Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Το δέντρο της ζωής το σύμβολο της φετινής ημέρας

Ένα animation για τα παιδιά - ήρωες
Το δέντρο της ζωής σύμβολο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου

Η γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί και των παιδιών που δεν είναι πια κοντά μας τιμώνται στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου.

Καθημερινά 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ ετησίως, νοσούν με καρκίνο 15.000 παιδιά και 20.000 νέοι 15-24 χρονών. Ο παιδικός καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα, στα παιδιά.

Ενώ τo 80% των παιδιών με καρκίνο επιβιώνουν στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ένα παιδί ανά 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν τα 20 του χρόνια. 

Στην Ευρώπη 300.000 - 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί. Τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις βαριές θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει ο Σύλλογος παιδιών με καρκίνο «Φλόγα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της παιδικής ηλικίας στις 15 Φεβρουαρίου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση στις περισσότερες περιπτώσεις

Σύμφωνα με τη «Φλόγα», ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση. Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Η «Φλόγα», κάθε χρόνο, συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο Διεθνής Φορέας των Συλλόγων Γονέων και Ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

Στη φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τιμώνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τη θετική επίδρασή τους στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο μέσα από το Δέντρο της Zωής. 

Μέσω του παγκόσμιου συμβόλου ανάπτυξης και ανανέωσης, οι φορείς στέλνουν το μήνυμα: Μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη επιβίωση για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας #cureall #throughyourhands

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα και μήνυμα στο ηλεκτρονικό Δέντρο της Ζωής στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Καρκίνου.

Χρυσή κορδέλα

Διεθνώς το σύμβολο ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας είναι η χρυσή κορδέλα, δηλώνοντας πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας, που είναι δεκάδες, με συχνότερη τη λευχαιμία.

https://www.ethnos.gr/

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: Ένα animation για τα παιδιά-ήρωες

Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ημέρα. Είναι η ημέρα που ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά τα οποία μάχονται με τον παιδικό καρκίνο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου ένα συγκινητικό βίντεο κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Η αγάπη ποτέ δεν μας απογοητεύει» δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Νοσοκομείου Cancer De Barretos στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ένα νοσοκομείο διεθνούς φήμης για τη θεραπεία του καρκίνου των παιδιών.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετονομάστηκε σε Νοσοκομείο της Αγάπης θέλοντας να αναδείξει τη θεραπευτική σημασία της αγάπης και της στοργής. Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι πιο εύκολη όταν το άτομο περιβάλλεται από την αγάπη. Βλέποντας ο ασθενής πως υπάρχουν γύρω του πρόσωπα που τον αγαπούν και τον νοιάζονται, παίρνει δύναμη, ελπίδα.

Δείτε το βίντεο:

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Παρόλο που πρόκειται για σπάνιους καρκίνους, κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές του. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναγάγει σε θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα, κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

https://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom