Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά την ομολογία - βόμβα της ΕΥΠ


Με την πλάτη στον τοίχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομολογία του εκλεκτού του στην ΕΥΠ ότι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

Πολιτικό «σεισμό» προκάλεσε η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ ο οποίος για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης τελούσε υπό παρακολούθηση. Η ομολογία του Παναγιώτη Κοντολέοντα έγινε στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και προκάλεσε πανικό σε Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων είπε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε επίσης η ομολογία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για λόγους «εθνικού συμφέροντος», φέρνοντας ως παράδειγμα τον λεγόμενο -κατά την κυβέρνηση – «υβριδικό πόλεμο» στον Έβρο και τη φωτιά στη Μυτιλήνη.

Ωστόσο, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα μετά τα όσα είπε ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας.

  • - Η ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει υποκλοπές επειδή το ζητούν ξένες υπηρεσίες;
  • - Ποια ξένη υπηρεσία ζήτησε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου;
  • - Με ποια δικαιολογία έγινε η παρακολούθηση;  Για λόγους «εθνικού συμφέροντος» και αν ναι πώς διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια από έναν οικονομικό συντάκτη που μεταξύ άλλων ερευνά τράπεζες;
  • - Ποιος παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη με το Predator και ποιος επιχείρησε να κάτι κάτι αντίστοιχο με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Ο πανικός της ΝΔ

Μέχρι αργά το βράδυ η αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία είχε χτυπήσει «κόκκινο», καθώς έτρεχαν και δεν έφταναν. Το κυβερνών κόμμα κρύφτηκε πίσω από την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και ισχυρίστηκε ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν ισχύουν, λέγοντας ότι πρόκειται για «μονταζιέρα». Μάλιστα η σύγχυση της ΝΔ ήταν τέτοια που έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τις «διαρροές», διαρροές που όμως αυτή έκανε μέσα από την Βουλή.

Συγκεκριμένα, πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημα στις 20.10 ανέφεραν τα εξής:

«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

Νωρίτερα πηγές της ΝΔ που επικαλέστηκε το ΑΠΕ σε τηλεγράφημα στις 19.33 έλεγαν ότι «από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ «επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό, αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες». Οι ίδιες πηγές, απέδιδαν στον Χάρη Καστανίδη την φράση «Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πετά το γάντι στη ΝΔ

Απάντηση στη ΝΔ έδωσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν πρακτικά και καλόντας τη ΝΔ να επιλέξει τον «τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές».

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανέφεραν ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ «αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ.

Πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με "πηγές" να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των "πηγών, παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων».

«Τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά. Ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές» κατέληξαν με νόημα από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom