Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης του Οκτωβρίου για ρεύμα και φυσικό αέριο (βίντεο)


Σε τρείς κλίμακες θα γίνει η επιδοτήση για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Τετάρτης προσθέτοντας ότι για καταναλώσεις πάνω από 501 κιλοβατώρες θα υπάρξει «μπόνους» 50 ευρώ στην επιδότηση αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση κατά 15% στην ημερήσια κατανάλωση σε σχέση με το 2021.

Παράλληλα θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αλλά και ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα:

H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του. Ειδικα για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε είναι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης: 
  • να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών 
  • να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα 
  • να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες και η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτου παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα 
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσηγ του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα 
  • Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 1.001 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom