Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Έκκληση ΣΕΑ προς την ΠτΔ: Αναπέμψτε στη Βουλή τη Συμφωνία για τις 161 αρχαιότητες


Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η συμφωνία για τις 161 αρχαιότητες κυκλαδικού πολιτισμού που έχει συνάψει το υπουργείο Πολιτισμού με ιδιώτες στην Αμερική (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης [ΜΕΤ], Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ) και στην Ελλάδα (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης).

Με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται και τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες χθες η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, μετά τη σοβαρή καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος συλλέκτης των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων είχε στην κατοχή του ειδώλιο που συνδέεται με παράνομη διακίνηση, ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα: «Η Βουλή σύρεται από την κυβέρνηση σε άρον άρον νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας – Να επέμβει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέας για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών».

Σήμερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχολιάζοντας τη συμφωνία τονίζει πως «το Ελληνικό Δημόσιο απεμπολεί απαράγραπτα κυριαρχικά δικαιώματά του επί μνημείων του κυκλαδικού πολιτισμού, κατά παράβαση της υποχρέωσης που έχει από το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των μνημείων και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, και συμμετέχει σε μια άδηλη ιδιωτική συναλλαγή της οικογένειας Stern».

Έχοντας «οδηγό» το άρθρο 42 του Συντάγματος τονίζουν πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας τους λόγους της αναπομπής» και ζητά «να ασκήσει τη συνταγματική αρμοδιότητά της» κάνοντας πράξη την αναπομπή του ψηφισμένου νομοσχέδιο «που κυρώνει παράνομη και αντισυνταγματική ιδιωτική σύμβαση, προκειμένου να εισαχθεί εκ νέου στην Ολομέλεια για να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 2 του Συντάγματος».

********

*Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκκληση, η οποία είναι ανοιχτή για συνυπογραφή από όποιον πολίτη θεωρεί σημαντικό το θέμα.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom