Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Σήφης Βαλυράκης: Νέα στοιχεία για την επίθεση στον βασικό μάρτυρα - “Κάποιοι θέλουν να θάψουν την υπόθεση”


“Φορούσαν κουκούλες και εμφανίστηκαν μες στη νύχτα μπροστά μου. Με φωνές και ύβρεις με έσπρωχναν ο ένας στον άλλον. “Πρέπει να προσέξεις τι θα καταθέσεις και πώς θα τα πεις, γιατί θα έχεις άσχημο τέλος, θα σε λιώσουμε, θα βγεις από τη μέση”. Με χτύπησαν στα πλευρά και με πέταξαν στο έδαφος. Έπαθα σοκ, μου κόπηκε η μιλιά, φοβήθηκα για τη ζωή μου…».

του Νέστορα Δημαρά 
Με τα λόγια αυτά περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε από κουκουλοφόρους ο 72χρονος Βασίλης Ασμάνης, βασικός μάρτυρας στην υπόθεση διερεύνησης των συνθηκών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. 

Πρόκειται για τον άνθρωπο που σε κατάθεσή του έχει αναγνωρίσει το αλιευτικό σκάφος και τους άνδρες που μετείχαν στην καταγγελλόμενη επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού, στις 24 Ιανουαρίου του 2021 στην Ερέτρια.

«Η επίθεση εναντίον του Βαγγέλη Ασμάνη σημειώθηκε τις βραδινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου από δράστες που κατέβηκαν από ένα μαύρο Ford Focus χωρίς πινακίδες και κύκλωσαν τον μάρτυρα, απειλώντας και χτυπώντας τον. Υποβάλαμε μήνυση και επίκειται η κατάθεση του μάρτυρα για την υπόθεση Βαλυράκη», τονίζει στην «Realnews» ο δικηγόρος του, Δημήτρης Μπάρδης

«Ο εντολέας μου βιώνει κλίμα τρομοκρατίας στον τόπο που ζει από σκοτεινές δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί προκειμένου ο φάκελος του θανάτου της υπόθεσης Βαλυράκη να κλείσει ως ένα θαλάσσιο ατύχημα», προσθέτει ο Δ. Μπάρδης.

Ο 72χρονος, τον περασμένο Απρίλιο, είχε καταθέσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατονομάζοντας τους δύο ψαράδες που, όπως ισχυρίστηκε, είχαν έντονη λογομαχία με τον Σήφη Βαλυράκη, την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο μικρό φουσκωτό σκάφος του. Μετά τη λογομαχία, σύμφωνα με την κατάθεση, ο ένας εκ των αλιέων χτύπησε τον πρώην υπουργό με ένα κοντάρι.

«Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή εξέλιξη. Η επίθεση τρομοκράτησης του μάρτυρα αποδεικνύει ότι στην υπόθεση Βαλυράκη υπάρχουν δολοφόνοι. Κάποιοι θέλουν να θάψουν την υπόθεση. Σπέρνουν τρόμο και ισχύ προς κάθε κατεύθυνση. 

Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν πρώτα από όλους οι αρμόδιες ανακριτικές Αρχές και να αντιδράσουν προχωρώντας την υπόθεση», λέει στην «R» ο Θανάσης Παπαθεοδώρου, αδελφός της χήρας του πρώην υπουργού, Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη.

Η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη πήρε νέες διαστάσεις πριν από λίγους μήνες, όταν η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας έκανε δεκτή την προσφυγή της οικογένειας και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης, είχαν ασκήσει στις 30 Σεπτεμβρίου προσφυγή κατά της διάταξης του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημητρίου Προκοπίου, που διέτασσε να τεθεί στο αρχείο ως «ατύχημα» η δικογραφία σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24 Ιανουαρίου 2021 στην Ερέτρια και τελικά είχαν δικαιωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη είχε από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει τον θάνατο του πρώην υπουργού ως δολοφονία, ενώ η οικογένεια κατήγγελλε συνεχώς τις λιμενικές και εισαγγελικές Αρχές για κωλυσιεργία και «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Παράλληλα, στοιχεία, βίντεο και μαρτυρίες που έδειχναν τους υπόπτους έρχονταν συνεχώς στην επιφάνεια.

Του κόπηκε η μιλιά

Το καρτέρι που έστησαν οι άγνωστοι κουκουλοφόροι σε βάρος του βασικού μάρτυρα κατηγορίας έγινε με μεθόδους μαφίας, μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του, σε έναν σταθμό λεωφορείων. Ο 72χρονος αλιέας συνήθιζε να μεταβαίνει τις βραδινές ώρες στα δύο αλιευτικά του σκάφη, προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του. 

Ο ίδιος πριν από δύο μήνες είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ισχίου στο ΚΑΤ και από τότε χρησιμοποιούσε πατερίτσες. Μετά την επίθεση που δέχθηκε, κατέφυγε τρομοκρατημένος στο σπίτι του, όπου παρέμεινε επί ημέρες.

«Είχε πάθει σοκ. Του κόπηκε η μιλιά, δεν μπορούσε να μιλήσει. Με ειδοποίησε μετά από μέρες. Ενημερώσαμε στη ΓΑΔΑ το Τμήμα Εκβιαστών και Ανθρωποκτονιών και υποβάλαμε μηνύσεις στη Χαλκίδα, κοινοποιώντας τα γεγονότα και στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Βαλυράκη, ζητώντας προστασία του μάρτυρα», αναφέρει στην «R» ο δικηγόρος Δ. Μπάρδης.

Παράλληλα, η οικογένεια Βαλυράκη εκφράζει την έντονη ανησυχία της καθώς, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις μήνες, ο ανακριτής δεν έχει καλέσει κανένα πρόσωπο προκειμένου να καταθέσει. 

Σύμφωνα με τους συγγενείς του πρώην υπουργού, σημαντικό ρόλο για την υπόθεση παίζουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δορυφορικές καταγραφές της Google, από τα οποία φαίνονται οι κινήσεις σκαφών την ημέρα του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

«Υποβάλαμε με τον τεχνικό μας σύμβουλο αίτημα παράτασης των δεδομένων στην Google, διότι θα χάνονταν. Έτσι ανακαλύψαμε προς έκπληξή μας ότι ο ανακριτής δεν είχε προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια. Η Google την ενέκρινε, αλλά και πάλι δεν έχει γίνει εξέταση αυτών των στοιχείων. Έπρεπε ήδη να έχουν προφυλακιστεί οι κατηγορούμενοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom