Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Καταδίωξη πλοίου ΒΔ της Λέσβου: Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι και τι απαντά η Αθήνα


Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λιμενικό Σώμα όταν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου πλοίο ro-ro με σημαία Κομορών δεν σταμάτησε για έλεγχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά. Οι Τούρκοι ζήτησαν εξηγήσεις, ενώ ηχηρή ήταν και η απάντηση της Αθήνας.

Τι ακριβώς συνέβη όμως; Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο «Ανατόλιαν» εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Λέσβου να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων του λιμενικού οι τουρκικές Αρχές.

Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν την ελληνική ακτοφυλακή ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά ενός μεταγωγικού πλοίου με όνομα «Anatolian» και σημαία Κομορών, το οποίο, -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς- έπλεε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Τενέδου. Σύμφωνα με την Yeni Safak το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Αθήνα.

Ο αξιωματούχος του πλοίου, Τζενκίζ Ολούτς σε δηλώσεις του στο CNN Turk τόνισε ότι «το περιστατικό διήρκησε 20 λεπτό. Όπως είπε το ελληνικό σκάφος πλησίασε κορνάροντας και φώναξαν στα τουρκικά «σταμάτα καπετάνιε». Ήμασταν στα δυτικά της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας. Έλεγξα αν το μέρος που βλέπαμε ήταν η Λέσβος.

Επιβεβαιώσαμε ότι περάσαμε τη Λέσβο. Το σκάφος ακούμπησε στο πλοίο. Δεν επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο. Ήθελαν να μας σταματήσουν. Έκανα μια ανακοίνωση από τον ασύρματο στον σταθμό κυκλοφορίας Κούμκαλε. Είπα ότι τα ελληνικά σκάφη μας ανάγκασαν να σταματήσουμε. Στη συνέχεια, οι Αρχές είπαν ότι θα ενημερώσουν το λιμενικό και μου ζήτησαν να μείνω σε επαφή».

τουρκικό δημοσίευμα

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «άλλο ένα σκάφος έφτασε πέντε λεπτά μετά το συμβάν και άρχισε να πυροβολεί. Και από τα δύο σκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον μας. Δεν μας είπαν τίποτα άλλο πέρα από τη διαταγή στάσης. Μας έστρεψαν ένα όπλο. Πυροβολούσαν κάθε φορά που μας έβλεπαν».

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα με επίσημη ανακοίνωση απαντά στα όσα ισχυρίστηκαν νωρίτερα το Σάββατο οι τουρκικές Αρχές. Το Λιμενικό επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων πως πράγματι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

Όπως υποστηρίζει ο πλοίαρχος ενημερώθηκε να σταματήσει για να διενεργηθεί έλεγχος και εκείνος δεν συμμορφώθηκε.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom