμενους. 

Ούτε φυσικά τα 50 ή 100 ευρώ παραπάνω, που διαρρέει η κυβέρνηση ότι θα δοθούν φέτος ως επίδομα θέρμανσης, μπορούν να αλλάξουν τη ζοφερή πραγματικότητα που θα βιώσουν αυτόν τον χειμώνα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά τα οποία δεν θα βάλουν ούτε σταγόνα πετρέλαιο.

Ριζοσπάστης 18/10/22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom