Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επιτελικό αίσχος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»


Κοινωνική αγανάκτηση για τη λίστα αναμονής 3.000 παιδιών στα χειρουργεία, που άφησαν χωρίς αναισθησιολόγους - Στο «Αγ. Σοφία» σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Επρεπε να φτάσει ο... κόμπος στο χτένι και 3.000 παιδιά να περιμένουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο ώστε να κινητοποιηθεί το υπουργείο Υγείας για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων και άλλων ειδικοτήτων στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ και πενταμελή επιτροπή από το Παίδων «Αγία Σοφία» για το ζήτημα.

Τελικά, κατόπιν εορτής αποφασίστηκε κατ’ αρχάς το μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις αναισθησιολόγων, ώστε να λειτουργήσει ακόμα μία θέση χειρουργείου. Επίσης, αποφασίστηκε η προκήρυξη θέσεων του «Αγία Σοφία» για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις να γίνει κατά προτεραιότητα.

Δεν λύνεται το πρόβλημα

Οι παραπάνω αποφάσεις ουσιαστικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα, απλά θα το «μακιγιάρουν». Η ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης είναι χρονοβόρες και θα κρατήσουν αρκετούς μήνες. 

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αν δεν προκηρυχθούν όλες οι θέσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην κάνει κανείς αίτηση, καθώς κανείς δεν θα δηλώσει διαθεσιμότητα εφόσον ξέρει ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.

Το μόνο που θα καταφέρουν οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων είναι να μετακυλίσουν το πρόβλημα σε άλλα νοσοκομεία, όπως έχουμε δεν αρκετές φορές στο παρελθόν. Επίσης, η λειτουργία ενός ακόμα χειρουργείου θα δώσει κάποιες ανάσες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αλλάξει την κατάσταση άρδην, από τη στιγμή μάλιστα που στην αναμονή βρίσκονται 3.000 παιδιά. 

Τέλος, δεν φαίνεται να δίνεται βάρος στις υπόλοιπες ειδικότητες, παρότι τα κενά παρακωλύουν σημαντικές λειτουργίες του Παίδων, όπως το Μικροβιολογικό Τμήμα, η Αιμοδοσία και οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας.

Συνεχίζονται οι ακυρώσεις χειρουργείων

Την ίδια ώρα, η λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ξεπερνά τα 3.000 παιδιά και καθημερινά αυξάνεται, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Παράλληλα, οι γιατροί εργάζονται ακόμη και 36 ώρες συνεχόμενες για να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά και να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επεμβάσεις.

Απεργία στις 28 Σεπτεμβρίου

Η πενταμελής Επιτροπή Ιατρών ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργία την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.μ.

Ειδικότερα, κάλεσαν συλλόγους γονέων, σωματεία και άλλους φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση «καθώς οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, καταγράφονται ελλείψεις αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων, τεχνολόγων, προσωπικού στο Αιματολογικό και Βιοχημικό Τμήμα, στο Νευρολογικό, το Νευροχειρουργικό και το Καρδιολογικό, στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας. 

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελλείψεις σε κάθε τμήμα, που συνειδητά η διοίκηση μας τις αποκρύπτει συγκαλύπτοντας την άσχημη κατάσταση που υπάρχει. Ζητάμε εκ νέου από τη διοίκηση ως εκλεγμένο επίσημο όργανο των ιατρών του νοσοκομείου μας να μας δώσει αναλυτικά τον αριθμό των υπηρετούντων ιατρών (μόνιμων, επικουρικών κ.λπ.), τις βαθμίδες τους, τα κενά των μόνιμων θέσεων που υπάρχουν, πόσες από αυτές έχουν προκηρυχθεί» καταλήγει το δελτίο Τύπου της πενταμελούς Επιτροπής Ιατρών ΕΙΝΑΠ Παίδων «Αγία Σοφία».

Στο Παίδων σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Επίσκεψη στο Παίδων «Αγία Σοφία» θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11:40 π.μ. ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει την ευκαιρία να δει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, να συνομιλήσει με εργαζομένους, ενώ θα ενημερωθεί και από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom